Kõige olulisem on magamistoa sisustuse valikult lähtuda isiklikust maitsest ja eelistusest. Muul juhul ei täida see enam oma eesmärki, milleks on lõõgastumine ja täisväärtuslik puhkus. Õnneks on praegused suundumused piisavalt paindlikud ja mitmekülgsed, nii et igaüks saab kujundada magamistoa nõnda, et see on isikupärane, kuid ikkagi stiilne.

Päris stiilipuhtad teematoad ei ole enam moes: need mõjuvad liiga reserveeritult ja pingutatult. Kõige rohkem soositakse eklektilist stiili, milles pearõhk on boheemlaslikul ning rahulikul elegantsil ja vürtsina lisatud eksootilistel elementidel.

Nimelt on moes etnilisus, mis keskendub eelkõige India, Maroko ja Hiina kultuurile. Hästi aitavad sellisele lainele häälestada head ja inspireerivad filmid, näiteks „Söö, palveta, armasta”.

Luksuslik õdusus

Boheemlaslik elegants ei tähenda kindlasti järeleandmist kvaliteedis. Pigem mõeldakse seda, et magamistoas võiks lasta lahti täpselt mõõdetud rangusest ning anda ruumi intuitsioonile, spontaansusele ja pisikesele lohakusele. Nii on lihtsalt õdusam.

Elegantsusega kaasneb aga just kõik luksuslik, loomulikult maitsekas koguses. Nimelt on sisustusmaterjalidena moes peegelpind, metallid, karv ja nahk, siid. Meeles tuleb pidada seda, et luksuslikkus ei tähenda suures koguses kulda ja karda, magamistoa üldmulje peaks siiski olema rahulik ja unelev. Siidi puhul tuleks kindlasti teada, et see ei talu päikest. Pigem sobib siid voodipesuks, mis ongi mõeldud kasutamiseks peamiselt ööpimeduses.

Säästa tervist ja rahakotti

Kui valitakse magamistoa sisustust, siis võiks lähtuda inglaste põhimõttest „Ma ei ole nii rikas, et osta odavat ülikonda”. Niivõrd ebastabiilse majanduse ajal on tõesti tõenäoliselt odavam investeerida sellesse, mis kestab kauem ja on tervislikum. Seetõttu on vastupidavad ja luksuslikud materjalid täiesti õigustatud. Samas puudutab see põhimõte tugevasti ka madratsi ning tekkide-patjade valimisel tehtavaid otsuseid. Hea madrats kestab kauem ning mõjutab oluliselt une kvaliteeti ja tervist. Viimane on aga meie suurim vara.

Tervislikkuse põhimõtteid tuleb järgida kõiki sisustusmaterjale valides. Tänapäeval on võimalik soetada ka näiteks värve, liime ja muid remondimaterjale, mis on võimalikult vähe toksilised. Ihuga kokkupuutuv kangas olgu naturaalne, et vältida allergiat ja staatilist elektrit, ja lubagu kehal hingata. Odavmüükidelt soetatav polüestervoodipesu tuleks kindlasti unustada.

  

Värvisuunised

Ka värvivalikul jätavad trendid üpris vabad käed. Kuna moetuuled puhuvad eksootilistelt maadelt ja käibiv märksõna on luksuslikkus, pürib üheks moevärviks kuldne. Jällegi ei tasu silme ette manada mõisalikku külluslikkust ja üleni kuldseks võõbatud tuba, vaid efekt peitub pigem maitsekates detailides ja väikestes säravates nüanssides. Olenevalt maitsest võib kasutada ka pronksi- või vasetooni, sest kuldne on vaid üks võimalikest variantidest ja tegelikult sobivad ka teised soojad metallitoonid. 

Peaaegu kunagi ei kao orbiidilt musta ja valge klassika. Kui planeerid sellist magamistuba, tuleks lähtuda lihtsast tõest: must ja valge ei tohi esineda võrdsena doseeritult. Üks neist peab domineerima ning teine lisama värskust detailide, aksessuaaride ja mustritena.

Üks võimalikest etteantud koloriidivalikutest on trendikas musta, valge, beeži või pruuni ja punase kombinatsioon. Punase eelistoonid on veinpunane ja fuksiaroosa. Veripunast kasutatakse vähem. On ka neid versioone, kus üks või kaks soovitatud värvidest on hoopiski ära jäetud. 

Kui pruun ja beež kõrvale jätta, soosivad trendid eeskätt jahedaid toone. Igasugusesse värvikombinatsiooni võib oskuslikult sobitada halli või valida see hoopis domineerijaks. Järjest enam lööb laineid lilla. Võrdselt on moes nii kuninglik sügav toon kui ka lavendli ja sireli mahe varjund. Sama lugu on ka sinisega — moes on kõik alates pastelset heledast toonist kuni tumeda meresiniseni. Kindlasti ei tohiks unustada türkiisi.

Sisusta arukalt

Magamistuppa mööblit ja sisutust valides tuleb lähtuda eelkõige ruumi otstarbest, milleks on magamine ja puhkus. See tähendab, et kui on võimalik, siis sellesse ruumi ei tohiks planeerida töönurka või laoruumi, mis mõtted argistele muredele viiks. Töö ja puhkus tuleb rangelt lahus hoida. Stressi ei vähenda ka pesukastid ja korvid ning igasugune pudi-padi, mis elutoast tihti külaliste pilkude eest magamistuppa kuhjatakse.

Kui ruumipuuduse tõttu on siiski tarvilik magamistuba ka päevaseks tegevuseks rakendada, tuleks magamispaik kindlasti millegagi ülejäänust eraldada, olgu selleks mõni sirm, kardin või volditav sein. Segavad kastid ja karbid tuleks aga paigutada kappi suletud uste taha.

Samuti tuleks magamistoas loobuda igasugusest elektroonikast — televiisor ja arvuti jäägu elutuppa. Elektroonika ei soodusta magamistoa jaoks sobiva energia teket. Kompromissile võib siiski minna muusikakeskusega, sest muusika võib vahel olla parim meeleolu looja. Stiilseim variant oleks muidugi vinüülimängija. Kellel on võimalik, võiks eelistada magamistoas elavat kitarri- või klaverimuusikat, aga see on paraku vaid väheste privileeg.

Arukalt sisustamine kujutab endast ka keskkonnasäästlikkust. Loevad isegi väikesed detailid, näiteks reguleeritav lüliti aitab elektrit säästa, kui maksimaalne valgustugevus parasjagu oluline ei ole. Seejuures on tegu ka ühe nutikaima meeleolutekitajaga — kergelt kumav hämar valgus on mõnel hetkel asendamatu.

Kel jaksu ja soovi panustada keskkonda, võib mööbli ja aksessuaaride soetamisel nimme uurida ja otsida just neid tooteid, mis järgivad taaskasutuse põhimõtteid või valmistatud muul moel võimalikult loodussäästlikult.

Baldahhiin jäägu hea maitse piiridesse

Baldahhiini aksessuaarina kasutamine tekitab vastakaid arvamusi. Selle hea külg on see, et aitab eraldada magajat ümbritsevad keskkonnast ja loob romantilise miljöö. Et baldahhiini kasutamine ei muutuks maitselagedaks, võiks lähtuda mainitud boheemlasliku elegantsi põhimõtetest. Baldahhiin olgu ühevärviline, peaaegu et hooletult paigutatud ja pigem kerge ning õhuline. Mõisastiil jäägu ikka vaid mõisatesse ja häärberitesse.

Dekoreerimise ja sisustamise üks kavalamaid nippe on rõhku panna vahetatavatele detailidele ja aksessuaaridele, et iga trendi- või tujumuutusega ei peaks kohe remonti tegema hakkama. Püsiv mööbel ja taust peab olema aga kvaliteetne ja igati meelepärane.

Lähemalt vaata TMKE jaanuari ajakirjast.