Talveks üksijäänud suvila meelitab kahtlasi tüüpe mitmel põhjusel. Sissemurdja loodab varastada asju, mis talle endale vajalikud on või mida saab kellelegi maha müüa. Teised soovivad aga segamatult mõnusates tingimustes pidu panna. Reeglina võtavad pidutsejad kaasa ripakil olevaid nipsasjakesi, mitte külmkapi. Kuid võõraste purjutajate hoolimatus kütmisel ja suitsetamisel võib põhjustada tulekahju.

Harju politseiprefektuuri korrakaitseosakonna komissar Rein Mill soovitab suvila turvalisuse suurendamise juures meelde jätta tõsiasja, et sealt, kus midagi pole, ei saa ka midagi ära võtta. Kõik, mis vähegi väärtuslik, tuleb talve hakul viia ohutumasse hoiukohta. Milli sõnul on lukk looma jaoks, sellele ei tasu lootma jääda. Suvilatest viib varast tihti kõik ära – teelusikast mittetöötava külmkapini.

Naabrivalve aitab

Kuna suvilarajoonides eelneb sissemurdmistele sageli “luure”, on Rein Milli sõnul naabrivalve korras võimalik teha tulemuslikku ennetustööd. Suvilaomanikud peaks omavahel kokku leppima, kes ja kunas suvemaju saab üle vaatama tulla.

Lume saabudes aitab autoga kõigi majade juurest läbi sõitmine ja jälgede jätmine. Varas otsib suvilat, kus kedagi ei liigu. Võimalus, et kohe-kohe saabub keegi kuritöökohale, peletab pahategija eemale. Nööril kuivav käterätt ja kardinata aken jätab mulje, et keegi on kohal. Pealegi ei murra varas suvilasse, kui aknast on näha, et midagi võtta pole.

Naabrivalve toimimine võimaldab kiiremini saada teada juba toimunud vargustest. Rein Mill selgitab, et politseil on paari päeva tagust kuritegu suurem võimalus avastada kui juhtumit, mille toimumisaeg kuu-poolteise taha jääb. Varga tabamisele aitab kaasa ka tärklise raputamine ukselinkidele. Tärklisekiht on sissemurdjale märkamatu, kuid politseinike sõnul üks parimaid abimehi varaste jälgede “salvestamisel”.

Kasuta märgistust

Rein Mill soovitab suvilasse jäävad asjad ära märgistada. Ei ole tähtis, et tegu oleks spetsiaalsete märgistuskleepsudega. Piisab näiteks nimetähtede kraapimisest esemele või eritunnuste (tehnika puhul seerianumbrid) teadmisest. Vahepeal väiksemaks jäänud metallivargused on Milli sõnul sellel aastal jälle plahvatuslikult sagenenud. Pätid viivad kahvlid ja koera joogikausi, ruutmeetri pleki pärast on ära lammutatud isegi kamin. Kui suvilat pole talvel plaanis külastada, on mõistlik lasta akendele meisterdada luugid.

Lubamatu on jätta tööle õliradiaator või puhur.