Köögi kavandamise juures on oluline leida võimalikult palju pinda panipaikadeks. Peaaegu alati jääb ruumi puudu ja tänapäeval on eriti populaarne ehitada köök ning elutuba kokku, mistõttu on veelgi olulisem, et potid-pannid-jahukotid elamises jalgu ei jääks. 

Rõhku tuleks panna just suletud panipaikadele, sest avatud riiulitele sobivad sellised tarvikud ja toiduained, mis on visuaalseltki kaunid. Samuti nõuab lahtine pind hoolsamat sättimist, korrastamist ja paigutamist. Sama kehtib klaasustega kappide kohta.

Et köögis on kapid – enamasti nii põrandal kui ka seinas ‒, on elementaarne. Tegelikult on aga kohti, kuhu luua kasulikke panipaiku, kõvasti rohkem. Võimalikult palju tuleks ära kasutada nii tühja seina-, lae- kui ka põrandapinda.

Kohati tundub, et kes ikka viitsiks pidevalt kükitada või redeliga lae alla ronida, kuid läbimõeldud paigutuse korral on võimalik muuta köök hästi käepäraseks. See tähendab, et väga madalal ja kõrgel asuvad just sellised asjad, mida iga päev ei tarvitata.

Näiteks pole sageli köögimööbli põrandapealne osa nii umbes 10‒20 cm ulatuses üldse kasutuses, kuid ometi võiks sinna ehitada sahtlid, kus saaks hoiustada lambipirne, küünlaid ja küpsetamisvahendeid, mida igapäevaselt vaja ei lähe.

Sama põhimõte kehtib laealuse ruumi puhul – üks võimalus on ehitada laeni kapid, teisalt võib kapipealsetele panna kenad korvid või karbid, mis peidavad endas harvemini kasutatavat kraami.

Lagi kasutusse

Ka lage saab päris hästi kasutada muuks kui valgusti kinnitamiseks. Lakke võib riputada näiteks resti või muu taolise konstruktsiooni, mille külge on hea konksude abil kinnitada potte, panne ja kulpe, mis muidu kipuvad kõvasti kapiruumi ära võtma.

Tavaliselt sobib selline panipaik hästi just töötasapinna kohale, sest riputatavad esemed peaksid olema käeulatuses, kuid ei tohiks segada ruumis liikumist.

Ka seinapinnast tuleks võtta viimast. Igasugused nagid on igal juhul asjakohased, samuti saab seina külge kinnitada karpe, metallkorve ja topsikuid, kuhu on mugav paigutada kõikvõimalikke pisitarvikuid. Tööstusliku hõnguga korterisse sobib näiteks kas osaliselt või tervikuna seina kattev aukudega metallist paneel, mis on rohkem tuntud garaažis tööriistade hoiustajana. Nimelt saab noisse aukudesse kinnitada konkse või kruvisid, mille külge annab omakorda riputada näiteks käärid, panni, käterätiku ja kõike muud, mis sobib ning pähe tuleb.

Praktiline köögimööbel

Köögimööblit soetades tuleks peale stiili mõelda ka praktiliselt ja nutikalt – kõik võimalused ruumi juurde näpistamiseks võiks ära kasutada. 

Sahtlid on oluline osa köögimööblist. On hea teada, et üks suur sahtel mahutab rohkem kui mitu väikest. Et aga suures lahtises ruumis kaos ei tekiks, on olemas igasugused spetsiaalsed sahtlite jagamis- ja sorteerimissüsteemid, rääkimata lihtsatest karpidest ja topsikutest. Samuti on praktilised näiteks nurgasahtlid, sest enamasti on nurgas asuvasse kapisoppi hirmus tüütu ja vaevaline küünitada, kuid sahtli saab lihtsalt mõnusasti lahti tõmmata ja kõik on mugavalt käeulatuses. 

Veel peaks sahtlite juures arvestama sellega, et käepäraseimad on täielikult väljatõmmatavad süsteemid – nii pääseb vajalikele tarvikutele hõlpsasti ligi, ilma et kõik sahtli tagumises osas sassi läheks. 

Peale tavaliste seinakappide sobivad just kitsastesse kohtadesse väljatõmmatavad riiulid. Sageli jääb pliidi või külmkapi ja seina vahele totralt väike vahe, kuhu tegelikult mahuks panipaik maitseainetopsidele või köögirätikutele. Väljatõmmatav riiul tagab esemete kerge kättesaadavuse, mis muidu nii kitsastes oludes tegelikult võimatu oleks. 

Kui köögis on sööginurk, võiks ka seda panipaigana kasutada. Nimelt võib hankida sellised toolid või pingid, mille istme all on kasutatav hoiuruum, kuhu saab panna näiteks kilekotid, kasutamata köögikäsnad ja -lapid ning puhtad laudlinad ja rätikud. Pingid söögilaua taga on tänavu niikuinii tähtis trendisuund.

Lihtsad nipid

Selleks et köögis kõik hästi kasutatav, hügieeniline ja mugav oleks, tuleks kindlasti kõikvõimalikesse topsidesse ja purkidesse investeerida, eelkõige kuivainete tarvis, aga ka muude pisividinate hoidmiseks. Sahtlisügavustesse ja kapiuste taha sobivad igasugused praktilised anumad, mis ei pea olema ilmtingimata kaunid, kuid avatud riiulitele tasuks soetada midagi ilusat ja stiilset. Tegu võib olla modernsete lihtsa joonega disainitoodetega, retrostiilis mummuliste ja muude taolist topsidega või ilusate klassikaliste portselannõudega. Oluline on, et jahu, tatar ja suhkur laiali ei läheks – seda on ebamugav koristada ja meelitab ligi ka vastikuid parasiite. Ka korvid on ilusad ja mugavad, need võiks aga seest vooderdada mingi paksema kile või vakstuga, sest punutiste vahelt on mustust raske eemaldada.

Tihti jääb riiulitel ruumi üle just riiuliplaadi nii-öelda alumisel poolel, sõltuvalt vaatenurgast hoopis üleval. Nimelt on sageli riiulivahe liiga kõrge, näiteks kui sellel on madalad tassid või väikesed topsid. Sellisel juhul saab riiulilakke kinnitada lisapanipaiku, näiteks võib sinna kruvida purgikaaned, mille külge on hõlbus keerata klaaspurgid – visuaalselt vägagi kihvt ja efektne lahendus. Asja võib ära ajada ka näiteks mingi rest või muu isetehtud põnev lahendus.

Kapiuste tagune ruum

Ka kapiuste sisse saab kruvida või kleepida igasuguseid pisikesi lisapanipaiku. Näiteks kraanikausialuse kapiukse sisse oleks hästi praktiline kinnitada kasvõi tavaline metallist või plastikust dokumenditasku, kuhu sisse saab pista nõudepesuvahendid, mis muidu vedeleksid kraanikausi kõrval.

Ka nagid või lihtsalt naelad pakuvad kinnitusvõimalusi rätikule, põllele või pudeliharjale. Sarnaselt võib tegelikult igasuguste uste sisse leiutada lisahoidikuid, kas või näiteks kasutatud metallpurkidest, töölauatopsidest või mahlapakkidest. Neid võib muidugi veel soovi korral üle värvida või kleepida ning kaunistada, et kaoks prügile omane esteetika.

Nii kappide sisse kui ka seina peale välja sobivad väga hästi veel näiteks metalltorud, mille külge saab kinnitada lugematult arvul konkse – jällegi vähe ruumi võttev, kuid praktiline panipaik. Selline toru võiks töötasapinna kohal mööda seina joosta kasvõi selle täies pikkuses.
Lahendusi on palju, tähtis on aga, et köögis oleks mõnus ja kerge toimetada. Hea emotsioon ja positiivne atmosfäär on väärt pisukest pingutamist ning energia, aja ja raha investeerimist.

Lähemalt vaata juuli TM Kodu ja Ehitusest
www.kodujaehitus.ee