• Kui aiamaalt on saak koristatud, siis tasub pinnas läbi kaevata ning võimalusel lisada kompostmaterjali.

  • Alustada võib ka külmaõrnade liikide ja sortide väljakaevamisega , et viia need jahedasse hoiukohta.

  • September on väga hea aeg puude-põõsaste ja püsikute istutamiseks — ilm on selleks sobilikult niiske ning taimemüüjad teevad allahindlusi. Juhul, kui sademeid on vähe, tasub hiljuti istutatud taimi kindlasti mitu korda kasta.

  • Sügisese väetamisega peaks kiirustama ja ning väetamisega võiks ühele poole saada hiljemalt septembri teise poole alguseks. Kuigi paljud nõuanderubriigid ja ka kasutusjuhendid väetisekottidel lubavad seda teha veel oktoobriski, on nii hiline väetaime pigem väetise raiskamine, kuigi osa toitaineist jääb varuks järgmisse aastasse. Väetisest pärit toitained jõuavad taimesse niikuinii paarinädalase viivitusega (sõltuvalt sademeist võtab mullapinnalt sügavamale taimejuurte tippudeni jõudmine hulga aega) ning taim peab pärast toitainete omastamist selle oma füsioloogiasse suunama, tekitades rakkudes uusi ühendeid, mis tugevdavad talvekindlust. Kui aga oktoobris on mõni taim madalamate temperatuuride tõttu oma ainevahetuse peaaegu tühikäigule suunanud ja mõnel juhul lehtedestki ilma jäänud, siis pole väetamisest kasu.

  • Sügiseti ei tohi mingil juhul kasutada lämmastikku sisaldavaid väetissegusid. Kottidel on põhitoitained alati märgitud järjestuses N-P-K ning aiapidajal on lihtne meeles pidada: kevad-suvi-sügis, sest selles järjestuses on ka vastava elemendi tarve vastaval aastaajal suurem. Ehk kevadel rohkem lämmastikku, suvel fosforit ja sügisel kaaliumit sisaldavaid väetisi.

  • Tulbisibulaid veel septembris maha pole vaja panna, küll aga peaks seda tegema nartsisside, krookuste, liiliate ja siniliiliate sibulatega, mis tahavad juurdumiseks kõrgemat temperatuuri. Bakkeri e-poest või kataloogist leiab laia valiku tulbisibulaid, millega kevadel aeda kaunistada — senini on Bakkerist tellitud tulbid kenasti kevadel kasvama läinud ja vastanud kataloogis kirjeldatule.

  • Muru tasub sügisel niita nii kaua kui võimalik. Hea ilma korral kasvõi detsembri alguses ja võimalikult madalalt. Kasutada võib ka multšerit. Muru hooldamisel kehtib põhimõte, et murutaimed läheksid talvele vastu võimalikult lühikestena. Soojal sügisel võib muru kasvada ka pärast esimese lume sulamist.