Kes: Mikk (29) ja Ingrid (29) Parik, tütar Eleanor (2,5) ja kass Susanna(17).

Mis: 73 m² (90 m² põrandapinnaga) korter kahel korrusel, lisaks 20 m² katuseterrassi.

Kus: Tartus Karlova linnajaos.

Lõuna-Eesti juurtega Miku ja Ingridi suhet Tartuga kinnitas mõlema tegevus juba mõnda aega: Mikul projekteerimistöö energeetika vallas, Ingridil meditsiiniõpinguid lõpetav residentuuriaasta. Aga täpsemaid plaane ega ettekujutust, mida just oma perele vajatakse, ei olnud veel kummalgi — enne kui see õige leiti.

Piltidelt silma hakanud kirik oli see, mis neid maja vaatama tõi ja hetkega ka otsustama sundis. Muidugi pidid seejuures sobima ka ülejäänud asjaolud, nagu piisavalt ruutmeetreid ja rahulik keskkond, ent siinne vaade ei jätnud muud võimalust, kui kohe tegutsema hakata.

Tervikuna korrastatud majas said nad esimese ostjana valida sobivaima korteri ja seda oma soovi järgi lõpuni viimistleda. Nüüd, kui sissekolimisest on möödas juba üle aasta, on nad kiire otsuse üle endiselt õnnelikud. Aedlinnaelu idüll südalinna servas teeb ka kogu elukorralduse lihtsaks ja mugavaks.

Värske vana maja

Vanad majad on sageli sopilised ja isemoodi plaanilahendustega, aga osavamad oskavad sellise eripära enda kasuks pöörata. Siin majas oli juba arendaja nuputanud, kuidas igale perele parasjagu privaatsust jaguks. Sellele korterile on plussiks oma väike trepikoda.

Elamispind jaguneb maja teise ja kolmanda korruse vahel: alumisel on esik, köök, elu- ja vannituba, ülemisel kaks magamistuba ja katuseterrass. Hoonel, kus lastega pered, on ühisruumiks õuepealne — lisaks suurele viljapuuaiale on seal ka kiiged ja liivakast. Aiatöid on tehtud juba üksjagu, nüüd on aeg teha algust kuuri ehitusega, tutvustab pererahvas plaane.

Rahul ollakse ka hoone küttelahendusega, kuna see jätab võimaluse otsustada, millal ja kui palju sooja vaja. Korteri alumisel korrusel on seinal õhksoojuspump, mida ülakorrusel toetab väike kamin.

Spikker supitirinast

Kodu kujundamisel kõrvalist abi ei vajatud, sest esimesest silmapilgust oli selge, milline see hakkab välja nägema, tõdeb Ingrid sisetunde olulisust. Mõne väikese erandiga on nad oma plaanid ka teoks teinud ja tehtuga rahule jäänud.

Arendaja standardlahendused oleksid lubanud põhimõtteliselt peaaegu kohe sisse kolida, ent kummalgi ei olnud kahtlust, et ülakorruse värvitud seinad tuleb kuidagi soojemaks saada. Ka alumisele korrusele taheti isikupärasemat lahendust. Vana tõde, et kui kohe ei tee, siis jäävadki mõned asjad tegemata, pani viimistlust veel enne sissekolimist hoolikalt lõpetama.

Võtmekujundile mõeldes viitab Ingrid nõudekapile, kust vaatab vastu klassikalise sinivalge mustriga suur serviis, mis oli neil juba varasemast ajast olemas. Samasuguses romantilises, karges ja õhulises võtmes said valitud ka kõik ülejäänud detailid ning materjalid. Laudpõrand tooniti heledaks ning seintele valiti heledad tervisesõbralikud ja vastupidavad tapeedid (Tapeedistuudio). Köögimööbel kui oluline eluruumi osa mõeldi väga põhjalikult läbi. Ideed ja tähtsad otsused tulid siin enamasti Ingridilt, aga suuremad asjad valiti koos ja Mikk tegi kõik täpsed joonised.

Naturaalselt ja säästlikult

Kaua otsiti lahendust, kuidas viimistleda trepikoja sein, mis peab olema vastupidav ja sobima mõlema korrusega. Endalegi üllatuseks sündis Miku käe all imeilus valge puitlaudis, kiidab Ingrid tulemust. Naise viimistletud on laudise kohale jääv seinapind, kus naturaalvalge savivärv sulandub ideaalselt nii ülakorruse magamistoa kui ka allkorruse elutoa tapeediga.

Peaaegu kõik valgustid leiti kodumaisest 4Roomist, kus lahked müüjad lubasid lampe koju proovida võtta, meenutavad nad otsingute aega. Õnneks ühtki valgustit siiski tagastada ei tulnud. Protsess kestis mitu kuud, kuni kodus ei olnud enam ühtki nukralt rippuvat juhet.

Mõne mööblieseme tõid nad eelmisest korterist kaasa, mõne leidsid vanamööbliäridest. Esimese asjana ostis Ingrid komisjonipoest väikesesse vannituppa täpselt paraja peegliga seinakapi, mil samuti ribiuksed nagu garderoobil. Viimaks leidis ta FEB’ist ka sellega sobiva valamukapi. Alles hiljem avastasid nad Svedbergsi kataloogist, et sama, klassikaline ülakapp on just sellises komplektis tootmises ka tänapäeval — neil on lihtsalt vintage-variant!

Suuremad tööd nagu köögimööbli, garderoobi, esikuriiuli ja suure voodi tegi eritellimusel tuttav mööblimeister Urmas. Tema sai täpsed joonised ning vastu saadi just selline mööbel, nagu sooviti, kiidavad mõlemad. Sobivaid detaile on Ingrid käinud otsimas enamasti vanamööbliärides ja komisjonipoodides, ning alati ka leidnud midagi head ja sobivat — peegleid, pildiraame, patju, vaase, linikuid. Selliseid ärisid külastab ta rõõmuga siiani.

Loe ja vaata rohkem aprillikuu ajakirjast Kodu & Aed.


TERRASS

Elutoa katusele on rajatud katusekorrusega ühendatud avar terrass — nii suvine külalistetuba kui ka salati-, tomati- ja (kuu)maasikapeenar, mille kastid mõtles ja meisterdas Mikk. Päikest jagub siin sedavõrd, et suvel on kavas lisada kogu terrassi kattev reguleeritav markiis.

Just 100 aasta eest, 27. mail 1914. a nurgakivi saanud Püha Aleksandri kirik on Eestis haruldane vanavene kirikuarhitektuuri mõjuga õigeusu pühakoda, mille kellad praegugi korra kuus üle Karlova kõlavad.

ELEANORI TUBA

Katusekambri kaldealune osa on mängutoa tarvis paraja kõrgusega. LED-valgustusega nukumaja tegid Mikk ja Ingrid ehitusest ülejäänud materjalist võimalikult oma kodu sarnase. Kui Eleanor endale õe saab, mahub tuppa ka narivoodi.

KÖÖK

Heledaks peitsitud puit mõjub soojalt ja rahulikult. Uut köögimööblit täiendab nostalgiline värskendatud sektsioonkapike.

TERVISLIK KESKKOND Sisustuses eelistati naturaalseid materjale ja viimistlust.

ELUTUBA

Elutoa teistest ruumidest madalam lagi tuleb meelde
vaid siis, kui ta tütart hooga süles hüpitab, ütleb Mikk. Just siia
õmmeldud rooma kardinad tellis Ingrid Roosimari kardinastuudiost.