Olgu, tunnistame, et päris tolmuvabaks need salanipid su kodu küll ei muuda, aga koristamise teevad küll kordades lihtsamaks ja kiiremaks.

Pühi tolmu mikrofiiber rätikuga

Kui pühid tavaliselt tolmu tolmuharja või suvalise kaltsuga, siis vaheta need nüüd mikrofiiber rätikute vastu välja. Sulgedest tolmuhari ja puuvillased kangad kipuvad tolmu pigem lihtsalt keerutama, aga mikrofiiber materjal lukustab tolmu ja mustuse endasse. Lisaks jätavad nad endast maha vähem triipe ja mustus.

Kasuta kord nädalas HEPA filtriga tolmuimejat

See on eriti oluline juhul, kui kannatad tolmuallergia all, sest HEPA filtriga tolmuimejad lukustavad molekulid ja tolmu endasse ning need ei pääse taas välja lendlema. Kord nädalas tolmuimejaga koristamine ei lase tolmul koguneda, sest midagi pole teha, tolm on paratamatu nähtus.

Vaheta kardinad välja

Ribikardinad kipuvad olema tolmule ideaalseks kogunemiskohaks ja neid on ka keerulisem puhastada. Seega, kui sinu kodus kipub tolmu kuidagi ekstra palju esinema, võib olla kasu juba sellest, kui vahetad need kergete ja õhuliste kangast valmistatud kardinate vastu. Soovitame valida pestavad sünteetilised kardinad või lihtsasti puhastatavad rulood. Kui aga otsustad jätkuvalt ribikardinate kasuks, puhasta neid iga nädal.

Investeeri õhupuhastajasse

Õhupuhastaja tuleks kodus asetada just akende lähedusse, kus see püüab tolmu endasse just siis, kui see sinu koju siseneb. Täpselt nagu tolmuimeja puhulgi, peaks ka õhupuhastajal olema HEPA filter.

Vabane mõttetust kraamist ja ebaolulistest nipsasjakestest

Nii karmilt, kui see ka ei kõla, kui vabaned reisilt toodud kujukestest ja muudest nipsasjakestest, mida sa tegelikult ei vaja, vabaned ka tolmust. Mida rohkem on su kodus asju, seda rohkem on ka erinevaid kohti, kuhu tolm koguneb ja seda kauem kulutad aega kodu koristamisele. See kehtib tegelikult ka erinevate kangaste kohta, mis kipuvad tolmu endasse koguma ja lisaks ka tolmu ise tootma. Vähenda nende asjade hulka poole võrra ja juba on su kodus poole vähem tolmu.

Vaheta voodilinu iga nädal

Taaskord, kangad kipuvad tolmu koguma ja voodis lisanduvad sinna veel ka pisikesed nahaosakesed. Seetõttu, kui su voodilinad on võimalikult puhtad, on ka su kodu tolmuvabam. Pese voodilinu iga nädal ning puhasta ka diivanipatju ja voodikatet.

Kammi lemmikloomi kergesti koristatavas kohas

Vahel võib olla lihtsam kammida karvast sõbrakest diivanil, kus te juba end mugavalt sisse olete seadnud, aga põhimõtteliselt tekitad sa veelgi rohkem mustust oma elutuppa. Selle asemel minge sellisesse kohta, mida on hiljem kergem karvadest puhastada nagu näiteks vannituppa või ruumi, kus põrandat ei kata vaibad.

Hoia ka toataimed puhtana

Kui sul on kodus palju rohelisi taimi, on väga oluline, et sa ka nende lehtedelt tolmu pühid. Hoolitse oma roheliste sõprade eest puhastades neid kord nädalas mikrofiiber lapiga.

Allikas: Apartment Therapy