Kas panna tapeet või värvida sein üle? Mõlemad on toale värske ilme andmiseks head variandid. Värve ja mustreid leidub rohkesti ka mõistliku hinnaga. Nii tapeedipanek kui ka värvimine on tööd, millega koduomanik hea tahtmise korral ka ise hakkama saab.

Lõpuks on maitseasi, kas eelistada tapeeti või värvi, sest lõpptulemus ja töökiirus suurt ei erine. Seinte värvimine läheb vahest rutem kui tapetseerimine, kuid tänu seinaliimidele on tapeedi panek lihtsam ja kiirem kui vanasti. Kui liimi ei kanta enam paanile, vaid otse seinale, ei pea ootama tapeedi vettimist. See hoiab aega kokku.

Nii tapeetimisel kui värvimisel peab aluspind olema korralikult ette valmistatud — tasandatud, puhas, kuiv ja sile. Uutes korterites on seinad tavaliselt viimistluseks valmis, kuid remonti tehes tuleb sein eelnevalt tasandada. Enamasti eemaldatakse vana tapeet enne uue panekut. Eriti hoolikas tuleb olla, kui seinas on vanad puidupõhised plaatmaterjalid, näiteks puitlaastplaadid, mis õhuniiskuse mõjul paisuvad ja kahanevad. Puitkonstruktsiooniga elamutes tuleb arvestada võimalusega, et seina ja lae liitekohad võivad nihkuda. Igasugune aluspinna liikumine rikub tapeeti, see rebeneb ja võib seina küljest lahti tulla. Kipsplaadid püsivad üldjuhul paigas, ei liigu ega pragune.

Paber- ja fliistapeet

Tapeete jaotatakse koostise ja valmistamise tehnoloogia järgi paber-, kiud-, vinüül- ja eritapeetideks. Kõigil tapeeditüüpidel on omad eelised. Peale mustri ja värvi tulebki tapeedi valikul pöörata tähelepanu sellele, millistesse tingimustesse tapeet on mõeldud — kas niiskesse keskkonda, suure koormusega ruumi või näiteks magamistuppa?

Traditsiooniline pabertapeet on endiselt soositud ja seda kasutatakse palju, kuid mitte nii laialdaselt nagu varem. Pabertapeet sobib hästi näiteks magamistuppa, selle pind ei ole kulumiskindel. Sellega tapeetimine läheb aeglasemalt kui kiudtapeedi seinapanek.

Kiud- ehk fliis- ehk tugevdatud pabertapeeti (ka EasyUp, non-woven, smartpaper) toodetakse tselluloosist ja tugevdatakse polüesterkiuga. Tegemist on stabiilse ja tugeva materjaliga, mis niiskudes ei veni. Fliistapeediga tapetseerimisel kasutatakse seinaliimi. Kui pabertapeedid sobivad eelkõige kuivadesse ruumidesse, siis fliistapeete saab kasutada palju laiemalt.

Vinüül- ja klaaskiudtapeet

Vinüültapeedi pinda katab koormuse- ja niiskuskindel vinüülikiht. Tapeet on tihe, niiskus sellesse ei imendu ja mustuse saab tapeedilt märja lapiga ära pühkida. Vinüültapeediks nimetatakse nii pabervinüül- kui täisvinüültapeeti, kuigi tegemist on kahe täiesti erineva tootega. Täisvinüültapeedi seina panemiseks kasutatakse palju kangemat liimi kui pabertagusega vinüültapeedi puhul, tööd võib peaaegu plaatimisega võrrelda. Vinüültapeete soovitatakse kasutada näiteks esikus, köögis, majapidamisruumis ja muudes suure koormusega tubades.
Eritapeetideks loetakse muuhulgas klaaskiud-, tekstiil-, foto-, ülevärvitavad ja tasandustapeedid. Klaaskiudtapeediga on võimalik tasandada ebatasaseid seinapindu, materjal kannatab niiskust ja koormust. Klaaskiudtapeet sobib hästi näiteks majapidamisruumi, selle võib isegi üle värvida ja veeaur seda ei kahjusta.

Tasandustapeeti kasutatakse alternatiivina pahteldamisele ebatasastel pindadel enne päris tapeedi kinnitamist. Tasandustapeedi valmistamiseks kasutatakse sageli klaaskiudu.

Fototapeedid on spetsiaalsele paberile trükitud suuremõõtmelised kõrge resolutsiooniga pildid, näiteks maastiku- või linnavaated. Dekoratiivseid fototapeete leidub kauplustes valmiskujul, kuid neid on ka võimalik lasta valmistada ka pildipankadest valitud või tellija enda fotodest.

Tapeet loob meeleolu

Tapeet annab ruumile ilmet ja loob koduse tunde. Uus tapeet annab toale uudse väljanägemise ja meeleolu. Tapeedi mustrite ja värvidega saab toa proportsioone visuaalselt muuta: näiteks tapeedi püsttriibud annavad toale kõrgust juurde, horisontaalsed triibud aga muudavad kitsa toa laiemaks.

Hele tapeet muudab väikese toa visuaalselt suuremaks ja tume tapeet teeb suure ruumi hubasemaks. Punast värvi tapeet on erk ja soe, kollane rõõmus, oranž loob energeetilise õhkkonna, lilla on jõuline, valge rahustab ja must toob dramaatilisust. Juba väike punane laik toob tuppa energiat. Must tapeet neelab valgust. Suur tume pind muudab väikese toa hämaraks, kuid väiksemas mahus ja teiste värvidega kombineeritult saab musta tapeedi abil luua suursuguse ja personaalse ruumikujunduse. 

Erksate värvidega luuakse toas jõuline atmosfäär. Et sisekujundus ei saaks liiga jalustrabav, oleks ehk hea kasutada tugevate värvide kõrval ka neutraalseid toone. Näiteks loob natuke valget ja musta huvitava kontrasti. Pikk ja kitsas ruum näib lühem ja õdusam, kui selle ühte otsaseina panna jõuline ühevärviline tapeet. Mustriga tapeedid muudavad ruumi elavamaks ja erksamaks. Suuremustriline tapeet sobib pigem avaramasse ruumi, väikese mustriga tapeet väikestesse ja kitsastesse tubadesse.

Millist liimi valida?

Tapeediliime on erinevaid: mõned on õige konsistentsiga ja kohe kasutusvalmis valmisliimid, teised on pulberliimid, mis tuleb enne kasutamist ise juhendi järgi veega valmis segada.
Millist liimi valida, tasub küsida tapeedimüüjalt või lugeda tapeedirullil olevalt infolehelt. Ka liimi pakendil on tavaliselt kirjas, milliste seinakatete jaoks on toode mõeldud. Tapeedi müügile spetsialiseerunud kauplustes ja tapeedisalongides osatakse soovitada müüdavatele tapeetidele sobivaimat liimi ja paigaldustehnikat. Kui kasutada tapeediga mitte sobivat liimi, võib tapeet seinast kooruda, halvemal juhul võib liim tapeedi rikkuda.

Pulbrikujul müüdavat liimi kasutatakse näiteks pabertapeetide kinnitamiseks. Valmis tapeedikliister sobib kergete tapeetide, muuhulgas paber- ja pabervinüültapeetide paigaldamiseks. Mida raskem tapeet, seda kangemat liimi kasutatakse. Kombineeritud liimid on segatud kokku mitmest liimist, mis täiendavad üksteise omadusi. Need sobivad paljude erinevate seinakatete kinnitamiseks.

Rootsis välja töötatud STB-kood hõlbustab tapeedikliistrite ja -liimide valimist. Kood on kirjas paljudel kinnitusainetel. Pulbrina müüdav tapeedikliister võib olla valmistatud kas tärklisest, tselluloosist või olla liimiga tugevdatud. Valmis tapeediliimid on kas tärklisepõhised, masinaga pealekandmiseks, kergematele või raskematele tapeeditüüpidele või kiudtapeetidele sobivad (non-woven) liimid.

Lähemalt vaata TM Kodu ja Ehituse aprilli numbrist.
www.kodujaehitus.ee