Suures plaanis jaotuvad pliidiplaadid järgmiselt: gaasiplaadid, elektrilised malmplaadid, keraamilised pliidiplaadid ja induktsioonplaadid.

Öeldakse, et tulel toitu valmistades segunevad selle maitsesse elavale tulele iseloomulik maitse ja aroom. Seega on gaasiplaadid ilmselt asendamatud majapidamises, kus armastatakse seda sorti toiduvalmistamist, samuti on need populaarsed profiköökides.

Gaasiplaate on saadaval erinevates mõõtudes ja erineva põletite arvuga, valida saab ka metall- või keraamilise pinnaga plaatide vahel. Viimast varianti iseloomustab kindlasti puhastamise lihtsus. Traditsioonilise keeratava juhtnupuga variandi alternatiiviks on juba ka sensorjuhtimisega gaasiplaadid.

Elektrisüüte abil saab põleti mugavalt ja ohutult süüdata. Kasutamise turvalisuse tagab leegikontroll, mis on toodud plaaditüübi puhul kohustuslik. Termoelement sulgeb gaasi juurdevoolu, kui tuli ootamatult kustub. Olenemata juhtsüsteemist, on gaasi reguleerimine lihtne ning kuumusjaotus kiire ja ühtlane. Enam pole oluline, kas majapidamises on tsentraalne gaasiühendus, sest enamikku gaasiplaate on võimalik ühendada ka gaasiballooniga.

Malmplaatide valik seevastu on küllaltki ühekülgne. Tegemist on hinnaklassilt kindlasti kõige soodsama plaadiga, kuid kasutamise käigus tuleb arvestada kõrgema energia- ja ajakuluga. Keedualad jahtuvad üsna aeglaselt, seepärast tasub pärast söögivalmistamist nende läheduses olla ettevaatlik. Malmpinna puhastamine võib samuti kohati osutuda parajaks väljakutseks, eriti just kõrbenud plekkide puhul. Miinuseks võib osutuda ka ülevoolukaitsme puudumine.

Keraamilise pliidiplaadi puhul asuvad küttekehad klaasipinna all ja keedutsoonid muutuvad küttekeha kuumenedes punaseks. Soojuskiirgus jõuab läbi klaasi keedunõu põhjani, mistõttu viimasel ei tohi olla peegeldavaid omadusi. Valida võib nii pöördnuppude kui ka puutetundliku sensorjuhtimisega plaatide vahel.

Mittestandardsete nõude puhul on hea valik laieneva keedutsooniga pliidiplaat, suure tsooni läbimõõt võib olla kuni 28 cm, kuid vajadusel saab kasutada ainult selle sisemist osa. Plaadid on varustatud jääksoojuse indikaatoriga, mis on hoiatusmärguanne, et vastav keedutsoon võib olla pärast kasutamist tuline. Ka keraamilised keedualad jahtuvad suhteliselt aeglaselt. Sensorjuhtimisega pliidiplaadid on varustatud veel juhtpaneeli lukuga, mis väldib plaadi juhuslikku sisselülitamist selle puhastamisel või laste/lemmiklooma poolt.

Säästlik ja kiire induktsioon

Induktsioon on vaieldamatult tänapäeva trend ning kõige kiirem, puhtam ja säästlikum viis küpsetamiseks. Ehkki väljanägemiselt sarnane, eristab induktsioonplaati tavalisest selle tööpõhimõte. Pliidi pinna all olevat pooli läbib elektrivool ja pooli ümber tekib magnetväli, mis omakorda tekitab pöörisvoolud pliidile asetatud nõus. Kuna kuumus tekib kasutatava anuma põhjas, ei ole mingit täiendavat soojuskadu. Ka tsooni mõõdust väiksema nõu kasutamine ei võta tarbetult energiat.

Induktsioonpliidid on sensorjuhtimisega ning nende kuumuse reguleerimine on kiire ja täpne, plaat saavutab mõne hetkega nii väga madala kui ka ülikiire võimsuse.

Lisaks kiirusele on induktsioonplaadi oluline pluss ohutus. Induktsioonpliidi puhul ei kuumene mitte keedutsoon, vaid nõu. Kui töötava tsooni pealt anum eemaldada, katkeb ka tsooni töö ja mõne hetke pärast lülitub see välja. Tänu plaadipinna madalale temperatuurile toiduvalmistamise ajal ei kõrbe keedutsoonile sattunud toidujäätmed sinna kinni ning neid on hiljem lihtne eemaldada.

Tööpõhimõttest tuleb lähtuda ka induktsioonile sobivate nõude valikul — keedunõud peavad kindlasti olema lameda, magnetiseeruvast metallist põhjaga. Juba olemasolevate nõude sobivust saab kindlaks teha tavalise magneti abil. Kui see jääb anuma põhja külge kinni, sobib nõu induktsioonile. Oluline on katsetada kindlasti põhja alt, mitte küljelt vms.

Induktsioonplaatide valik on lai, sobiva seadme leiab nii pisikesse kui ka suuremasse kööki. Plaate leidub mitmes erinevas laiuses — vahemikus 30-90 cm.

Erinevate pliidiplaatide hinnaklass kujuneb vastavalt plaadi suurusele, funktsionaalsusele, võimsusele, kasutatavale tehnoloogiale ning induktsioonplaadi puhul ka plaadi värvile (erilisemad on valget värvi ja pärli tooni plaadid).

Lähemalt vaata ajakirja TM Kodu ja Ehitus aprillinumbrist.