1. Kartuli idud ja kasvud

Kartul kuulub maavitsaliste sugukonda ja selle sugukonna taimed on kõik toksilised, sisaldades solaniini. Näiteks Šoti kuningas Macbeth kasutas belladonnat, mis kuulub samuti maavitsaliste sugukonda ja on seega kartuli lähisugulane, edukalt oma Taani vaenlaste tapmiseks. Kartuli puhul on solaniin koondunud peamiselt idudesse ja kasvudesse, nii et eemalda need enne kartuli valmistamist väga hoolikalt. Eriti mürgised on roheliste kartulite idud.

2. Rabarberilehed

Rabarberivarred on väga maitsvad, aga sisaldavad oblikhapet, nii et väga suures koguses ei tasu neidki süüa. Rabarberilehed sisaldavad aga oblikhapet palju rohkem kui -varred ja lisaks on neis ka antraglükosiidi, mis on samuti mürgine aine. Rabarberilehtede söömine põhjustab oksendamist ja isegi krampe, on Eestiski teada juhtumeid, kui inimesed on vajanud pärast rabarberilehtede söömist haiglaravi.

3. Õunaseemned

Õunaseemnete kohta teavad paljud, et need sisaldavad tuntud mürkainet tsüaniidi. Tegelikult sisaldavad need amügdaliini, mis muutub seedeensüümidega reageerides tsüaniidiks. Kui sa seemned tervelt alla neelad, tsüaniidi ei tekigi, sest seemnete kõva kate kaitseb, aga kui sa seemne hoolikalt katki närid, mürk tekib. Umbes 200 korralikult katki näritud õunaseemne allaneelamine võib olla juba fataalne, nii et parem kui sa üldse ei alusta!

4. Tomatitaime lehed

Kui tomatitaimed aknalaual või aias kasvavad, võib nende lõhn nii hea olla, et tekib tahtmine lehti näpsata ja süüa, kui viljad veel valmis ei ole. Aga tomat on samuti maavitsaliste sugukonnast nagu kartul ja belladonnagi. Lehed sisaldavad palju tomatiini ja solaniini, nii et kui neid sööd, ärritab see kõhtu. Pool kilo tomatilehti võib olla juba fataalne.

5. Baklažaani lehed ja õied

Baklažaan on samuti maavitsaliste sugukonnast ning sisaldab seega samuti solaniini. Suurem osa solaniinist on taime õites ja lehtedes, nii et hoia neist eemale. On üsna levinud ka arvamus, et toores baklažaan on mürgine, kuid see pole õige — seda tohib süüa küll.

Allikas: Rodale’s Organic Life