Kui disainigurusid uskuda, siis on kuum värv praegu punane. Mullune roosa oli kõigest eelsoojendus tänavuseks punasehulluseks. Aga ka roosal on millegagi üllatada: väga trendikas on baleriiniroosa kombineerimine mustaga.

„2004. aasta värvisuundumused toetavad väga erksaid ning elavaid värve moes ja sisekujunduses,“ kommenteeris Anne Roselt, Barloworld Plasconi värvijuht. „Roosad, punased ja sinised värvid on praegu väga moes — sinised punase varjundiga ning heleroosa säramas läbi sügava kirsipunase.“

Lummavad värvid on ka türkiissinine ning purpurpunane, samuti happekollane ning roheline. Samas hoiatab Roselt, et nende värvidega tuleb olla ettevaatlik, kuna need võivad mõjuda kurnavalt.

Populaarsed on ka tekstuuriga värvipinnad, triibud ja lillemustrid, mis pakuvad lõbusaid ideid värvide toomiseks mistahes tuppa. Valget kasutatakse taustavärvina, et eredaid värve esile tuua.

Olge julge ja valige ere värv

Roselt pakub mõningaid näpunäiteid, kuidas oma koju värve tuua.

„Värvige elu- või söögitoa domineeriv sein valitud värvitoonis. Värvige ülejäänud seinad heledamaks kas samas või sobivas värviskaalas,“ soovitab ta.
Värvi võib tuppa tuua ka diivanipatjade, vaaside, vaipade ja piltidega.

Roselti sõnul on praegu nii paljud värvid moes, et kindlasti on nende hulgas ka teie lemmikvärv!

Värvispetsialistina on Roselt värvide tegelikku mõju põhjalikult tundma õppinud.

„Enamusel meist ei ole aimugi, kui sügavat mõju värvid avaldavad meie käitumisele, emotsionaalsele ja füüsilisele reaktsioonile,“ ütles ta. „Värvid võivad muuta meid õnnelikuks või kurvaks, nad võivad meid inspireerida või mõjutada meie ostuotsuseid. Nad võivad ka leevendada valu ning on juhtumeid, kus värvi abil on ravitud mitmeid haigusi, õigupoolest on värvienergiat kasutatud ravimiseks sajandeid.“

Kuigi värviravi võiks jätta vastavatele spetsialistidele, võime me värvidest üht-teist teades muuta oma kodu õnnelikuks head tervist toetavaks keskkonnaks.

Meil kõigil on oma värvieelistused, samas on igal värvil teatud energia, mis meid kõiki mõjutab, meeldib see meile või mitte. Mõistes värvide mõju, saame me neid oskuslikult ära kasutada.

Punane on elu värv, see sümboliseerib jõudu, vitaalsust, kirge, erutust ja energiat. Punane on sobiv värv puhuks, kui te tunnete end väsinuna või muserdatuna, kuna see on suurepärane motivaator ja stimulaator. Negatiivse külje pealt seostatakse punast vähese kannatuse ja vihahoogudega, seega ei tohiks kannatamatud inimesed end liiga ohtra punasega ümbritseda.

Punast on kõige mõistlikum kasutada tubades, kus toimub mingi tegevus, näiteks söögitoas, köögis, laste mängutoas ja vastuvõtutoas. Punane loob soojuse tunde ja muudab isegi kõige külmema ruumi soojaks. Mõne inimese jaoks on punase jõud liiga tugev ning sellest värvist positiivse energia saamiseks kasutavad nad seda värvi mööblikatteid või pilte.

Roosa on tingimusteta armastuse värv ning mõjub rahustavalt. Roosa on sobiv värv magamistuppa, vannituppa ja lõõgastumiseks mõeldud piirkondadesse.

Oranž on rõõmu ja õnne värv. See stimuleerib loovust ning ambitsioone ning aitab kehal toota kehas masendust leevendavaid hormoone. Oranž stimuleerib isu ning küünlavalgus näeb oranži taustal alati hea välja, mistõttu oranž on restoranides tihti kasutatav värv. Liiga palju oranži võib aga muuta inimese närviliseks ja rahutuks.

Terrakota, virsiku- ja aprikoositoonid on kõik oranži variatsioonid ning sobivad hästi kööki, elutuppa, restorani, mängutuppa, esikusse, vastuvõtutuppa.
Pehmemaid oranže toone võib kasutada ka magamistoas.

Kollane on päikesevalguse värv, see on ere ja tujutõstev. See stimuleerib ka aju, pannes selgemalt mõtlema. Kollane energia on inspireeriv ja stimuleeriv ning soodustab vestlust. Kollane aitab ka lõhustada kaltsiumiladestusi liigestes ning leevendab seega artriiti. Ka parandab kollane naha tekstuuri. Liiga palju kollast aga võib olla üleliia stimuleeriv ning põhjustada ärritust ning närvilisust. Väikelapsed nutavad kollaseks värvitud toas rohkem kui muud värvi toas.

Kollase kasuliku mõju rakendamiseks ei tuleks seda kasutada eraldi, vaid koos lilla ja sinisega. Kollane sobib hästi kööki ja söögituppa (aga vältige rohekas-kollaseid toone, see võib ajada südame pahaks), laste mängutuppa ja pere koosolemise tuppa. Pehmemad kreemjad kollased toonid on sobivad ka magamistoas ning büroos.

Roheline on looduse värv, see on tasakaalustav toon, sümboliseerides harmooniat ja kaastunnet. Roheline on ka lõõgastav ning puhkamist soodustav ning on sobiv toon stressi all kannatava inimese magamistoa seinale. Samas esindab roheline isekust, armukadedust ja laiskust. Roheliseks võiks värvida magamistoa, haiglatoad, arstide vastuvõtutoad, söögitoad.

Roheline võib üksinda mõjuda külma ja igavana, seetõttu tuleks seda kombineerida näiteks kollase või virsikutooniga.

Sinine on innustav värv ning seda seostatakse rahu, vaikuse ja aususega. Sinine tekitab ruumikuse tunde ja näitab ruumi suuremana kui see tegelikult on. Pehme sinine võib rahustada närve ning seda kasutatakse sageli vaimuhaiglates ja vanglates.
’Sinine nõuab ka austust ja autoriteeti ning surub alla söögiisu, nii et kui te tahate kaalus alla võtta, siis pange külmikusse sinine tuli või sööge siniselt taldrikult, see aitab isu ohjeldada. Sinist kasutatakse hirmu, pingete ja unetuse raviks, see leevendab ka põletikku ning seda kasutatakse angiini, päikesepõletuse, peavalu, põletushaavade ja šoki puhul. Selle negatiivne külg on, et liiga palju sinist võib mõjuda masendavalt.

Sinise värviga võiks kaunistada magamistoa, vannitoa ja büroo.

Valge on hügieeni ja puhtuse värv. See on ere ja õhuline, aga sisekujunduses kasutatuna võib see muuta ruumi väga külmaks ja isoleerituks. Valge mõjub paremini, kui seda kasutada teiste värvide taustaks. On terve rida pehmeid valgeid toone, mis mõjuvad vähem võõrastavalt.

Roselti sõnul vajame me kõigi värvide tasakaalu, et elada harmoonilist, huvitavat ning tervislikku elu. Ärge kartke värviga eksperimenteerida. Vaadake ringi ümbritsevas keskkonnas, eriti looduses, et ammutada inspiratsiooni ning te ei suuda hiljem uskudagi, kui palju värvid teie elu võivad muuta.