Kes sinu elu juhib? Oled see sina ise, sinu töökoht, sinu hirmud või sinu abikaasa? Kui tihti sa annad juhtimise käest ning asud ohvri positsioonile? Liiga tihti? Aeg on haarata oma elu juhtimine enda kätesse! Vaid sina saad olla oma elu juht ning suunata seda soovitud teed pidi. Juhtimine tänapäeva maailmas ei tähenda vaid raha juhtimist ühelt kontol teisele. Juhtimine kätkeb endas vastutust oma elu ning tegude eest. Vastutust selle ees, et vaid sina juhid oma elu soovitud rada mööda.

Tänapäeval on juhtimine palju enamat, kui see, mida äri-inimesed tööjuures hommikust õhtuni teevad. Juhtimine üldiselt tähendab subjekti ja objekti vahelist suhet, kus juht mõjutab juhitavaid. Inimesed, kes on valinud liikumiseks vaimse tee, peavad selle all silmas hoopiski enda ning oma elu juhtimist. Ma usun, et inimkonnal on vaja tõusta kõrgemale tasandile, kus enam ei juhita rahasid ning suuri ettevõtteid, vaid hoopiski iseennast. Meil on vaja haarata oma elu juhtimine teistelt enda kätte ning olla ise enda elu juhid.

Ennast juhtida polegi nii kerge, kui esmalt võib tunduda. Enda juhtimine on suur vastutus oma elu ees, eneseleidmine ja väärtuse loomine maailmas inimestena, kelleks me saada soovime. Liiga paljud meist raiskavad aega teiste süüdistamisele kõiges, mis nende elus ei ole nii nagu nad sooviksid. Mõtiskle hetkeks, kuidas saab keegi teine olla süüdi sinu elus milleski, kui see on sinu ja vaid sinu enda elu? Mitte keegi peale sinu enda ei saa seda juhtida!

Märka hetkeks, kuidas sa teisi pidevalt süüdistad. Tunned, et su abikaasa on süüdi, et teie suhtest on kirg kadunud. Oled pahane ülemuse peale, et palk on väike. Tunned, et laenud kuklas ei lase sul tegeleda asjadega, milleks raha ei jagu. Ummikus istudes süüdistad sa aeglaseid autosid. Süüdistad, süüdistad, süüdistad. Teiste hurjutamine ei ole tegelikult midagi muud, kui enese väljavabandamine.

Mitte keegi teine ei saa olla süüdi asjades, mis su elus ei ole nii nagu sa sooviks. See on sinu elu ja vaid sinul on võimalus muuta asjad selliseks, nagu sa soovid. Olles oma elu juht on sul võimalus juhtida oma elu sellist rada pidi, et sul ei ole enam vaja kedagi süüdistada. Sa juhid end oma unistuste poole. See, milline see tee unistusteni olema saab, on samuti sinu enda juhtida.

Elades nii, et süüdistad teisi oma puudustes, kinnitad sa endale, et sa ei suuda ise oma elu juhtida. Sa ütled, et sinu elu muutmiseks peab keegi teine muutuma või muutma. Asu oma elu valitsema. Muuda iseennast, et su elu muutuks. Juhi end soovitud teele.

Juhtimise teistele andmist saab märgata kõige enam siis, kui keegi meile haiget teeb. Kui me saame haiget, anname esmalt juhtimise teisele. Me ootame ja loodame, et teine vabandaks. Me oleme solvunud, vihased ja pettunud. Mõtiskleme enda sees selle üle, kuidas keegi meile sai niimodi haiget teha. Nii anname kogu oma seesmise jõu teisele, oleme väsinud, õnnetud ja energiast tühjad. Asu olukorda juhtima ja vabanda ise. Kui me ise oleme need, kes esimesena vabandame, hakkame mõtlema, et oleme seda tehes nõrgad. Tegelikkuses on andestamine suurim kunst ning seda tehes oleme suurimad kunstnikud. Andestades teisele, saad kiirelt edasi liikuda ilma, et ootaks teise vabandust. Nii haarad olukorra juhtimise enda kätesse ning annad märku sellest, et juhid ise oma emotsioone, olukordi ning elu.

Oma elu juhtimine eeldab vastutust. Vastutust oma elu ja tegude ees. Sa ei saa vastutada vaid oma tegude ja otsuste eest. Sul on vaja vastutada ka oma emotsioonide ja mõtete eest, mille enda sisse lased. Kas need teevad sulle head või halba? Vastuta ja asu oma elu peremeheks.

Kui teed selle muutuse oma elus ning hakkad ise oma elu juhtima märkad, kuidas järsku on sinu elu justkui su kätel. Sa hoiad seda tugevalt ning ei anna enam seda kellegi teise kätesse. Vaid sinu otsus on see, milliseks elu su kätel kujuneb, vastutades iga oma tunde, emotsiooni ja otsuse eest ise.