1 Kui sa ei leia poest meelepärast või jõukohast diivanit, meisterda dekoratiivsetest vanadest laudadest lavats (viimistle nurgad hoolikalt, et puit ei ajaks pinde) ja pane sellele lihtne madrats. Iseõmmeldud katted ja arvukad diivanipadjad teevad sellest omanäolise, hubase ja kutsuva lesila.

2 Maani ulatuvast aknast avanev vaade annab palju juurde just väikesele toale — ära kuhja selle ette ülemäära asju.

3 Korv on hea panipaik ajalehtedele-ajakirjadele ja pultidele.

4 Neutraalsetes toonides ruum mõjub turvalise, aga mitte igavana — selle eest hoolitsevad värvilaigud ning jõulised kontrastid. Heledad seinad võimendavad talvel nappivat valgust.

5 Akna ees olevat taimekasti saab tõsta ka mujale mõtteliseks ruumijagajaks elu- ja söögitoa vahel.

6 Kui ruumiloogika sunnib asetama diivani seljaga akna poole, võiks see olla madala seljatoega, et mitte varjata valgust. Kui eluviis võimaldab päeval kodus olla ja diivanil istudes lugeda või vaimset tööd teha, on selja tagant langev päevavalgus hoopis plussiks.

7 Padjad ei pruugi olla ühte värvi, aga värvidega mängides olgu need pigem erinevat tooni, mitte sama tooni eri varjundid.

8 Avatud köök-elutoa puhul oleks hea, kui diivanilt ei avaneks kõik vaated kööki — on ju hetki, kui see lihtsalt ei saagi korras olla!

9 Köögi tume tagasein mõjub efektselt, on praktiline ja samas aitab sellel ruumiosal taanduda tagaplaanile.

10 Sahvri lükanduks aitab ruumi kokku hoida!

11 Avara ruumi altküttega põrand on kaetud ühtsete plaatidega, elutoaosa tundelist soojust toob esile pehme narmasvaip.

12 Neutraalsetes hallikassinistes ja -rohelistes toonides mõjub värvimaailm pehmelt ja turvaliselt, aga elavneb, kui lisad sellele ranget geomeetriat ja must-valge kontrasti diivanilaudade ning tumbade näol.

13 Ühesugused põrandavalgustid teine teisel pool diivanit loovad rõhutatult piduliku meeleolu. 

14 Lihtsa ruumi muudab huvitavaks efektne kolmik: suur seinamaaling, dekoratiivne laevalgusti ja mustriline vaip. Naturaalsed puidu- ja nahapinnad, vaoshoitud värvimaailm ja lihtsad vormid on sedavõrd kunstipärase taotluse juures vaat et ainuvõimalikud.

15 Panipaigad võimaldavad hoida asjadekaost kontrolli all. Diivanilaua all on hea koht kastidele, seina ääres seisvat kerget riiulit saad soovi korral mujale tõsta.

16 Kasuta suuremustrilist dekoratiivtapeeti ettevaatusega, et see ruumis liiga domineerivaks ei

17 Tagasihoidlikud kardinad ei ole esmapilgul vältimatu investeering, aga need muudavad ruumi visuaalselt soojemaks ja parandavad selle akustikat.

18 Jõuline kunstiteos või lemmikplakat annab toale isikupära ja võib olla kogu ülejäänud värvilahenduse võtmeks.

19 Söögilaua kohal olev efektne valgusti on ka elutoa seisukohast oluline meeleolulooja.

20 Uutes majades võib olla probleeme akustikaga — seda aitavad parandada tekstiilid ning akustilised seinapaneelid, mis omakorda võivad olla dekoratiivse iseloomuga.

Loe lähemalt ajakirjast Kodu&Aed!

Fotod: A-lehdet fotopank, Asuntomessut