Samas kaasnevad korraldamisega ka mõned vähem rõõmustavad asjaolud – kulud. Sõltuvalt peost on väljaminekud erinevad, kuid igal juhul oleks hea pidusid juba aegsasti planeerima hakata. Vastasel juhul võib juhtuda, et tore peomeeleolu asendub kiiresti halva tujuga. Kõige otstarbekam on kavandada aasta suurimad perepeod, sünnipäevad, tähtpäevad, kooli ja lasteaia lõpetamised varakult pere eelarvesse. Nii tead planeerida, kui palju tuleb raha kõrvale panna, et kingitus ja peolaua kulu eelarvesse miinust ei tekitaks.

Et ka pärast pidu säiliks sündmusest rõõmsad mälestused, mõtle planeerimisel läbi järgmised asjaolud.

Peo eesmärk
Peo eesmärk määrab ära sellised olulised „pisiasjad“ nagu kes, mis, kus, millal ja kui palju. Seepärast on väga oluline kõige esimesena just peo eesmärk läbi mõelda. Küsi endalt näiteks, kas plaanid suurt õhtust sünnipäevapidu, kuhu tahaksid kutsuda kõik sõbrad ja sugulased ja nende pered, või hoopis intiimsemat lõunasööki vaid kõige lähemate pereliikmetega.

Külalised
Peale peo eesmärgi paika panemist otsusta, keda sa tahaksid peole kutsuda. Kõigi pereliikmete ja sõprade kutsumine võib algul tunduda hea mõttena, kuid mõtle läbi, kas sul on võimalik neid kõiki ka võõrustada – mida rohkem inimesi kutsuda soovid, seda suuremaid kulusid peaksid arvestama ka söögile ja joogile. Samuti sõltub külaliste arvust peokoht. Kui soovid teha pidu väiksemas ringis, sobib peokohana suurepäraselt kodu või restoran. Suurema seltskonna puhul tasub mõelda peokoha rentimisele, sest kodu võib kitsaks jääda.
Kui külaliste nimekirja kokku paned, mõtle läbi, kas kutsutavad inimesed tunnevad üksteist ja kas neil oleks teineteise seltsis hea olla. Nimekirja koostamisega väheneb ka tõenäosus, et keegi oluline isik kutsumata ununeb.

Peo kuupäev
Peo toimumisaega planeerides vaata, kas neile, keda kutsuda soovid, oleks see aeg sobiv. Kui planeerid pidu nädala sees, võib see olla ebamugav teises linnas elavatele sõprade ja sugulastele, kes peavad varuma aega edasi-tagasi sõiduks. Hea on külalistele peo toimumisajast mõni nädal (eriti tähtsa sündmuse puhul isegi mõni kuu) ette teada anda, et kõik saaksid oma kohustused sättida selliselt, et oleks võimalik peost osa võtta.

Peolaud
Peolaud võib osutuda suurimaks kuluks peo korraldamisel. Põhiline küsimus on, kas teha söögid ise või osta-tellida? Nutikas lahendus on lihtsamad asjad ise teha ja keerukamad osta. Kui vähegi aega, tasub söögid ise valmistada, sest valmistoitude hinnad võivad toormaterjali hindadest palju suuremad olla. Kui aga aega ja ka raha napib, võib jagada külaliste vahel, kes toob joogi, kes salati, koogi jne.

Meeleolu
Peo õnnestumiseks on oluline läbi mõelda ka muusikavalik ja ühine tegevus. Kui kõik külalised ei tunne üksteist, võib seltskondlik mäng murda suhtlemisbarjäärid ja avada vanu tuttavaid uutest külgedest. Populaarne lauamäng või mänguline idee võivad kujuneda kandvaks ideeks ürituse planeerimisel ning aidata kaasa mõnusa koosviibimise õnnestumisele.

Kui korraldad pidu kellelegi teisele või oled ise külalisena mingit sündmust tähistama palutud, võib sellega kaasneda kingituste tegemine. Kuna väljaminekud võivad olla märkimisväärsed, on kõige rahakotisõbralikum planeerida kingieelarve võimalikult pikalt ette. Ülevaade olulistest sündmustest aitab ka läbi mõelda, mida kinkida ja kas kingitus osta või ise meisterdada. Kui jätta kingi valimine viimasele minutile ja soovitud ese osta esimesest ettejuhtuvast poest, peab enamasti arvestama suurema väljaminekuga.