Uue põranda valimine on küll väga põnev tegevus, kuid saadaolev valik võib vahel ka silmade eest kirjuks võtta. Erinevaid tüüpe ja disaine on tohutult. Oma kodu kujundades peab lähtuma eelkõige ruumi otstarbest — kas tegu on elutoa, magamistoa, lastetubade, köögi, esiku, kabineti, majapidamisruumi, vannitoa või saunaga? Kas põrandakattele on erinõudmisi nagu lemmikloomad, elektrijuhtivus, niiskus- ja veekindlus, heliisolatsioon või elanike allergia?


Puitpõrand

Puitpõranda eelistajale on kaks valikut: parkett või laud. Puitpõrand on jala all meeldivalt soe ning sobib hästi nii klassikalisse kui ka modernsesse interjööri. Puitpõrandapinda viimistletakse vaha, õli või lakiga. Lakitud põranda kasuks räägib selle lihtsam hooldus. Samas tundub õlitatud või vahatatud parkett soojem ja naturaalsem.

Parketti valides on hea arvestada puu kõvadusega. Mida suurem on Brinelli indeks, seda vastupidavam on parkett löökidele, kriimustustele ja kulumisele. Lehtpuupõrandad on tunduvalt kõvemad ja vastupidavamad kui okaspuupõrandad. Selle järgi tuleb kõrgema kulumisfaktoriga ruumidesse nagu köök ja esik valida mõni tugevam puiduliik. Väldi parkettpõrandal välisjalanõudega käimist. Paigalda mööblijalgade alla viltpadjake kriimustustest hoidumiseks.

Tavaliselt jaotatakse puit kolme klassi: okslik (rustic, robust, country), keskmine (natural) ja oksavaba (luxus, exclusive, select). Mida oksavabam, seda kallim. Valikul tuleks seda kindlasti tähele panna, sest näiteks rustic-põrand jätab hoopis teise mulje kui select. Kui aga sellega pole arvestatud, võib lõpptulemus olla soovitust sootuks erinev.

Parkett

Parketi põrandalauad võivad olla faasitud või muu töötlusega — tahutud, harjatud või käsitsi kraabitud.

Arvestada tuleb sellegagi, et puit muudab aja jooksul värvi — mõned kiiresti, teised aeglaselt. Samuti on puiduliike nagu pöök ja vaher, mis ei sobi põrandaküttega üldse. Laudparketi eeliseks massiivse põrandalaua ees on click-ühendused (lihtne paigaldus) ja korralik tehaseviimistlus. Hea kvaliteediga puitpõrand püsib kauem kui vaip ja vinüülpõrandakate.

Massiivne põrandalaud on kindlasti kulukam investeering kui parkett. Samuti on selle paigaldus ja viimistlemine palju kallim. Kuid vaieldamatult on laudpõranda puhul tegemist väga soliidse ja ajatu materjaliga, millele lisab aastatega tekkinud kulunud ilme vaid lisaväärtust. Tammelaud on ilus ja hinnatud põrandamaterjal. Tammelaua valik on väga lai nii sortimendi, viimistlusastme kui ka mõõtmete poolest. Põrandalaua laius võib olla 10-30 cm. Kuuse- ja männipuidust põrandad on pehmed. Rasked ning teravad esemed jätavad neisse kergesti jäljed.

Laevatekipõrand. See põrand talub väga hästi niiskust ja sobib seega ideaalselt vannituppa. Veekindluse saavutamiseks faasitakse laudade servad ning tekkiv renn täidetakse spetsiaalse mastiksiga, mis muudab põranda ka libisemiskindlaks.

Laminaatparkett

See on soodne ja inimsõbralik põrandakate. Sobib hästi põrandaküttele, kuid seda ei saa renoveerida.

Mitmed eksootilised puiduliigid nagu eebenipuu, Aafrika, Ameerika, Aasia puit, rahuldavad ka väga nõudlikku ja erilist maitset. Laminaatpõrandaid on poest leida väga erineva hinna, mustri, tooni ja tekstuuriga. Hinnad algavad 5-6 eurost ruutmeeter. Kodutingimustesse on üldiselt sobivaimad klass 31 ja 32. Ainukese miinusena saab välja tuua, et laminaatpõrand kardab suurt vett ning ilma põrandakütteta on talvel ebameeldivalt jahe. Samas tavapärane niiskus laminaati ei riku. Aluspõrand peab olema kindel, tasane.

Tänu liimivabale click-süsteemile on laminaate lihtne paigaldada. Kui laminaat tundub jala all külm, siis võib põrandale lisada vaibad, mis teevad jalaaluse mugavamaks, soojemaks, vähendavad müra ning töötavad ühtlasi ka sisekujunduselemendina.


Rullmaterjalid

Rullmaterjalide nagu linoleum ja PVC ehk vinüülpõrandakatte plussid on jalasõbralikkus, vastupidavus, niiskuskindlus ja lihtne hooldus. Paigaldamisega saab hakkama igaüks. PVC-katteid on poodides saada väga suures värvi- ja mustrivalikus. Kodudesse mõeldud vinüülkatetel on aluskiht vahustatud PVCst. Mida paksem materjal, seda soojem ja mõnusam. PVC-põrandakatted on elastsed sünteetilised põrandakatted, mille valmistamisel on kasutatud polüvinüülkloriidi. PVC-katteid toodetakse üldkasutatavatesse ruumide, kodude ning niiskete ruumide jaoks.

Linoleum on erinevalt PVCst 100% looduslik põrandakate, mis ongi tema uue populaarsuse tõusu peamiseid põhjuseid. Materjal on antistaatiline ning sobib hästi allergikutele ja astmaatikutele. Linoleumi iseloomustab pikaealisus, suur kulumiskindlus ja värvivalik. Linoleum on materjal, mis sobib kasutamiseks nii kodus kui ka ühiskondlike ruumide põrandatel. Materjali annab kergesti lõigata, mis võimaldab luua huvitavaid põrandamustreid. Niisketesse ruumidesse linoleumi ei panda.

Vaipkatted ja korkpõrand

Vaipkatted jagunevad üldjuhul kaheks: naturaalsed ja sünteetilised. Naturaalsest villast vaip võib hakata tolmu koguma. Seetõttu tasub eelistada siledapinnalisi, pikema ja raskema kiuga materjale nagu lina, kanep, sisal ja viskoos. Tänapäeval on üldjuhul vaipkatted antistaatilised. Vaipkate on helisummutava omadusega, teda on lihtne hooldada ning mõnusalt hubane materjal. Naturaalsetest vaipkatetest on sisalkiust vaipkatted kõige vastupidavamad ja kergesti puhastatavad. Sobivad ideaalselt magamistuppa.

Korkpõrand on mõnusalt soe, helisummutav ja jalasõbralik materjal. Talvel kiirgab korkpõrand soojust tagasi, suvel on aga jala all meeldivalt jahe. Materjal sobib eriti hästi külmade esimese korruse põrandate katmiseks. Tänu arenenud tehnoloogiale on korkpõrandad muutunud vastupidavaks ja kergesti hooldatavaks. Ainuke asi, mida korkparketi puhul peaks vältima, on raske ja terava asja mahakukkumine.


Millist põrandat valida?

Põranda värvivalikul lähtu ka ruumi valgusest ja paigutusest. Kui teil on suured toad, on tavaliselt kõige sobilikum ühe- või kahelipiline põrand ja suured mustrid. Pinnad näivad siis tavaliselt õhulisema ja avatumana. Põrandad mõjutavad ka ruumi valgust ning seintel olevaid materjale.

Väikeses toas on tavaliselt kõige sobilikumad kahe- ja kolmelipilised parkettpõrandad. Väiksemad mustrid aitavad muuta toa näiliselt suuremaks. Heledad värvid ja puhtad pinnad lisavad avarust ning aitavad kaasa harmoonilise keskkonna tekkimisele.Tume põrand loob toas sooja ja mugava tunde, kuid neelab palju valgust ja mõjutab toa ruumilisust. Hele põrand peegeldab valgust ja muudab toa avaramaks.

Heledas skandinaaviapärases interjööris võiks kasutada saare-, kase- ja õlitatud valge tamme põrandat. Selline põrand jätab interjööris rahuliku, puhta ja harmoonilise tunde. Valgeks lakitud ja õlitatud tammepõrand valkjates liivatoonides toob ruumi värskust.

Maakodu puhul tuleks leida puitpõrand, millest peegeldub rustikaalsust, ajaloo hõngu ja käsitöömeistrite oskust. On saadaval parkettpõrandaid mitmesugustes värvitoonides, sealhulgas õrnades pastelltoonides virsikuroosast sinise ja mündiroheliseni.

Pikemalt loe TMKE jaanuari numbrist.