Tualettpott on iga päev pidevas kasutuses tarbeese. Seetõttu soovitab ASi Vennad-Dahl turundusjuht Kaupo Kadajane lähtuda uue WC-poti valikul ennekõike kolmest kriteeriumist: kasutusmugavus; töökindlus ja sobiv väljanägemine.

Erinevate pottide valik on väga suur. See tähendab, et võimalikke kombinatsioone mainitud omadustest on palju.

Peale subjektiivsete eelistuste on väga oluline see, et enne WC-poti soetamist tuleb ostjal aru saada, millised on tema kodus paigaldustingimused ja -võimalused vältimaks laskumist toote tagastamisega seotud tülikasse ning aeganõudvasse bürokraatiakeerisesse.

“Aeg-ajalt on ette tulnud juhuseid, et klient ei ole päris täpselt selgeks teinud koduseid paigaldusvõimalusi ning on valinud näiteks vale ühenduse või sobimatute mõõtudega mudeli. Selliseid olukordi esineb õnneks suhteliselt harva.”

Et selliseid juhtumeid vältida, on vaja juba enne poodi minekut kindlasti ära mõõta poti paigaldamiseks mõeldud ala ning teha kindlaks äravoolutoru ühenduse suund ja kaugus/kõrgus seinast, samuti põrandast. Üldjuhul on kanalisatsioonitoru äravoolu ühendamiseks juba paigas ning selle asendi muutmine ei ole mõistlik ega ka vajalik.

Toru paigaldussuund on täielikult ehituslik ning sobiva poti leiab suure tõenäosusega nii alla- kui ka tahaühendusega.

Samal ajal võib arvestada võimalusega, et tahaühendusega WC-poti saab sobiva liitmiku abil ühendada ka põrandas asuvasse kanalisatsioonitorusse. Allaühendusega potti tagaseinas asuvasse torusse aga üldjuhul ühendada pole võimalik.

Aastakümneid tagasi ehitatud hoonetes võib põrandast väljuv kanalisatsioonitoru olla tagaseinast kaugemal, kui see on näiteks uutes majades. Nimetatud põhjusel on kaubandusvõrgust saadaval kaht tüüpi allaühendusega WC-potte. Nendest ühtedel, nn renoveerimismudelitel on ühenduskoht viidud loputuskasti tagumisest äärest kaugemale, mis võimaldab paigaldada poti vanas hoones seinale lähemale. Ühtlasi tähendab see, et renoveerimismudelit uusehitusse võib-olla panna ei saagi.

Loputusnupu asemel juhtpult

Ehitustarvete valdkonnas toimuvad viimasel ajal üha kiiremad uuendused ja tehnoloogiline areng tootmises. Millised on uuemad lahendused WC-pottide turul, mis on ka Eestisse jõudnud?

“WC-pott on esmapilgul suhteliselt lihtne toode, mille tootmise eeldus on sobiva vormi ja sanitaarkeraamika valmistamise tehnoloogia olemasolu. Siiski on viimastel aastatel turule tulnud mõned huvitavate tehnoloogiliste uuendustega potid, mis on avardanud valikuvõimalusi.”

Üks lihtsamaid ja praktilisemaid uuendusi on seotud pinnakatte ehk glasuuriga. Nimelt on mitmed tootjad võtnud kasutusele nanotehnoloogia, et muuta glasuur siledamaks. Kasutaja jaoks tähendab see lihtsamat puhastamist ehk hügieenilisemat kodust keskkonda. Aga ka võimsamat allsurve jõudu.

Kui rääkida puhastamisest, siis üha laiemalt kättesaadavad on need lahendused, mis hoolitsevad kasutaja isikliku hügieeni eest. Eriti uuenduslik on juhtpuldiga lahendatud WC-pott. “Selle puhul saab vajalikud seadistused teha kompaktsest juhtpuldist. Mõte mainitud võimalusest tundub esialgu üsna võõristav, kuid kasutajate positiivne kogemus ja hea sõna aitab nende lahenduste levikule üha enam kaasa. Sellise innovatiivse toote massidesse jõudmiseks on praegu veel takistuseks üsna kõrge hind.”

Kuna juhtpuldi kasutamine tavalise loputusnupu asemel on tavainimesele kallivõitu, tuleb sobivat tualettpotti valides siiski tähele panna vana head loputusnupu funktsiooni kui olulist nüanssi kogu poti toimimise juures.

Kõige lihtsamatel pottidel avab ühele ja samale nupule vajutus loputuskasti klapi, et vesi saaks ülevalt alla langeda tegemaks puhastustööd. Kuid tänapäeval on juba standardiks saanud kahesüsteemsed loputusmehhanismid, mis vallandavad vastavalt nupuvajutusele suure või väikese loputuse, säästes niimoodi vett, energiat ja raha.

Üldiselt on kulutatud vee kogus vastavalt 6 või 3 liitrit, kuid kasutatava vee hulga saab seadistada veel väiksemaks — 4 kuni 2 liitrini. Kokkuhoiule mõeldes ei tohi siiski unustada praktilisust. Kuna eesmärk on poti puhastamine voolava vee abil, siis väiksema seadistusega kaks korda nuppu vajutades kulub 2 x 4 = 8 liitrit vett 6 liitri asemel. Seda juhul, kui 4 liitrist veest ei piisa.

Viimastel aastatel on meil levinud potid, mille loputusnupu sisse saab paigaldada spetsiaalse pulga, mis doseerib hügieenilist puhastusainet iga loputuskorraga. Sellise süsteemi kasutamine on pereliikmetele mugavam ja meeldivam kui erinevate puhastusainete kopsikute riputamine poti ääre külge.

Seinasiseste süsteemide korral on võimalik otsustada ka elektrooniliste loputusnuppude kasuks, mis reageerivad liikumisele. Tüüpiliselt on sellised loputusmehhanismid kasutusel avalikes hoonetes, et tagada kasutajatele parem hügieenilisus.

Samas tõdeb spetsialist, et üldisemas mastaabis kasutatakse üha enam seinasiseseid süsteeme ka kodustes tingimustes. See tähendab, et viimistletud seina taga on veepaak koos loputusmehhanismi ja raamiga, millele kinnitatakse WC-pott. Viimane võib olla nii põrandale toetuv kui ka vaid seinale kinnitatav, nii et kontakt põrandaga puudub. Lisaks on viimistletud pinna peal nupp, mis aktiveerib loputuse.

“Seinasiseste süsteemide peamised eelised on poti ümbruse lihtsam puhastamine, kasuliku pinna juurdevõitmine väiksemates ruumides ning suur valik aktiveerimisnuppe omanäolise ja meeldiva tualettruumi kujundamiseks,” selgitab Kadajane.

Kõik nupud ei sobi kõikide seinasiseste raamidega. Praktika näitab, et kõigepealt valitakse välja just nupp ning seejärel asutakse otsima paigaldusraami. Iseenesest on selline järjekord igati mõistetav ning mingis mõttes isegi loogiline, kuid selles etapis soovitab asjatundja kindlasti konsulteerida oma ala spetsialistiga.

Samal ajal on vaja arvestada, et ka seina raamid on erinevate tehniliste omadustega ning kõik ei pruugi sugugi paigalduskohta sobida. Nii et siiski tuleks enne valida sobivate näitajatega raam ning seejärel otsustada kõige meeldivama nupu kasuks. Seinasisese süsteemiga poti valikul üldjuhul nii palju piiranguid ei ole, sest selle kinnitus on tavaliselt standardne, sobides enamiku üldlevinud paigaldusraamidega.

Kvaliteet, materjal ja hind

Vähem kvaliteetse sanitaarkeraamika eristamine kvaliteetsest on tavakasutajale üsna keeruline. Üks võimalus kvaliteeti kindlaks teha on vaadata, kas ja kui palju on nähtavaid valujälgi, mis riivavad silma. Kvaliteetne toode on üldjuhul ka siledama glasuurpinnaga. Samas ei pruugi need visuaalsed vaatlused anda parimat tulemust, nii et kõige mõistlikum on siiski viia ennast kurssi teiste kasutajate arvamuste-kogemustega. Uurida just seda konkreetset mudelit, mis endale huvi pakub.

Üks oluline nüanss, millele pahatihti ostmise käigus ei mõelda, on vee ringlus poti alaosas. Mõistagi on seda poes väga raske hinnata, kuid fakt on, et erineva kvaliteediga pottidel võib see olla vägagi erinev. Ainuke võimalus selguse saamiseks on praktilise kasutuskogemuse olemasolu või otsustamine tuntud kaubamärkide kasuks. Loomulikult ei tähenda see alati, et soodsa hinnaga potis vesi kehvemini ringleb kui 1000 eurot maksvas tootes. Ent erinevatel toodetel on see siiski erinevate nüanssidega ja kui see on tarbijale oluline, tasub uurida.

Eelnevalt oli juba põgusalt juttu loputuskastis paiknevatest erinevatest väljalaskeklappidest. Kuid olemasolevast ühesüsteemsest loputuskastist saab väga edukalt teha säästliku kahesüsteemse, vahetades loputusmehhanismi sobiva mudeli vastu, kinnitab Kadajane. Vajalikud üsna universaalsed tooted on 15-20 euro eest poodides vabalt saadaval. Ja sellisele vahetusele võiks mõelda ka siis, kui olemasolev väljalaskeklapp ei pea enam vett või streigib mingil teisel viisil.

Aga peale väljalaskeklappide asub loputuspaagis ka sisselaskeklapp, mis tagab vee juurdevoolu ja selle sulgemise sobival hetkel. Needki tooted on saadaval varuosadena, ent sellisel juhul tuleb tähelepanu pöörata sellele, kus täpselt on WC-poti väline veeühendus (vasakul, paremal, all, taga või küljel) ning mis mõõdus on selle ühenduse keere.

“Veeühendus võib saada määravaks ka sobiva tavalise loputuspaagiga poti valikul, kui see asub näiteks ebamõistlikult kaugel ruumi jäetud ühenduskohast. Praktilise nõuandena soovin tähelepanu juhtida sellele, et veeühenduse tegemisel tuleb alati paigaldada sulgventiil, mis võimaldab sulgeda pealevoolava vee näiteks avarii korral või mõnel teisel juhul.”

Vee sääst ning sellest tulenevad energia ja raha sääst on kuum teema. WC-poti puhul saab kasutaja säästa loputuseks kasutatava vee kogust reguleerides, arvestades samas ka praktilise poolega. Nimelt on poti eesmärgipärase töövõime säilimiseks vaja kindlasti kasutada mingi kriitiline kogus vett.

Nagu eespool mainitud, reguleeritakse kasutatava vee hulka väljalaskeklapi abil. Paljud tooted on juba tehases varustatud suure ja väikese loputuse võimalusega, mis kasutavad vastavalt 4-6 või 2-4 liitrit vett ühe nupuvajutusega. Kulutatava vee koguse tehaseseadistust saab tavaliselt ise muuta.

WC-pottide hinnad on turul viimastel aastatel oluliselt tõusnud, sest kiiresti on uuenenud tehnoloogia ja ka sissetoomise võimalused. WC-poti hinna määravad peamiselt võimalikud tehnilised uuendused, disain ja kaubamärk. “Kindlasti on võimalik omahinnaga manipuleerida, rõhutades materjali kvaliteeti ja vastupidavust, sest seda peetakse nii tootja kui ka kliendi poolt iseenesestmõistetavaks. Pigem keskendutakse teistele väärtustele kui kvaliteedi sümbolitele (pakendamine, väljanägemine, tehnilised uuendused jne). Omaenda kogemuse põhjal julgen väita, et teatud hinnatasemest alates ei tõuse hind enam mitte kvaliteedi pärast, vaid hoopis disaini tõttu.”

Seepärast ei saa kindlasti öelda, et mida kallim on pott, seda parem on selle kvaliteet.

Kui on eesmärk soodsamate mudelite seast leida kõige kvaliteetsem, soovitab spetsialist otsustada sellise kaubamärgi kasuks, mille valikus on ka kallimad mudelid. Ehk siis valida selle spetsialisti toode, mis kuulub suuremasse rahvusvahelisse kontserni koos tuntud brändidega.

Tähelepanu tasub pöörata veel toote pakendile, sest parima kvaliteediga tootja väärtustab tavaliselt ka ise oma toodet rohkem ning kasutab transportimiseks soliidsemat pakendit.

“Väga raske on öelda, kui kaua peab kallim pott vastu, aga võib arvata, et mitmeid ja mitmeid aastakümneid. Eriti veel siis, kui liikuvaid ning seetõttu kuluvaid osasid vastavalt vajadusele vahetada. Liikuvad osad on sisse- ja väljalaskeklapid ning prill-laud.”

Kuid istelaua võib välja vahetada ka lihtsalt selleks, et ilmestada ruumi mingi uue värviga, kasutada aeglaselt sulguvat mehhanismi soft-close või puhastamise hõlbustamiseks kiirelt eemaldatavat versiooni quick-release.

“Enne ostu sooritamist tuleb igal juhul veenduda, et istelaud sobib kindlalt potile, kuhu selle paigaldada soovite. Seda põhjusel, et universaalseid prill-laudu praktiliselt ei eksisteeri ja igal tootjal on oma mudelid. Paremal juhul on mõnel tootjal välja töötatud prill-lauad, mis sobivad mitmele erinevale samas tehases valmistatud potile.”

“Toote valikul tasub rohkem arvestada sellega, kui lihtne on hiljem seda potti kasutamise käigus väliselt puhastada. Minu isiklik eelistus on võimalikult sirgjoonelise pinnaga, ilma puhastamist raskendavate soppide ja süvenditeta pott, mida on alati lihtne koduse koristuse käigus puhtana hoida. Eriti hea valik oleks seinasisesele raamile kinnituv pott, kui paigaldustingimused on selle kasutamiseks sobilikud.”

Topelt loputuskast väldib higistamist

Sõltumata mudelist on pottide materjal tänaselgi päeval endiselt vana hea keraamika, kuigi on olemas näiteks ka roostevabast terasest valmistatud potte! Kvaliteetse poti keraamika pind peab olema sile ja ühtlase värvusega. “Kvaliteetse poti üks peamisi omadusi lisaks visuaalsele kujule ja keraamika kvaliteedile on laitmatult toimiv loputusmehhanism, seega asja vorm ja funktsionaalsus peavad käima üheskoos,” räägib ASi Espak sanitaartehnika müügijuht Lauri Kingsep.

Loputuskastide sisu areneb samuti ajas, kahesüsteemne loputus on pea kõigil tootjatel saanud standardiks. Et vabaneda loputuskastide “higistamisest”, on parematel tootjatel tänapäeval kasutusel topelt loptuskastid, mis tähendab seda, et keraamilise loputuskasti sees on teine plastmassist loputuskast, mille sees on vesi.

Nii ei puutu keraamika pind kokku veega ja lisaboonusena on pott ka vaiksem, sest õhk keraamilise ja plastist loputuskasti vahel summutab helisid loputuspaagis!

“Kokkuvõttes julgen soovitada, et kui inimene tahab leida kvaliteetset potti, siis antud pott peaks vastama järgmistele kriteeriumidele. Peaks olema tehases koostatud ja pakitud sellisena, et pärast pakendi eemaldamist oleks valmis kasutamiseks! Poti keraamikal ja loputusmehhanismil peaks olema tootjapoolne garantii ning soovitavalt olemas ka esindus, kes tegeleb vajadusel garantii ja hooldusküsimustega. Kvaliteetsel potil on kõrgekvaliteediline keraamika. Näiteks IFÖ potid on tänapäeval kaetud glasuuriga Ifö Clean, mis on spetsiaalne mustust hülgav ülisile glasuurpind. Selle pinnale on mustuse kogunemine oluliselt väiksem kui tavalisele keraamikat katvale glasuurile. Kvaliteetsel potil on glasuuritud kõik pinnad — nii poti sees- kui väljaspool,” seletab Lauri Kingsep.

Peale poti enda on vaja ka kvaliteetset prill-lauda, mis tavaliselt on valmistatud metallhingedega ning tugevast duroplastist. Vaikselt sulguv mehhanism teeb prill-laua kasutamise mugavamaks-meeldivamaks.

Lähemalt uuri TMKE juuni numbrist ja vaata www.tehnikamaailm.ee/kodujaehitus