Eesti Ornitoloogiaühing soovitab lindude toitmisega alustada juba hilissügisel, mitte siis, kui käes on täielik näljaaeg. Siis ei leia enamik linde söögiplatse enam üles ja hukkub ikkagi.

Läänemaa Linnuklubi juhatuse esimees Tarvo Valker ütleb, et kui oled väikeste tiivuliste toitmist juba kord alustanud, siis ei tohi seda pooleli jätta, sest nad loodavad su peale. Eriti oluline on see lumerohketel pakaselistel talvedel, aga samuti sulade järel, mil puud kattuvad jääga.

Kevadel oleks hea söötmist järk-järgult vähendada. Järsult lõpetades ei pruugi linnukesed Valkeri sõnul kohaneda. Sujuvalt lõpetamine aga suunab värvukesed loodusest kõhutäit otsima.

Sööma!:
Kata lindudele aeda Rootsi laud. Natuke õunu puu otsa, mõni rasvapall põõsasse ja seemnesegu söögimajakesse.

Soolapekk söö ise ära!
Lind pole inimene, kes igasugust kraami igal ajal muretult sisse ajada võib. Vale toidu söömine võib lindudel põhjustada tervisehädasid või nad suisa tappa.
Tarvo Valker annab nõu, millest värvukeste toitmisel hoiduda.

  • Ära anna lindudele soolapähkleid, soolapekki ega leiba. Neis on liiga palju soola, mis tekitab janu. Talvekülmadega pole aga vett sugugi lihtne leida.
  • Ära sööda parte ja luiki saia või leivaga, sest see mõjub väga kehvasti nende tervisele. Pardid ja luiged on rändlinnud. Kui veekogud külmuvad ja sealt enam toitu kätte ei saa, peavad nad lendama mahedama kliimaga alale talvituma. Kuna veekogud jäätuvad Eestis detsembris või veel hiljem, võib rännegi alata alles hilistalvel. Kui sellisel ajal linde saiaga toitma hakata, võivad nad loota, et kaugele lendama ei peagi. Talve edenedes jäävad nad siis maismaale lõksu ja nende elu muutub täiesti sõltuvaks inimeste pakutavast toidust.
  • Kui söödamajakest külastavad tihti tihased, hoidu kruupide pakkumisest. Tihane on putuktoiduline lind, kellel on väike ja peenike nokk, mistõttu ei saa ta kõvast kruubitangust lihtsalt jagu.
  • Lindudele vett pakkuda pole mõistlik. Väikses nõus külmub vesi ära, suuremas tahavad linnukesed talisuplust teha. Märjaks saanud suled aga külmuvad ning see võib olla linnule ohtlik.
  • Arvesta, et kui paned toitu välja kindlatel kellaaegadel, siis harjuvad linnud sellega ära ning tulevad minuti pealt söögilauda.
  • Kui paned lindudele lahke käega suure tüki pekki ette, võib juhtuda, et vares vinnab selle lihtsalt ära. Kinnita pekk toidulaua külge või kata võrguga.

    Kingitus kõige nõrgemale
    Poes müüdava kallivõitu rasvapalli asemel saab ka ise hea lindude suutäie valmis teha.

  • Võta pakk searasva ning erinevaid pähkleid, seemneid ja rosinaid.
  • Sulata kastrulis rasv ja sega selle sisse seemned, pähklid ja rosinad.
  • Vala segu väikestesse topsidesse hanguma. Kui pistad rasvakokteili sisse nööri, saad selle hiljem mugavalt puu otsa riputada. Muidugi võid rasvasele suutäiele ka ilusa lehvi külge siduda, enne kui selle oksa külge sätid.

    POEST SAAB KA

    Kui lähed endale söögikraami varuma, osta midagi ka linnukestele.

    Täidetud kookospähkel

      350 g / hind: 55.00
      Koostis: ploomirasv, erinevate seemnete segu. Metslindude talviseks toitmiseks.

    Teravilja-rasvapallid

      120x120 g / hind: 19.90
      Koostis: veiserasv, nisujahu, maisijahu.
      Sobib toidumajakesi külastavatele lindudele.
      Võrgutäis pallikesi riputatakse konksu, oksa või naela külge.

    Friend’s Foodi rasvapallid lindude talviseks
    toitmiseks

      4 x 90 g / hind: 19.90
      Koostis: nisujahu 52%, veiserasv 22%, searasv 7%, päevalilleseemned 14%, liiv 5%.

    Friend’s Foodi toidusegu lindude talviseks toitmiseks

      1,6 kg / hind: 37.90
      Koostis: päevalilleseemned 80%, kaer 10%, arahhis 10%.

    Päevalilleseemned

      400 g / hind: 12.90

    Rainbow’ seemnesegu õuelindudele

      1 kg / hind: 15.90
      Koostis: kaer, päevalilleseemned, nisu, maapähklid. Seemnesegu sobib lisaenergia allikaks nii putuk- kui taimetoidulistele lindudele.

    Best Friendi toidusegu oravatele ja õuelindudele

      2,5 kg / hind: 45.90
      Koostis: kooritud maapähklid, päevalilleseemned, nisu (seemned ja jahu), loomsed rasvad, erinevad seemned ja looduslikud mineraalained.

    Best Friendi rasvapallid õuelindudele ja oravatele

      4 tk / hind: 17.90