Ajakirja Kodu & Aed poolt korraldavat võistlust võib nimetada ka uue iseseisvusaja vanimaks aiavõistluseks. Võistluse eesmärk on innustada ja toetada inimesi ilusate kodude ja aedade loomisel ning tunnustada juba tehtut.

Kodu & Aia peatoimetaja Eve Veigel loodab, et tänavune võistlus sarnaneb mullusega selles mõttes, et eestlane enam ei häbene oma kogemusi ja saavutusi jagada ning näeb võistlusel osaledes võimalust ka ise tagasisidet ja infot saada. „Tegutseme ju kõik üheskoos sama eesmärgi nimel — et meid ümbritsev keskkond aitaks meil paremini elada.”

Žürii liige, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm: „Oluline on, et elaksime kultuurselt heakorrastatud keskkonnas, mis aga poleks samas ülehooldatud ja vuntsitud. Meie kodud ja aiad peaksid olema funktsionaalsed, otstarbekalt planeeritud, samas peaks lillede vahel jääma aega ka raamatuid lugeda.”

Eelmisel aastal oli võistlusel üle 80 osaleja. Võistluse žürii esinaine on ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Eve Veigel, žüriisse kuuluvad disainer Krista Aren, kunstiteadlane Karin Paulus, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm, aiandusspetsialist Mari Laane, Aiaklubi esindaja Anu Kristin Tara ning Kodu & Aia toimetuse ja sponsorite esindajad.

Kodukategoorias antakse sel aastal välja AASTA KODU preemia (50 000 kr Hansa Kodulaenult), noore pere kodu preemia (20 000 kr Ober-Hausi Kinnisvaralt), parima värvilahenduse preemia (20 000 kr Vivacolorilt), parima vannitoa preemia (20 000 kr Gustavsbergilt) ning ökokodu preemia (15 000 kr Safranilt).

Aiakategoorias auhinnatakse AASTA AEDA (50 000 kr Substralilt), ise tehtud õueruumi (25 000 kr Bauhofilt), noort aeda (20 000 kr Scheteligilt) ning aiakultuuri edendamist (15 000 kr Horteselt). Kõik võistlusel osalejad saavad kingiks Fiskarsi neljaosalise serveerimiskomplekti ja finalistid Alvar Aalto vaasi Iittalalt.

Võistlusel osalemiseks tuleb saata hiljemalt 25. juuniks vähemalt 5 fotot oma kodu eri ruumidest, aia üldilmest või huvitavast aiarajatisest (väliköögist, grilli- või puhkenurgast, lasterajatisest vms).

Fotod tuleb saata aadressil: Kodu Kauniks, Kodu & Aed, Sakala 16, Tallinn 10141 või meilile forma@forma.ee. Lisa kindlasti kaaskiri, kus tutvustad oma peret ja kodu või aeda. Ära unusta aadressi ja telefoninumbrit! Lõppvooru pääsenud kodusid ja aedu külastab žürii. Võitjad pärjatakse oktoobri alguses.