Rukki- ja nisuidandid tugevdavad südame tööd ja muudavad kevadise kuiva ja kahvatu naha elastsemaks. Idandatud herneid ja ube soovitatakse ülekaalulistele. Neis on vähe kaloreid, aga rohkesti vitamiini C.

Tatraidud sobivad kõrgvererõhu ja diabeedi puhul — nimelt tugevdavad nad veresoonte seinu ja tõstavad vere hemoglobiini sisaldust. Tatraidudest mask: 1 spl purustatud idandeid ja toores munakollane kanda 20 minutiks näole ja kaelale, seejärel loputada nägu leige keedetud veega. Maski teha kaks korda nädalas.

Päevalilleidandid on head silmadele ja närvilisuse leevendamiseks. Läätsed ravivad külmetust, bronhiiti, kehvveresust, soodustavad operatsioonijärgset paranemist. Sojaidandid väljutavad kolesterooli, tugevdavad maksa ja sapipõie tööd, aitavad väsimuse ja unetuse korral. Kõrvitsaidudes on rohkesti tsinki, mis parandab aju tööd. Seesamiseemned ja nende idud on ühed maailma rikkaimad kaltsiumiallikad, tugevdavad küüsi, hambaid ja luid.

Idandeid ei tohiks aga suuremas koguses süüa koliidi (jämesoolepõletik), gastriidi (maopõletik) ja haavandtõvega inimesed.

Kuidas idandamine käib

Pese teri vähemalt paar korda külma veega, pane purki, täida see toasooja veega ja hoia seal ööpäev. Vala nüüd vesi välja ja ja loputa terad taas hoolikalt üle. Kata purk marliga, aseta see külili, et liigne vesi välja nõrguks. Loputa teri paar korda päevas. Kui paarimillimeetrised iduotsakesed näha, ongi see looduslik kevadine doping söömiseks kõlbulik. Ära idusid kunagi soojenda, prae ega keeda.

Meedikud on soovitanud idandeid süüa hommikul ja lõuna ajal (õhtul võib see tugevalt energiat sisaldav toit takistada uinumist) 1 spl 20 minutit enne sööki. Neid võib aga napsata ka toiduvaheajal, segada salatisse, jogurtisse või süüa koos meega.