Eesti keeles sellel haigusel küll veel nime polegi, aga inglise keeles kõlab see body integrity identity disorder, lühendatult BIID. Selle psühholoogilise häire all kannatavad inimesed tunnevad tavaliselt, et nende üks või enam jäset ei kuuluks nagu neile — et neil ei peaks olema näiteks paremat jalga. See on kinnismõte ja sellest pole võimalik terveneda. Selle haiguse mõjul on inimesed üritanud end ise vigastada, et nende jäse tuleks amputeerida. Lisaks ihale jäsemest vabaneda võib see haigus avalduda ihas kaotada mingi meel. Kõik haiguse alla kannatavad inimesed unistavad, et nende soov saaks reaalsuseks, aga mõistagi on inimese tahtlik vigastamine n-ö ravimise eesmärgil eetiliselt äärmiselt keeruline probleem.

30-aastane Jewel Shuping Põhja-Carolina osariigist Ameerikas tundis esimest korda, et ta peaks olema pime, kui ta oli 6-aastane. Sellest ajast peale pole ta sellest mõttest enam hetkekski vabanenud. 18-aastasena muretses ta endale pimedakepi, 20-aastasena luges juba vabalt pimedate kirja ja teeskles tänavatel tihti, et ta on pime.

Shuping hakkas psühholoogi juures käima aastal 2006, kes viimaks oli nõus tilgutama naise silma torupuhastajat, muidugi silmamunad enne vastavate tilkadega tuimastanud. Naine tundis siiski suurt valu, kuid see polnud oluline, sest ainus mõte tema peas oli, et lõpuks ometi ta unistus täitub — ta jääb pimedaks.

Järgmisel hommikul haiglas ärgates avas naine silmad ja sattus raevu — tuli välja, et ta ikka veel nägi. Läks pool aastat, enne kui ta täiesti pimedaks jäi, kuigi arstid üritasid tema nägemist vastu tema enda tahtmist veel päästa. Tema üks silmamuna eemaldati ja teisele tekkis glaukoom ja läätsekae.

Shuping rääkis oma perele alguses, et nägemise kaotamine oli õnnetus. Kui ta viimaks tõde tunnistas, oli ta pere täiesti endast väljas — ta ema pole sellest ajast peale temaga rääkinud.

Shuping ütleb, et ta ei kahetse absoluutselt, et ta sellist asja tegi ja väidab, et on nüüd õnnelikum kui iial varem, aga siiski soovitab ta teistel sama haiguse käes kannatajatel mitte samamoodi teha. Ta loodab väga, et sellele isiksushäirele leitakse kunagi ravi.

Vaata videot, kus Shuping räägib oma elust enne pimedaks jäämist ja seda, kui õnneliku ja terviklikuna ta nüüd, pimedana, ennast tunneb.

Vaata ka pilte Shupingust lapseeas ja praegu, SIIT!

Allikad: Daily Mail, Mirror