Nagu teistelgi viimasel ajal toimunud Euroopa sisustusmessidel, hakkas kõigepealt silma juba mõnda aega aktuaalne taaskasutuseteema. Disainerid on leidlikud ja loovad aina uusi põnevaid lähenemisviise vanade asjade kasutamisele.

Messi läbiv värvigamma oli (kui lähtuda Frankfurtis toimunud „Heimtextil 2012“ värvideseeriast) Craft Industry ehk segu traditsioonidest, käsitööst ja modernsusest. Ülekaalus olid valged, hallid, pruunikad jt looduslikud toonid, mis vallatult põimitud väikeste kontrastsete värvilaikudega, kas oranži, rohelist, roosat või punast karva.

Messi esilekerkivaim märksõna võiks olla valgustid, neid oli tõesti väga mitmekülgseid. Trendikad valgustid on suure vormiga, kortsutatud, volditud, mässitud või maalitud tehnikas ja enamasti heledates toonides. Samuti leidus mitmeid näidisvariante, kuidas valgustusküsimust ruumis põnevalt lahendada.

Materjalidest kohtas lisaks looduslikule puidule vineeri ja vilti, mis on tähelepanu all juba mõnda aega, kuid uusi kasutusnippe leidus neile tänuväärsetele materjalidele küllaga. Nutikaid lahendusi pakutakse tänapäeval igas valdkonnas, messil eksponeeriti näiteks võimalusi, kuidas sisekujundusega mitte seotud asju rakendatakse täiesti uues funktsioonis disainelementide, valgustite või mööbli valmistamisel. Meenuvad jaapanlaste kirjaklambritest kausid või vinüülplaatidest meisterdatud lauanõud, samuti ei jõudnud külalised ära imetleda kaabudest tehtud valgustisarja.

Tekstiilivalikus domineerib endiselt kõik looduslik. Looduslik nii materjalides kui mustrites. Mustrid on suured, palju kohtab lillemotiivi ja graafilist disaini. Samas on kaasaegsed võimalused nii palju arenenud, et kangas ei peagi olema enam 100% looduslik, tähtis on, et ta näeks võimalikult „õige“ välja. Näiteks siidi või lina puhul on teinekord kunstmaterjal isegi vastupidavam ja kergemini hooldatav ning kindlasti ka rahakotisõbralikum. Messil oli ka kortsukangast ja muid huvitavaid tekstiilivorme.

Taani kaubamärk Pagunette, mis müügil ka Kardinastuudios, eksponeeris kaunite mustritega täispimendavaid kangaid ja uut vanni- ja duššikardinate kollektsiooni Pagunette Wellness sarjast. Kaunites kevadistes toonides, kangastel figureerivad kollane, roheline, roosa, sinine, lilla nii heledates kui tumedates varjundites. Domineerivad lilled, liblikad ja kõikvõimalikud graafilised mustrid.

Huvitavat läbipaistvat hõbedase helgi ja soojust peegeldava toimega termokangast tutvustas Saksa firma Delius. Silma hakkas ka Saksa bränd Drapilux oma innovaatilise ekstravagantse must-valge kangakollektsiooniga, mis on tule-, päikese- ja helikindlad ning sobivad nii koju kui kontorisse.

Aksessuaaridel on kujunduses oluline roll. Kõige levinumad lisandid on erivärvides padjad, mis näiteks kaunistatud kas pärlite, litrite või peale õmmeldud mummude-lappidega. Põnevalt oli padjad ja mööbli ühendanud Saksa tootja Brühl, kelle multifunktsionaalsetel diivanitel ilutsesid padjakujulised seljatoed ning eriti jäid meelde Brühli lillekujulised tugitoolid.

Last but not least: käsitöö on moes — tikkimine, kudumine, heegeldamine, õmblemine — seda kohtab kõikjal: patjadel, nõudel, kardinatel ja täiesti iseseisva mustrina kangastel. Oluline on autentne mulje, justkui mustri oleks tikkinud mõni koduperenaine oma väikeste kätega, kuigi tegelikult teevad selle töö tänapäeval ära masinad.

Lisaks jäi messil silma ka täiusliku kuju ja teostusega puidust vann, kaltsuvaiba tehnikas punutud toolid, toolidest laevalgusti ning nutikas valgusti-lillekonteiner (2 ühes).

Üldiselt võib öelda, et kuigi valdkonna inimesed on enam-vähem alati kursis valitsevate sisekujunduse ja disaini trendidega, tasub ikka käia messidelt ideid ja inspiratsiooni jahtimas, sest alati korjab sealt üles mõne tillukese mõtte, millest hiljem arenevad tõelised teod!

Suurema galerii messil toimunust leiad Koduportaalist INKodu.ee