Ammustel aegadel teati ja korjati metsmaasikaid, keskajal aga hakati neid kasvatama ka aedades.17. sajandil ristati Ameerika metsmaasikad Tšiili metsikute metsmaasikatega, millel on suuremad marjad. Järk-järgult aretati maasikate uusi sorte, mida tunneme tänapäeval. Maasikad on endiselt populaarsed ja hinnalised suvemarjad meie aedades. Nad on maitsvad, neid on lihtne kasvatada peenras, potis, kotis terrassil, amplites, püramiidis, püstkultuuris kasvusubstraadiga täidetud tornides, kasvuhoones jne.

Tänapäeval on olemas ka taasviljuvad sordid, kuumaasikad. Eriti lastele meeldib jälgida, kuidas kaunid valged õied muutuvad imelisteks punasteks marjadeks.

Maasikatele tuleb valida sobiv koht

Maasikate kasvatamiseks sobib avatud, valgusküllane ja päikeseline koht. Mida rohkem päikest nad saavad, seda varem valmivad marjad.

Ümber maasikapuhmaste peab olema pidev õhuvahetus. Kohtadel, mis on täielikus tuulevarjus, ohustavad taimi enam mädanikud ja jahukaste. Maasikaid ei soovitata istutada aladele, kus on eelnevalt kasvanud sellised taimed, millel on täheldatud sarnaseid haigusi või kahjureid (nt tomat, kurk, peet, kartul, astrid, lina).

Kuidas planeerida maasikapeenra rajamist

Kõiki maasikasorte on võimalik istutada kogu vegetatsiooniperioodi jooksul. Seda tehakse tavaliselt kaks korda aastas: suve lõpus augustis või järgmise aasta kevadel, kui on olemas eelmisel aastal kasvatatud taimed.

Augustis istutatud maasikad jõuavad sügiseni hästi juurduda ning kui korralikult hooldada, annavad juba järgmisel aastal hea saagi.

Kuidas pikendada maasika saagikoristusperioodi

Kõik me soovime maasikaid saada võimalik kaua ja palju. Seepärast on soovitatav valida istutamiseks kolm sorti: üks varajane, teine keskmise marjade küpsemise ajaga ja kolmas hilisema valmimisega.

Mõnel aastal on varakevad eriti külm, mis võib kahjustada õisi. Kui aias kasvavad erineva õitsemisajaga maasikad, võib mõni sort kannatada saada, kuid ülejäänutel külmakahjustusi pole ning saak on ikkagi tagatud.

Külma kaitseks saab kevadel kasutada katteloori, mis tagab ka varasema saagi - umbes nädala jagu.

Mulla valik ja pinnase ettevalmistamine

Maasikate istutamiseks on vaja valida tuulte eest kaitstud päikeseline koht. Üldiselt võib maasikas kasvada kõigil muldadel, kuid kõige paremini sobivad keskmised liivsavikad. Liivsavikal mullal on hea struktuur, niiskusimavus, õhu ja niiskuse läbilaskevõime. Savi- ja liivmullad sobivad samuti maasikate kasvatamiseks, kuid eelnevalt on neid vaja parandada orgaaniliste väetistega.

Mulla reaktsioon peab olema kergelt happeline - pH 5,2-6,8 - ning pinnas hästi vett läbilaskev. Eriti talvekuudel ei meeldi maasikate juurtele üleliigne niiskus, sest see võib põhjustada juuremädanikku. Maa tuleb kaevata ning hoolikalt puhastada mitmeaastastest umbrohtudest ja nende juurtest.

Paar nädalat enne istutamist on vaja lisada kõdunenud sõnnikut (7 kg/1 m2) või kompostmulda (10 kg/1 m2). Kui maa on kuiv, tuleb paar päeva enne istutamist pinnast korralikult kasta ja kobestada.

Maasikad istutatakse tavaliselt kaherealistesse peenardesse reavahega 40-70 cm ja vahekaugusega 20-30 cm, taimed on vaheldumisi. Peenrad on võimalik teha oma äranägemise järgi laiemad (1-1,2 m) või kitsamad (0,6-0,8 m). See sõltub maasikasordist ja ridade arvust peenras.

Kuidas õigesti istutada

Maasikaistikul on väga tähtsad juured - need peavad olema arenenud ja ilusas puhmas. Kui juurekael on 1-2 cm läbimõõduga, siis on tegemist korraliku maasikataimega. Pikad suured lehed ei olegi nii määravad kui juurekava ja kodarik.

Maasikad on kõige parem maha panna sombuse vihmase ilmaga, palavate ilmade korral varahommikul või õhtul. Maasikaid ei tohi istutada madalale ega liiga sügavale, sest siis kasvavad taimed halvasti ega anna rikkalikku saaki. Istutada tuleb nii, et juurekael - koht, kus lõpeb leht ja algavad juured - oleks maapinnaga tasa.

Istutusauk taimele kaevata nii sügav, et maasikataime juured saaks sellesse asetada sirgelt, muidu taim hakkab kiratsema. Juuri kärpida ei ole soovitatav. Võib lühendada ainult seda juurt, mis on kasvanud palju enam kui teised. Taim istutada maha ja muld ümber selle vajutada sõrmedega kinni, nii et kergel sikutamisel lehtedest ei tuleks istik mullast välja. Taimedele ei meeldi, kui pinnases on augud, sest nende juurtel pole siis kusagilt kinni haarata. Pärast istutamist tuleb maasikaid põhjalikult kasta.

Et muld säilitaks paremini niiskust, multšida peenar pärast istikute mahapanekut 3-5 cm paksuselt kõdu või turbaga, kuid peab jälgima, et see ei kataks taimi. Kasvuperioodil maasikatele tekkinud võsundid koos tütartaimedega tuleb ära lõigata, sest need kurnavad taimi. Kui aga on soov tütartaimedest uusi istikuid kasvatada, on vaja need emataime küljest lihtsalt lahti lõigata.

Põhjalikumalt saad lugeda TMKE juuli numbrist.