Muruniidukite puhul saab valida nii elektri kui bensiiniga töötavate masinate vahel. Neist odavamad on kindlasti elektriniidukid, samas oma järele veetava juhtme tõttu on  oluliselt ebamugavamad, et masinat viitsiks iganädalaselt kasutada. Elektriniiduk on sobib kuni 400 ruutmeetrise krundi niitmiseks, sest suurema pinna hooldamiseks saab takistuseks pikendusjuhtme pikkus, mis ei tohi olla pikem kui 30 m.  

Suuremate kruntide jaoks, kus kasvab ka puid ja põõsaid, on aga populaarseim valik bensiiniga töötavad muruniidukid. Käsitsi lükatav trumliga mehaaniline niiduk on aga murule kõige sõbralikum, sest ta lõikab muru nagu käärid.

Neile, kes muruniitjat enda järel vedada ei taha või jaksa, on müügil ka isevedavad niidukid. Valida on vastavalt maitsele ja vajadusele nii esi- kui tagaveoliste mudelite vahel.

Kuid kui muruniitja käimatõmbamine valmistab probleeme, on saadaval elektristarteriga varustatud niidukid, mis käivituvad nagu sõiduauto — aku jõul ja võtmega või nupule vajutades.

  

Murutraktor on suures aias asendamatu

Aeda abimasina muretsemisel tuleb arvestada aia pindalaga. Murutraktori soetamine on üldjuhul otstarbekas, kui aed on suurem kui 1500 ruutmeetrit. Murutraktorid on sarnaselt tavalistele muruniidukitele nii külgväljaviske, multšeri (hakib lõigatud muru peeneks) või kogujaga (kogub muru kasti).

Murutraktoreid saab valida manuaal- või automaatkäigukasti põhjal. Viimased on küll kallimad, kuid oluliselt mugavamad kasutada — masin läheb sujuvamalt koha pealt ära, manööverdab paremini ning saab paremini töötempot valida. Käikude vahetamisel ei ole vaja masinat peatada nagu seda peab tegema manuaalkäigukasti puhul. Samuti ei ole murutraktori puhul tegemist ainult muruniitmiseks mõeldud tööriistaga, vaid temaga saab edukalt aastaringselt toimetada näiteks lehti kogudes või lund koristades.


Murutrimmer väiksemate pindade jaoks

Murutrimmerit ostes peab arvestama, et see on mõeldud eelkõige muruservade trimmerdamiseks peale muruniitjaga niitmist. Pikema rohu või heina niitmiseks tuleb muretseda rohulõikur ning võpsikus tegutsemiseks võsalõikur, mis mõeldud juba puitunud võrsete ja võsa eemaldamiseks.

Kindlasti tuleb endale selgeks teha milliseks otstarbeks masinat vajatakse ning seejärel vastavalt vajadusele valik teha.

Kõige odavamad ja lihtsamad murutrimmerid töötavad elektriga ja sobivad väiksemasse aeda.

Elektritrimmeri eeliseks on lihtne käivitamine ja kasutamine. Tihti jäävad inimesed bensiinimootoriga trimmeri käivitamisega tänu valedele käivitamismeetoditele hätta — mootor ujutatakse bensiiniga üle ja seade ei taha käivituda. Kuid kasutusjuhendit järgides saab bensiinimootoriga trimmeri käivitamisega hakkama igaüks.

Elektritrimmeritest müüakse veel akutrimmereid, mille müügi osakaal on iga aastaga kasvanud, sest akutooted võidavad populaarsust igas eluvaldkonnas. Seadme aku kestab ühe laadimisega umbes pool tundi kuni tund, millega peaks ettenähtud tööd ka tehtud saama. Masin on vaikne ja juhet ei pea vedama.

Viimistletud tulemus murukääride abil

Väiksemas aias või raskesti ligipääsetavas kohas on mugav kasutada niitmisservade lõikamiseks murukääre. Kui palju pole lõigata, siis piisab mehhaanilistest kääridest, kuid mugavamad on akuga töötavad elektrikäärid.

Aeda kulub ära ka võilillejuurija, millega pikemate juurtega umbrohtu muru seest kätte saada. Uued juurijad enam nõukogudeaegset metallist toru ei meenuta, neid saab ilma kummardamata kasutada ning kätte saab isegi poole meetri sügavusel elutsevad juurikad.

Et maapind saaks sile, tasub muru rullida. Seda nii peale külvamist kui ka juba kasvavat muru. Ja eriti kevadeti kui talve jooksul on lume ja veega tekkinud maapinda muhud ja lohud.

Lähemalt vaata TM Kodu ja Ehituse  juuni numbrist.