1.
Anna mõnele huvitavale vanemale mööbliesemele värviga uus väljanägemine. Värvitoon ja mustrid sõltuvad toa üldisest kujundusest — kargelt hele või erksavärviline asi mõjub ruumis rõõmsa värvilaiguna. Enne värvima asumist pese mööbliese puhtaks, vajadusel kasuta mõnd spetsiaalset puhastusainet. Lahtine värvi- või lakikiht tuleb eemaldada (küsi näiteks ehituspoes asjatundjalt nõu).

Kui mööblitükil on auke vm vigastusi, siis pahtelda need soovi korral enne värvimist. Mõnele asjale annavad aga just ajahamba puremisjäljed erilise võlu! Värvivalikul ei pea piirduma ainult ühe tooniga — võid värvida kapi-kummuti jalad, ülemise ääre või küljed hoopis teist tooni.

2. Värvitud mööblile saab šabloonide abil huvitavaid nüansse lisada. Šablooni võid ise teha paksemast kilest (näiteks printerikilest), mustri jaoks otsi inspiratsiooni ajakirjadest, tapeedi- või kardinamustritest jm.

Mööblit võib kaunistada ka vabakäeliste mustrite ja kujunditega. Proovi väikese pintsliga teha lille- ja taimeornamente tooli seljatoele või kummutisahtlile, kapi ühele või kõigile ustele. Kardinalt, padjalt, tapeedilt laenatud muster seob toa kujunduse kauniks tervikuks.

3. Väga lihtne on lisada mööblile omanäolisust ja uudsust väljalõigatud piltidega. Pildid kleebitakse liimiga ja lakitakse üle (materjalid leiad kauplusest Vunder).

4. Kappidele ja kummutitele annavad värske ilme ka uued nupud-käepidemed. Aga ehk panna nuppude asemele kapiustele hoopis köiejupid, veinikorgid vm põnevat?

5. Paiguta mööbel ringi — seegi loob uue meelolu. Suvel võiks võimaluse korral näiteks osa mööblist ka ära panna, et jätta rohkem liikumisruumi ja tekitada avarustunnet.

6. Kasuta tuba sisustades ka kergemat aiamööblit, sealhulgas korvmööblit — see toob ruumi ootamatut kergust. Lisada võid pealetõmmatavaid pestavaid toolikatteid ja värvilisi patju. Sellist mööblit saab vajadusel tõsta ka terrassile ja rõdule.

7. Too ruumi kasutatud ja värvimata ning pisut kulunud välimusega vanemat mööblit vm asju (vanad potid, anumad jms), mis aitavad luua vabamat õhkkonda ja lisavad omanäolisust. Vanemaisse anumaisse võid ka näiteks suvelilli istutada.

8. Kui oled valmis ette võtma natuke suuremat muutust, siis värvi ja kaunista seinu, aga miks mitte ka lage või põrandat! Kergemat ja suvisemat meeleolu loovad heledad toonid või huvitavad mustrid ja kujundid.

9. Lase fantaasial lennata, kasuta graafilisi motiive (triibud, ruudud, ümmargused motiivid) või tee seina üks osa üht ja teine teist värvi. Tulemus on kindlasti huvitav ja pilkupüüdev!
Mustri võid seinale projitseerida ka grafoprojektori abil ja siis peegelduva joonise värviga pinnale jäädvustada.

10. Huvitava efekti annavad teibiga seintele tehtud “joonised”. Eriti põnev on jäljendada suuri loodusmotiive, selleks tuleb mustri ääred ümbritseda kõverteibiga ja siis sein värvida.

11. Kõige lihtsam ja vähem aeganõudev on kõigi seinte või siis ühe-kahe seina ülevärvimine.

12. Ruumide üldiseks värviks võid valida ka valge — see paneb toa alati särama! Vali valged kardinad, valgeks värvitud laud ja toolid jms. Kui tuba on kujundatud ainult valgetes toonides, tasub mängida erinevate pindade ja struktuuridega (sile, kare, krobeline, robustne jne), et ruumis ei tekiks kliinilist meeleolu.

13. Värvile vahelduseks võid kasutada tapeeti. Piisab ka ühe-kahe seina tapeetimisest või isegi ainult paari paani seinapanekust!

14. Ühele seinale võib moodustada erinevatest tapeeditükkidest mustri — kasuta suvistes toonides tapeete või kõrvuta erinevaid sinakaid mereteemalisi tapeeditükke. Rohkem kui ühele seinale ei maksa sellist mustrit teha, muidu muutub ruum liiga kirjuks.

15. Võid kleepida ka ühe efektse tapeedipaani horisontaalselt keset seinapinda. Tulemus on omanäoline, töö saab kiiresti tehtud ja see on ka suhteliselt odav võimalus ruumi meeleolu muuta.

16. Tapeedipaani võid paigutada ka magamistuppa voodi taha seinale. See võib olla täpselt voodi laiune — hea ja lihtne nipp vastavalt aastaajale ja tujule ruumi kujundust muuta. Tapeedi toonid ja muster võivad korduda voodipatjades jm kangastes.

17. Ilusat tapeeti võid ka lihtsalt eksponeerida nagu maali seinal — kleebi see tugevamale raamitud alusele ning riputa seinale.

18. Kardinate, padja-, voodi-, tooli- ja diivanikatete ning vaipade jm tekstiilide vahetus on üks lihtsamaid võimalusi anda ruumile uus ja värske ilme. Suvemeeleolu aitavad luua lillelised, mereteemalised, looduslähedased tekstiilmaterjalid ja -mustrid. Õhulisemad ja kergemad kangad toovad tuppa suvehõngu.

19. Suvi on heleda valguse aeg. Võimalusel ära varja aknaid kardinatega, lase valgusel sisse voolata. Aknast avanev ilus vaade on justkui kaunis pilt seinal.

20. Suveaeg soosib looduslikkust ja lihtsust. Kasuta näiteks naturaalseid kaltsuvaipu. Need ei pea tingimata olema rasked ja ülivärvilised. Kodumaised kangrud oskavad teha väga ilusaid ja elegantseid vaipu, mis sobivad ka modernsesse interjööri.

21. Ruumi ilmet on lihtne muuta uusi pilte seinale pannes või olemasolevaid ümber paigutades ja rühmitades. Eksponeeri omatehtud loodusfotosid või põnevaid reisipilte. Väiksemad pildid koonda ühte suuremasse gruppi — nii mõjuvad need efektsemalt.

22. Maitsetaimepotikesed aknal on toredad ja kasulikud ning aitavad juba varakevadel suveootusse sisse elada. Maitsetaimi võid kasvatada ka näiteks köögiakna taga lillekastis koos suvililledega. Mõnusad lõhnad ja ilusad värvid meelitavad kindlasti kohale ka liblikaid. Mida suvetundeks veel vaja!

23. Meeleolu saab muuta ka väikeste asjadega — näiteks rõõmsavärvilised nõud on just suvesse sobivad „pisiasjad“. Alati ajatutele valgetele lauanõudele saab suveerksust lisada suvetoonides lauakatete, salvrättide, toolikatete jm detailidega. Täpselt nii, nagu vaheldub loodus meie ümber, võiksid vahelduda ka pisidetailid ja värvid ruumis.

24. Too ruumi suviseid pisidetaile — kivikesi, mereveest uhutud puutükikesi, korve, heledaid keraamilisi anumaid jm, mis aitab luua puhkusemeeleolu.

25. Asjad, mida sa suvel ei vaja ja mis on kasutusel peamiselt talvel, peida kappi ja panipaika uut hooaega ootama. Suvel las olla tuba hele, kerge ja suveajale omaste detailidega.

26. Ka väiksemates ruumides, nagu vannituba, saad luua suvemeeleolu — vali uus suvine vannikardin, sobivas toonis käterätid ja vaibake vanni ette. Jälgi aga, et tekstiilid omavahel sobiksid.

27. Ära unusta terrassi ja rõdu! Toast võiks avaneda ilus vaade lilledele ja konteineristutustele, mis aitavad nii sise- kui ka välisruumis meeleolu luua.

28. Kui kamin on suvel vähe kasutuses, võib selle ette paigutada suvelilli, küünlaid, merekarpe, kivikesi, looduslikke materjale jm.

29. Kasuta suurematel pindadel neutraalseid heledamaid värvitoone ning loo meeleolu värvikate detailide ja tekstiilidega, mida on lihtne vahetada vastavalt aastaajale ja soovile.

30. Kui sul on õnn omada ka verandat, mida pole talvel külmaga kasutatud, siis nüüd aeg see kindlasti mõnusaks istumis- või sööginurgaks kujundada!

31. Suvelõhnade tuppatoomiseks kasuta kuivatatud taimi — roosi-, lavendli- vm lõhnakotikesi. Hoia neid ka riidekapis ja kummutis.

32. Naudi nüüd iga võimalust värskes õhus viibida! Proovi näiteks lihtne hommikusöök või mõnus lõunane peresöömaaeg teha rõdul või terrassil või hoopis väljas piknikuna, nautides kaunist suveloodust.

33. Pea meeles, et lihtne, selge ja hele kujundus on soojadel suvepäevadel alati mõnusalt „jahutav“!