Kuum veeaur hautab põhjakõrbenud toidujäätmed varsti lahti. Vaagnate ja kööginõude pühkimiseks kasutada valget majapidamispaberit või ligniini, siis on kööginõud kauem puhtad. Puuviljade või marjade keetmisel plekiliseks läinud või värvunud keedunõu saab puhtaks, kui panna nõusse kartulikoored koos peotäie soolaga ja keeta veega pool tundi.Kraanid ja valamud läigivad ilusti, kui neid hõõruda sidrunikoorega, loputada veega ja seejärel hõõruda lapiga kuivaks.

Pliit

Pliiti on soovitav esmalt puhastada ajalehepaberiga, kuna see säästab aega ja lappe. Pliidiplaati või rõngaid ning servakatet tuleb hõõruda soodavee ja liivaga, loputada ja lasta kuivada. Nüüd hõõruda vee, grafiidi ja seebivee seguga üle ning nühkida pehme juureharjaga läikima. Kui pliidi metallosad tikuvad roostetama, siis tuleb need pärast pesemist ja kuivatamist rasvase lapiga üle hõõruda, seejärel aga pliit paberiga läikima hõõruda.

Metallist ahjuplaate tuleb esiteks pesta kuuma veega, loputada, hõõruda söögisoodaga, millele on lisatud veidi külma vett, ja seejärel puhta kuiva lapiga. Roostetanud plaate võib puhastada peene liiva sisse kastetud toore kartuli viiluga. Emailpliidile tekkinud rasvaplekkidest saab lahti, kui puistata neile soola ja hõõruda üle ajalehega. Elektri- ja gaasipliidi emailosi on soovitav pesta söögisoodaga.

Põhjakõrbenud nõud

Kui toit on keedunõu põhja kõrbenud, siis ei või seda kohe hakata liivaga või metallnuustikuga välja hõõruma. Kuigi põhi saab suure vaevaga puhtaks, kõrbeb keedunõu põhja sadestunud toit juba järgmisel keetmisel samast kohast.

Põhjakõrbenud keedunõu:
- tuleb täita veega, lasta järgmise päevani seista, siis pliidile tõsta ja sama veega keema ajada. Nüüd on põhjakõrbenud toit põhjalikult läbi ligunenud ja tuleb põhja küljest päris kerge vaevaga lahti.
- saab puhtaks, kui jätta nõu soolase veega seisma. Järgmisel päeval tuleb vesi keema ajada ning pott läheb kergesti puhtaks.
- kui toit on kastruli põhja kõrbenud, tuleb keeta kastrulis vett söögisoodaga (1 tl soodat 2 l vee kohta) või 2-3 sibulaga.
- piimakeetmisnõud on kergem pesta, kui sinna natukeseks ajaks valada vett, kuhu on puistatud puutuhka.
- emailnõu saab kõrbenud toidust hästi puhtaks, kui keeta selles vett, millele lisada veidi söögisoodat. Emailnõu põhja ei tohi kraapida.
- alumiiniumist toidunõusid ei tohi leotada ega sealt põhjakõrbenud toidu eemaldamiseks kasutada sooda- või tuhaleelise lahuseid.

Rasvased nõud

Rasvaseid nõusid on kasulik enne pesemist majapidamis- või ajalehepaberiga üle pühkida, kuna see kergendab pesemist. Pesta on rasvaseid nõusid lihtsam, kui veele lisada äädikat, või siis vette on segatud sinepit. Toidurasvu on soovitav metallnõudelt eemaldada seebi ja soodaga.

Rasvased pudelid

Õlipudelid võib pesta sooja veega, kuhu on lisatud sinepipulbrit. Ka kohvipaksuga on võimalik puhastada õlipudeleid. Pudelisse tuleks panna mõni tl kohvipaksu, valada peale veidi vett ja loksutada. Seejärel valada pudelisse 2-3 tunniks sooja vett.

Emailnõud

Emailnõusid võib pesta:

- söögisoodaga: Emailitud kööginõu saab puhtaks, kui segada 3 l vett ühe supilusikatäie potase ja lusikatäie kloorlubjaga, valada lahus nõusse ja panna sooja. Tunni aja pärast valada lahus teise nõusse ja küürida sellega nõu seest- ja väljastpoolt, kuni ta on puhas. Kuuma emailnõusse (savinõusse) ei tohiks kallata külma või külma emailnõusse tulist vett. Email võib mõraneda. Emailnõude puhul tuleb hoiduda järskudest temperatuurimuutustest, kuna see võib põhjustada emaili purunemist. Emailnõusid ei tohi tulele asetada ilma vedelikuta.

Emailnõu on vastupidavam, kui enne kasutamist keeta selles vett ja lasta vesi nõus jahutuda. See karastab emailkatet. Roosteplekkide eemaldamiseks tuleb emailnõu hõõruda äädikas niisutatud lapiga. Toidunõude emailpinda võib parandada järgmise seguga: 12 osa kaseiini, 6 osa naatriumvesiklaasi, 10 osa booraksit, 14 osa kvartsijahu ja 5 osa peent klaasipuru. Lisada vett ja segada, kuni tekib pasta, mis kantakse puhastatud pindadele. Lasta kuivada mitu päeva.

Klaas ja kristall

Säravama klaasi saate, kui pesete kuuma veega ja kuivatate linase rätikuga. Ajalehepaberiga on hea puhastada aknaid, peegleid ja kahhelkive. Apelsinikoore valge leotusveega saab oivaliselt puhastada klaas- ja puuesemeid. Veekarahvine ja vaase loputatakse kartulikoore või peenekstambitud munakoorega. Kristalli ja pressitud klaasi puhastatakse piirituse või pehme seebiveega ja harjatakse pehme harjaga. Kristall läheb hästi puhtaks ja läikima, kui pesuveele lisada veidi ammoniaaki. Kristallesemete, maalitud portselani ja muude kuldäärtega esemete pesemiseks ei sobi soodavesi.

Pudelid

Tühi pudel tuleb võimalikult kiiresti pesta, et pudelipõhja jäänu ei saaks kuivada või käärima minna. Tugevasti määrdunud pudelid vajavad paremat puhastamist. Selleks tuleb ajalehetükid või puruksmuljutud munakoored panna koos veega pudelisse ja raputada tugevasti. Pärast loputada veega üle. Lõhna eemaldamiseks tuleb pudelisse raputada natuke pipart, valada sooja vett täis ja lasta seista. Pärast pesta külma veega. Tükkideks lõigatud toored kartulikoored kuuma vee, äädika ja soolaga segatuna on suurepärane vahend määrdunud pudelite pesemiseks.

Karahvinide, likööri- või mahlapudelite siseseintele settinud saasta saab eemaldada pudelisse pandud kartulikoortega (hästi mullastega) või purustatud munakoortega, millele valatakse peale vett või äädikat. Seejärel raputatakse segu tugevasti edasi-tagasi, loputatakse puhta veega. Tühjakssaanud hoidisepudeleid ja -purgid saab hästi puhtaks, kui neid pesta sinepipulbriga.

Alumiinium

Alumiiniumnõude puhastamiseks ei tohi kunagi kasutada pesusoodat, kuna see rikb metalli. Alumiiniumnõud ei kannata tuhaga keetmit ega küürimist, sest tuhk teeb nõud karedaks ja auklikuks. Nuuskpiirituse ja muude leelist sisaldavate ainetega ei soovitata samuti alumiiniumnõusid puhastada. Samuti ei tohi alumiiniumnõusid puhastada metallipuhastusvahenditega.

Tarvitamise tagajärjel alumiiniumkastruli pinnale tekkinud musta oksiidikihi saab eemaldada, kui hõõruda nõu nõrga, kuni 5%-se soolalahusega või 3-5% äädikhappelahusega niisutatud lapiga ja seejärel loputada kohe veega. Alumiiniumnõude välispinna puhastamiseks võib edukalt kasutada hästi peent liiva.

Puunõud ja -esemed

Toiduvalmistamisel kasutatakse puulusikaid, lõikelaudu, pudrunuiasid, jm. Neid tuleb aga alati pärast tarvitamist pesta puhta kuuma veega. Pesupulber ja sooda muudavad puidu halliks. Puunõusid või -esemeid ei tohi hoida niiskes kohas. Hallitus eemaldatakse aga puunõudelt külma veega küürides. Hallituslõhna saab puunõust eemaldada, kui pesta algul kuuma äädikaveega ja kohe pärast seda seebiveega. Sooda ei kõlba.

Puidust heeringatünne pestakse nõgestega. Need kõrvaldavad heeringalõhna. Puust kandikuid ja lõikelaudu desinfitseeritakse sibulakeeduveega, mis annab neile ka ilusa kuldse värvi.

Kahvlid—noad

Noad ja kahvlid läigivad, kui neid hõõruda toore kartuliviiluga. Kui noad — kahvlid ei ole roostevabad, tuleb nad kohe pärast sööki paberi või lapiga puhtaks pühkida, kuna see kergendab puhastamist. Nuge tuleb teistest metallesemetest eraldi hoida. Kahvlite ja lusikatega kokku puutudes läheb tera nüriks. Nüri nuga on kergem teritada, kui enne tarvitamist noatera pool tundi nõrgas soolalahuses hoida. Mõne tilga sidrunimahlaga saab puhastada noatera ja eemaldada roosteplekke. Sidrunimahl kõrvaldab ka tee- ja tindiplekid. Sibulaga hõõrudes noatera, saab nuga roostest puhtaks.

Lauahõbe

Hõbelusikad, -kahvlid ja -noad säilitavad oma läike, kui pärast kasutamist lasta nad kuuma vette, kuhu on lisatud veidi söögisoodat. Et lauahõbe mustaks ei muutuks, tuleb see pakkida pehmesse flanellriidesse või paberisse ning panna vahele õhukeses paberis veidi kamprit. Hõbenõude pesemiseks on soovitatav lisada seebiveele nuuskpiiritust. Väga musti hõbeesemeid saab puhtaks hambapasta — nuuskpiirituse seguga nühkides.

Hõbeesemeid saab puhtaks ka keetes. Selleks tuleb emailkaussi valada tulist vett ning lisada söögisoodat ja keedusoola (kumbagi 1 sl liitri vee kohta). Kausi põhja panna alumiiniumkastruli kaas, millele astada puhastatav hõbeese. Vett keeta 10 -20 min, kuni hõbe on puhas. Pärast pesta eset kuuma veega ja hõõruda läikima villase lapiga. Hõbedast ja melhiorist lauanõud lähevad särama, kui need panna 10 -15 minutiks kartulikeeduvette.

Õlleplekke saab hõbelusikalt eemaldada nõega hõõrudes või neid soojas booraksilahuses leotades. Alpakahõbedat puhastatakse kuuma seebiveega ilma igasuguste lisandideta.

Pannid ja küpsetusplaadid

Et raudpann kaua vastu peaks ja toit sellel kõrbema ei läheks, kuumutada uut panni rasvaga ning hõõruda jämeda soolaga. Kuiva panni ei tohi kuumaks ajada, see rikub panni. Et küpsetusel esimesed koogid ei jääks panni külge, selleks tuleb pannile riputada jämedat soola ja lasta pann tulel seista, kuni sool hakkab praksuma. Siis võtta puhas paber ja hõõruda soolaga panni.

Kui pann on puhas, kallata sool ära ja hõõruda veel mõni kord puhta lapiga üle. Nüüd lasta pann tuliseks minna, lisada rasva ja kui see kuumaks läheb, siis kallta taigen pannile. Raudpanne ei tohi kunagi pesta veega nagu muid köögiriistu. Kuivale lapile tuleb raputada veidi soola ja hõõruda sellega pann üle. Siis ei lähe raudpann roostesse. Koogiplaadid ja koogivormid tuleb puhastada koogitükkidest koheselt, soojalt, paberiga (ka soolaga) hõõrudes ning siis määrida kergelt rasvaga. Ka toores sibul eemaldab raudesemetelt roosteplekke.

Malm

Malmpotte hõõrutakse metallnuustikuga, rooste eemaldamiseks jämeda soolaga. Pärast loputada puhta veega ja kuivatada soojal pliidil. Uuele malmpannile tuleks enne kasutamist riputada veidi soola ja asetada pann ägedale tulele. Kui sool läheb pruuniks, võtta pann tulelt ja hõõruda tugevasti sama soolaga. Pärast määritakse pann taimeõliga ja kuumutatakse veel kord.

Vasknõud

Õhu käes tumedaks muutunud vasknõusid puhastada lahjendatud soolhappe ja söögiäädika lahusega. Pärast seda tuleb nõud tingimata veega hästi puhtaks pesta, sest muidu kaotavad nad happe mõjul uuesti läike. Vasest keedunõusid tuleb pärast tarvitamist puhastada kuuma veega loputades ning pehme lapiga kuivatades. Vaskesemid saab puhastada ka toore kartuliga.

Pronksist, vasest ja valgevasest esemeid on hea puhastada ka kriidi (hambapulbri) ja lahja ammoniaagi (nuuskpiirituse) seguga. Valgevasest ja vasest toidunõusid tuleb alati enne tarvitamist puhastada, et eemaldada seismisel tekkinud mürgine kiht.

Portselan ja keraamika

Portselani pestakse kuuma soodaveega, loputatakse hästi ja poleeritakse. Teetassidelt kõrvaldab kollase kihi, kui hõõruda seda söögisoodaga või pesemine söögisoodalahusega. Plekilised portselankannud saavad enamasti puhtaks, kui võtta äädikasse ja soola kastetud lapp ning sellega plekikohti hoolega hõõruda. Savinõusid, eriti neid, mis ona kaetud glasuuriga, on kasulik enne esmakordset tarvitamist keeta vees, millel on lisatud veidi äädikat ja soola.

Metallnõud

Metallesemeid saab puhastada tavalise kustutuskummiga. Roostevabast terasest esemeid tuleb enne esmakordset tarvitamist pesta seebiveega. Tsinkvanne ja — ämbreid saab edukalt puhastada petrooleumiga. Messingit ja pronksi võib puhastada siguriga. Kohvipakus ja märja lapiga saab hästi puhtaks ka metallnõud. Nikkeldatud nõusid ei tohi kasutada äädikat sisaldavate toitude valmistamisel ega hoida neis hapusid toiduaineid.

Katlakivi

Katlakivi eemaldatakse äädik- või soolhappega. Kastrulisse tuleb valada nii palju äädikat, et kõik katlakiviga osad oleksid sellega kaetud. Seejärel lasta 2 — 3 tundi seista. Pärast seda põhjalikult pesta. Katlakivi saab raudnõudelt kõrvaldada järgmiste vahenditega:

- nõu täita veega, millele lisada äädikat (2-3 sl 30% äädikhapet 1 l vee kohta) ning soojendada temperatuurini 60 -700°C. Katlakivi muutub rabedaks ja on kergesti eemaldatav.
- äädika asemel võib kasutada ka soodat, potast või trinaatriumfosfaati ( 20-50 g liitri vee kohta). Leelislahusega keeta nõusid 1 — 2 tundi.
- nõusse panna 10% -list naatriumheksametafosfaadilahust ja soojendada.

Kui eespool märgitud vahendid ei aita, võib katlakivi eemaldada 2% -lise soolhappega, millele lisada inhibiitorina 1% -list formaliini. Pärast loputada söögisoodalahusega, sest soolhape korrodeerib metalli. Katlakivi on võimalik emailnõudelt eemaldada juhul, kui see ei ole lastud liiga vanaks minna. Kuid ka sel juhul võib keeta nõus veega tükk suhkrut. Katlakivi saab eemaldada nõust, kui selles keeta 10 minuti jooksul sidrunikoort.

Kohvikannud

Et kohvikannu puhastada, keeta selles vett tükikese sidruniga. Et kohvikann säiliks puhtana, tuleb sinna vahetevahel panna supilusikatäis söögisoodat, kallata peale keeva vett, lasta mõni aeg seista ja loputada kahe — kolme sooja veega. Kohvikannud, eriti nikkelkannud, mida kasutatakse harvemini, omandavad sumbunud lõhna. Kuigi kartulikeeduvesi selle jälle eemaldab, on parem kannu puistata juba veidi jahvatatud kohvi, mida pärast muidugi ei maks enam kasutada.

NB! Kohvipaksu ei tohi valamusse kallata, kuna see põhjustab voolutoru ummistuse.

Hakklihamasinad

Pärast liha läbi ajamist tuleb hakklihamasinast läbi ajada toores kartul ning alles siis pesta. Hakklihamasinat ei tohiks kuivatada pliidil või mõnes muus soojas kohas. Soojas muutub ta tumedaks ning noad lähevad kiiresti nüriks.

Käte puhastamine

Pärast juur- ja puuvilja puhastamist saab käed puhtaks väljapigistatud sidruniga. Kui aga sõrmeotsad on muutunud mustaks, kasta sõrmed viieks minutiks kuuma vette, millele on lisatud sl äädikat. Käed muutuvad taas pehmeks.

Mitmesugust

  • Libedaks muutunud lehkavad nõudepesulapid on soovitav panna äädikasse, millele on lisatud keedusoola.
  • Sõela tuleb pärast jahu sõelumist pesta külma veega ja kuivatada, et jahu ei kleepuks sõelaavadesse. Kui sõela ei saa harjaga puhtaks, tuleb teda hoida mõni sekund tule kohal.
  • Naturaalset korki on mugav puhastada noaga.
  • Mattklaasilt saab rasvaplekke eemaldada sooja äädika ja soola seguga.
  • Valge köögimööbel vajab erilist hoolitsemist. Seebitamine ei mõju hästi. Kõige parem viis on poleerida igal hommikul kuiva lapiga, et tolm ei jääks mööblile pidama. Tekkinud plekkide eemaldamiseks tuleb hõõruda lõssiga või lahjendatud nuuskpiiritusega ( 0,25 l vee kohta sl nuuskpiiritust).

    Loomulikult võid kasutada ka kaasaegseid kodukeemiatooteid!