Tavaliselt on voodi magamiskõlbulik umbes kümme aastat. Tüseda inimese all võib ta kõlbmatuks muutuda veelgi rutem. Peale selle, koos eaga muutuvad vajadused ja eelistused. Kas te vajate uut voodit? Vastake paarile lihtsale küsimusele:

- Kas mul valutab pärast magamist kael või ristluupiirkond?
- Kas voodi on väike?
- Kas vedrud ja kühmud on muutunud häirivaks?
- Kas me vajume abikaasaga voodi keskossa kokku?
- Kas voodi aluspõhi on deformeerunud?

Traditsioon kasutada asju "kuni nende loomuliku lõpuni" püsib visalt, kuid ärgem hoidkem kokku aseme pealt, millel me veedame vähemalt kolmandiku oma elust...

Hea voodi loob maksimaalse mugavustunde ja vastab meie keha individuaalsetele iseärasustele. Enamik voodeid koosneb korpusest ja madratsist, kusjuures mugavus sõltub peamiselt madratsist. Madrats koosneb omakorda erinevatest osadest.

Kõigepealt riidest kate, mis hoiab madratsit koos, seejärel tulevad täitekihid, mis teevad voodi pehmeks ja imavad teie kehaniiskust. Kolmanda osa, millest sõltub madratsi vetruvus ja paksus, moodustavad reeglina karastatud terasest vedrud. On olemas mitmesuguseid vetruvuse tagamise mooduseid, kuid üldreegel on järgmine:
mida rohkem on vedrusid ja mida jämedamast traadist nad on tehtud, seda parem vetruvus.

Viimasel ajal on levinud ka poroloonist ja lateksist madratsid, mis on vedrumadratsitest kergemad. Kuid hea madrats on hea ainult juhul, kui see sobib voodi alusega - harilikult ongi madrats välja töötatud ühe aluse jaoks. Sügav kastitaoline korpus töötab amortisaatorina, laseb madratsil hingata ja pikendab niimoodi tunduvalt madratsi iga. On olemas ka poolavatud (metall- või puitlippidest või vedrudest tehtud) põhjaga voodeid, mis tagab madratsi ventileerimise. Sõltuvalt lippide ja vedrude elastsusest võib põhi olla kõva või paindlik.

Kuidas voodit valida?

Mida tuleb madratsit ostes silmas pidada? Enne kui te lähete poodi uue madratsi järele, otsustage, mis on teie jaoks kõige tähtsam - hind, mõõtmed või tervis? Ja ärge häbenege poes madratsit proovida. Heita pikali, võtta erinevaid poose, eriti just neid, millistes te magate.

Niisiis:
- Mugavus ja tugi. Madrats ei tohi olla laudkõva. Liiga jäik madrats võib suurendada seljaprobleeme. Kuulake oma keha ja see ütleb teile, mis sobib paremini. Heitke selili. Kui te saate lükata käe selja alla, kuid seda on raskevõitu teha, samuti, kui te saate ennast vabalt keerata, on madratsi vetruvus teile sobiv. Hea madrats peab keha nii toetama, et külili olles jääks selgroog sirgeks. Tüsedam inimene vajab jäigemat voodit.

- Laius. Valige selline voodi, mis ei takista liigutuste vabadust. Kui te ostate abieluvoodit, siis pidage meeles, et standardlaias kaheinimesevoodis on kummalegi täiskasvanule samapalju ruumi, kui lapsele tema voodikeses.

- Komplekteeritus. Võimaluse korral ostke madrats ja korpus komplektina, see tagab mugavuse ja säästab selgroogu ülekoormusest. Vana põhi võib uue madratsi ära rikkuda, samuti mõjutada tootja garantiitingimusi.

- Terviseprobleemid. Muidugi, need võivad olla erinevad. Kui teid vaevab tolmuallergia või olete allergiline looduslike täitematerjalide (näiteks mererohu) suhtes, siis sobib teile võib-olla sünteetiliste kiudude või porolooniga täidetud madrats. Pidage silmas, et allergeenid ei kogune lippidest põhja ja vesimadratsiga voodisse.
Vesimadratsid võimaldavad pealegi jagada keharaskust võrdselt ja seetõttu sobivad neile, kes taluvad halvasti voodiga kontakteeruvate kehaosade muljumist. Eakad inimesed peaksid tingimata pöörama tähelepanu voodi kõrgusele. Kui te istute voodil, peavad jalatallad maha ulatuma. Samuti on kergem tõusta ja voodisse heita, kui voodil on kõva serv.

- Kavliteet. Tihtipeale läheb täppi ütlus "Ihnuskoi maksab topelt". Seetõttu, lähtudes oma vahenditest, ostke parima kvaliteediga voodi.

- Mõõtmed. Kui teie elamispind on väike, tasuks mõelda seina vastu üles tõstetavale või kapi moodi avanevale voodile. Teine võimalus: muretseda poroloonmadrats, mida on lihtne põrandale lahti keerata. Selliseid madratseid müüakse lahtikäiva lipp-mehhanismiga diivanvoodite jaoks.

Voodi hooldamine

Voodi õige hooldus pikendab märgatavalt selle eluiga. Võtke vaevaks läbi lugeda tootjatehase antud hooldusinstruktsioonid. Kui voodi on koju toodud, eemaldage võimalikult kiiresti kilepakend. See hoiab ära niiskuse kondenseerimise ja säästab teie voodit niiskusest, hallitusest ja kõdunemisest. Ja veel mõned nõuanded:

- Uut vedrumadratsit pöörake esimestel kuudel nädala või kahe, hiljem iga kolme kuu tagant ümber, alumine pool üles ja peapool jalgade kohale. See tagab täitematerjali ühtlase jaotumise ja hoiab madratsi sileda. Poroloonmadratsit ei ole vaja pöörata.

- Ärge kunagi keerake vedrumadratseid rulli, painutage neid ega suruge kokku. Madratsit kohendades kasutage spetsiaalseid käepidemeid, kuid ärge hoidke nendega madratsit üleval, muidu tekstiilümbris rebeneb.

- Et madrats jääks puhtaks, kasutage äravõetavat katet, mida on võimalik puhastada või pesta. Tolmu ja karvade eemaldamiseks puhastage madratsit ja voodipõhja regulaarselt tolmuimejaga; plekid eemaldage seebi ja veega.

- Ärge lubage kellelgi, ka lastel mitte, voodil hüpata. Püüdke mitte istuda voodi serval kogu aeg ühes ja samas kohas.

- Teie voodi ei ole ainult investeering, te paigutate sellesse kolmandiku oma elust, mis kõigiti mõjutab ka ülejäänud kaht kolmandikku. Kui te valite oma voodi hoolikalt ja hooldate seda hästi, teenib ta teid kaua.

Vaata lisaks kehapatjadest.