Kevade hittvärvid on tugev roosa ja ere, ent ka põletatud oranž. Neile sekundeerivad õunroheline ja hele sidrunitoon.

Halli on armastatud mõned viimased hooajad, kuid see on tugevalt esil ka sel kevadel — alates heledast suitsuhallist kuni sügavamate varjunditeni. Nii tekstiilide tekstuur kui ka muster matkib asfaldi-, grafiidi- ja tsemendipindu. Hallis on piltlikult peidus kõik värvid, kuid iseäranis hästi aitavad hallid toonid esile tuua erksaid moevärve.

Pruunid toonid on alati olnud hinnas, kuid sel kevadel eelistatakse iseäranis neutraalseid pindu, kergelt hallikalt murduvaid ja naaritsapruune. Just praegu on kohane kõrvutada nimetatud ruskeid varjundeid roosade ja roheliste toonidega.

Metallikhelki hinnatakse, ent see on varasemast vähem läikiv, õrnem ja pehmem. Kulla- ja pronksitoonid on välja vahetatud vase- ning konjakivärvide vastu.

Mustrivalikus jätkub kiindumus botaaniliste elementide vastu — puude siluetid, sõnajalaornament, suured lehemotiivid. Ehkki endiselt armastatakse neerumustrit, renessansiornamenti ja Toile de Joy’d, liigutakse teisest küljest lapsemeelse lihtsuse suunas — uus ilme on justkui vaba käega sirgeldatud mustrid, lained, täpid, triibud, ruudud. Sageli kujuneb ornament välja hoopis erinevate pinnastruktuuride kujutamisest, inspiratsiooni saab näiteks joontest kivil või lihvimisjäljest metallil.

Kavanda kardinaid

Kardinate kujundamiseks leidub hulgaliselt nõuandeid, aga sageli sünnib parim tulemus julgetest, eelarvamustevabadest katsetustest. Kardinate puhul tasub alati arvesse võtta seda, kuhupoole avanevad aknad. Lõunapoolsetele akendele võib väga hästi valida tumedamaid ja värvitoonilt jahedamaid kangaid, mis liigse päikesekiirguse kergelt summutavad. Pimedamal põhja suunal on vaja aga heledaid, sooje ja erksaid toone, mis peegeldaksid tuppa valgust.

Liiga palju värve ja erinevaid ornamente ühes ruumis jätavad rahutu üldmulje. Ainult üks valitsev värv muutub aga omakorda ruttu tüütuks. Kardinatesse tasub noppida toone ülejäänud sisustusest. Kandid ja äärised võivad korrata vaiba ja diivani värvi. Kardina värv või materjal võib olla aga ka kerge vastukaal nt raskepärasele diivanile.

Kõrges ruumis

Proportsioone tasub alati väga täpselt arvesse võtta. Kõrge ruum vajab laia kardinapinda, mistõttu tasub eelistada topeltlaiu kangaid. Liiga kitsas külgkardin mõjub kõrges ruumis lihtsalt nöörjalt.

Horisontaalsed jooned, nt laiad põikitriibud ja kumerduvad voldid ehk nn rooma kardinad, madaldavad liiga kõrget ruumi.

Kardinavolte võib valmistada eri tüüpi kardinapaelte abil. Kõrgesse ruumi sobib hästi u 20 cm laiune pael.

Laiad aknad

Ruloo koos sirgete kõrvalkardinatega parandab liiga laiade akende proportsioone. Kodus, kus elutuba, sööginurk ja köök moodustavad ühtse avatud ruumi, tuleb arvesse võtta ühtset kardinatervikut.

Laiade akende puhul tasub eelistada vertikaalseid jooni.

Kardinapuud tuleb tavaliselt kinnitada 20-30 cm aknast kõrgemale. Siiski maksab alati lähtuda aknaseina proportsioonidest, kuhu täpselt kardinapuu paigutada.

Sirgete kardinate puu peaks alati olema vähemalt 30-40 cm aknaaugust laiem, et kardinad ilusasti seinale langeksid.

Rõõmus ruut

Ruudukujulistele akendele sobivad lopsakad, enamasti sümmeetrilised kardinalahendused. Kangaste puhul võib mängida nii õhkõrnade kui raskemate, hästi langevate materjalidega.

Nostalgilise stiili juurde kuuluvad erinevad voldid ja rüüsid, paelad, nöörid, rosetid, kurrutused. Kardinaid saab viimistleda laiade kantidega, kus võib mängida erinevate värvide, toonide ja ornamentidega, nt ruudu või triibuga.

Mängi värvidega

Oma kodus võib rõõmsalt siduda erinevaid värve ja mustreid. Kangauudised võib alati mitmekesistada kübekese retroga. Graafiline lai triip sobib paljude erinevate mustrite paariliseks, peale selle mõjub see alati puhtalt javärskelt. Vertikaalne triibumuster lisab ruumile optiliselt ka kõrgust.

Voltkardinad sobivad ruumi, kus eelistatakse selgeid pindu. Väga laia (üle 160 cm) akna puhul on mõtet eelistada pigem mitut kitsast kardinat kui üht laia. Suuremõõtmelise kardina puhul tasub hoolitseda vastupidava kinnitussüsteemi eest, sest iseäranis voodriga kardinad on üllatavalt rasked.

Madalas ruumis

Heledad värvid avardavad ruumi. Sirgetele kardinatele lisatud kandid rõhutavad toa kõrgust.

Väldi ülakardinaid — need muudavad toa optiliselt madalaks. Kui neid siiski soovid, kinnita need võimalikult kõrgele lae lähedale.

Lähemalt vaata ja loe trendidest TM Kodu ja Ehituse mai numbrist.