Planeerimine

Valgustus on üks osa aia tervikpildist ning on väga oluline, et see oleks sobiv. Aiavalgustuse paigaldamine algab kõigepelt hoolsast planeeringust. Mõistlik on mitte valgustada kogu aeda, vaid täpselt valitud kohti ja pere lemmikistumispaika.

Plaani koostamise võib jätta ka spetsialistidele, näiteks maastikuarhitektile või kodukujundajale. Spetsialisti abi võib vaja minna ka juhtmete maassekaevamisel ja elektritöödel. Muidugi võib kõik tööd ka ise ära teha, aga elektriga on oskmatutel parem mitte naljatada.

Valgustite valimine

Valgusteid võib paigaldada teeradade äärde ja istumispaika. Erivalgustusega võib esile tuua lilleklumpe, huvitavaid puid-põõsaid või muid taimi. Teeäärne valgustus on kindlasti eredam ja võimsam, samas kui lillede lähedal asuvad lambid on madalamad ja pehmema valgusega.

Madalad valgustid sobivad aeda väga hästi. Nad suunavad valguse allapoole ja ei pimesta. Valgusvihu võib ka suunata ülespoole, näiteks mõne puu või puuvõra suunas.

Õiget ja sobivat lampi valides tuleb mõelda ka sellele, kas te tahate, et lambid põleksid kogu öö või süttiksid liikumise peale. Säästupirnid sobivad aiavalgustusse väga hästi, sest kestavad kaua ja on töökindlad. Säästupirne on mõistlikum kasutada seal, kus nad peavad põlema korraga pikemat aega, sest nad süttivad aeglasemalt. Säästulampide puudusena mainitagu siiski ära nende valgustite nõrgenemine pakase käes.

Odavad hõõglambid sobivad, kui lamp peab süttima kindalal ajal või liikumise peale. Hõõglambid annavad sooja valgust, kuid on kestavad lühikest aega ja heidavad nõrka valgust.

Üksikuid taimi või detaile on soovitav valgustada halogeenlampidega. Need annavad palju valgust ja sobivad valgustama ka suuremat platsi. Halogeenlambid on üsna pisikesed ja süttivad kiiresti.

Teostamine
Pärast hoolikat eeltööd võib alustada paigaldamisega. Juhtmete maassekaevamine juba valmis aeda võib muidugi probleeme tekitada, sest jätab murusse jäljed pikaks ajaks. Elektrikaabli peab maasse kaevama vähemalt 60 sentimeetri sügavusele.

Aias peaks kasutama ainult spetsiaalseid õuevalgusteid, sest need on niiskuskindlad ja ilmastikule vastupidavad. Nende seisukorda peaks siiski aeg-ajalt kontrollima.