Magamistuba

  • Otsi panipaigast välja paksud tekid ja soojad pleedid — külmad ööd on tulekul. Pikka aega kasutamata olnud voodiriided tuleb korralikult läbi raputada ning võimalusel kuiva ja karge ilmaga mõned tunnid õues tuulduda lasta. Nii tood magamistuppa pahmaka karget värskust.

  • Kui plaanid mõned suvel kasutusel olnud tekid või voodikatted talvepuhkusele panna, oleks tark tegu need vastavalt tootel kirjas olevatele tingmärkidele kas pesta või keemilisse puhastusse viia.

  • Ära unusta madratsil teist külge pöörata! Selleks, et madrats oma kuju säilitaks, tuleks seda vähemalt paar korda aastas teistpidi pöörata ning mõlemad küljed ka tolmuimejaga üle tõmmata.

    Garderoob

  • Kui ruumiga priisata pole, tuleks ka riidekapp kriitilise pilguga üle vaadata. Pole mõtet suverõivaid riiulitele segadust tekitama jätta — sest talvel sa vaevalt neid kannad. Paki suvised särgikesed ja kleidid eraldi kottidesse või eralda neile täiesti omaette riiul. Suuremas garderoobis sobivad kasutamiseks ka eri suuruses karbid, kuid tolmu ja ka koide eest kaitsevad hästi spetsiaalsed kilekotid.

  • Enne rõivaste kõrvalepanekut tasuks need üle vaadata ning vajadusel pisiparandusi teha. Ehk on mõni nööp ripakil või õmblus lahti hargnenud — palju aega see ei võta ning kevadel on palju meeldivam terved ja korras rõivad lahti pakkida. Riidekuhja sorteerides avastad tõenäoliselt ka palju sellised esemeid, mis on kas päris katki või mida see ammu enam ei kanna. Ongi paras aeg mõned asjad prügikasti visata ja ülejäänud kellelegi ära anda või kinkida.

  • Siidist või linasest õrnade esemete hoidmisel on soovitatav need keerata pehmesse paberisse või mähkida neile ümber valget puuvillast riiet. Nii ei määrdu ega kolletu heledad rõivaesemed nii kiiresti ning ühtlasi saab kangas hingata.

  • Ükskõik milliseid rõivaid pikemaks ajaks hoiule pannes mõtle koidele! Koisid aitavad peletada poodides saadaolevad spetsiaalsed lõhnakotikesed, mida rõivaste vahele riputada saab, ning tihedalt suletavad kilekotid rõivaste hoidmiseks.

  • Kontrolli üle, kas kõik rõivad on puhtad ja kuivad! Keemilisest puhastusest tulnud rõivaid tasub enne kappipanekut väljas tuulutada.

  • Kui säilitad kleite-pluuse-särke rippuvas asendis riidepuude peal, oleks kitsaste metallist või puidust riidepuude asemel parem hankida natuke laiema “liistuga” puidust või üldse vateeritud riidepuud. Nende peal rippudes ei lähe rõivad vormist välja.

    Elutuba

  • Tee vaibad puhtaks! Mida külmemaks õues läheb, seda rohkem aega veedame me koduseinte vahel, mistõttu on eriti oluline, et kodus leiduvad vaivad ja vaipkatted oleksid puhtad ja võimalikult tolmuvabad, et vähendada tolmuallergia ohtu. Regulaarsest tolmuimemisest on küll abi, kuid aeg-ajalt tuleks vaipu ka sügavpuhastada. Abi saad keemilisest puhastusest või spetsialistilt.

  • Vaata üle kaminad ja ahjud. Puhasta või lase puhastada korstnad ja lõõrid.

  • Lisa valgust! Mida pimedamad õhtud, seda olulisem on, et vähemalt kodus oleks piisavalt valge. Et vähenegi päevavalgus paremini akendest sisse pääseks, tee enne suurt pakast korralik aknapesu. Aknapesuvedeliku saad ka ise kokku segada, lisades pesuveele äädikat ja paar tilka nõudepesuvahendit.

    Köök

  • Tee külmkapis inventuur. Viska minema kõik liiga kauaks külmikusse seisma jäänud toiduained. Eemalda külmik elektrivõrgust, sulata üles, pese ja kuivata. Jää sulamise kiirendamiseks võid paigutada külmikusse kausi kuuma aurava veega. Ära kunagi kraabi külmiku seintele kogunenud jääd terava esemega.

  • Vaata üle ka sahver ja toiduainete riiulid, nii saad lahti tähtaja ületanud toodetest ning rohkem ruumi näiteks aastalõpu maitsvatele roogadele.