Norras asuva Bergeni ülikooli teadlased leidsid, et koristajatena töötanud naistel või naistel, kes olid 20 aastat regulaarselt puhastusspreisid kasutanud, olid kopsud sama kahjustunud nagu nad oleksid sama perioodi jooksul iga päev 20 sigaretti ära suitsetanud.

Uuringu käigus leiti ka, et kodukeemias leiduvad kemikaalid tõstsid ka 20 aasta pikkuse kasutamise järel astma tekkimise riski 43%.

Kui eelnevad uuringud on kodukeemia efekti tervisele jälginud lühiajaliselt, siis see uuring keskendus just toodete pikaajalisele mõjule.

"Aastate jooksul võib kodukeemia väga tõsiselt inimeste kopsudele kahju teha," väitis ka uuringu autor professor Oistein Svanes. "Kui sa ise mõtled pisikestele puhastavatele osakestele, mis neis toodetes peituvad, siis need on ju mõeldud põrandate, mitte kopsude puhastamiseks ja sel juhul polegi uuringutulemused väga üllatavad."

Teadlsed jälgisid uuringu käigus kuue tuhande täiskasvanu tervist 20 aasta jooksul. Nad leidsid, et koristamise käigus sisse hingatud õhk ärritab väga aeglaselt meie hingamisteid ja võib pikas plaanis kopse väga tõsiselt kahjustada.

Nagu sa tõenäoliselt juba tähele panid, tõi uuring välja kodukeemia mõju just naistele, sest tõepoolest märgati nende puhul suuremat muutust. Sel pole aga mingit otsest seost sellega, kas oled mees või naine, vaid saladus võib peituda hoopis selles, et palju vähem mehi kui naisi töötasid koristajatena. Küll aga ei eitanud nad, et naisi võivad erinevad kemikaalid ka rohkem mõjutada.

Igal juhul, nüüd on naistel veel rohkem põhjust nõuda kodus oma meestelt koristamisega abi. Kõik peab võrdne olema, või mis?