Samas on teil võimalik saada oma terrassile taimed murdosaga sellest hinnast ja ka valik ületab aianduskeskuses pakutava. Kuidas? Kasvatage taimed seemnest.

Kui te ei ole kunagi toas seemnetest taimi idandanud, siis on teil mõistlikum alustada vaid paari liigiga. Lihtsad taimed alustuseks on lobeelia ja petuunia, kaunid lisandid teie rõduaiale on ka lagrits ja kääbusmungalill.

Kui te olete otsustanud, milliseid lilli te kasvatada tahate, peate te teadma kahte asja, et otsustada, millal seemned idanema panna: millal on tõenäoliselt viimane nullini langeva temperatuuriga päev teie elukohas ja millal peaks taime ümber istutama.

  • On oluline teada, millal temperatuur suure tõenäosusega nullini enam ei lange, kuna paljud ripptaimed ei pea nulltemperatuuril vastu.

  • Ümberistutamisele eelnev aeg on iga lille puhul erinev. Selle informatsiooni leiate tavaliselt seemnepaki juurest. Näiteks võib seemnepakil olla kirjas, et „pange seeme idanema 6-8 nädalat enne viimast nullini langeva temperatuuriga päeva“. Mõnesid taimi, näiteks mungalilli, tsinniaid või kosmoseid võib külvata kohe välja, aga kuna teil tuleb sellega oodata, kuni öökülmade oht on möödas, on edumaa saavutamiseks kasulik ka need ette idandada.

    Lagritsataimed ja geraaniumid vajavad seemnest tärkamiseks 12 nädalat. Seega kui viimane võimalik nullkraadiga päev teie elukohas on 15. mai, tuleks taimed panna idanema veebruari lõpus. Petuunia ja lobeelia idanevad 10-12 nädalat, seega tuleks need seemned panna mulda märtsi alguses. Lehtertapp, mis kasvab suurepäraseks privaatsust andvaks hekiks, peab enne ümberistutamist kuus nädalat idanema ning seda taime ei saa panna välja enne kui kaks nädalat pärast viimast külma. Seega tuleks see taim panna idanema aprilli lõpus. Siis tuleks panna idanema ka mungalilled ja tsinniad.

    Teie eesmärk on soodustada idanemist (soojuse ja veega) ning taimede kasvu (valgusega), samas vältides idanevate taimede suurimat vaenlast — liigset niiskust (tagades korraliku äravoolu ja õhuringluse). Alljärgnevalt on ära toodud näpunäited taimede idandamiseks.

  • Kasutage umbes viie sentimeetri sügavusi plastikmahuteid, millel on piisavalt äravooluauke. Aianduskeskustes müüdavad komplektid on sobivad, aga kasutada võib ka jogurti- või kohupiimatopse, kui need on eelnevalt 15 minuti jooksul kerges valgendajalahuses (üks osa valgendajat üheksa osa vee kohta) leotatud ja kui te olete teinud neile põhja augud.

  • Kasutage spetsiaalset idandamismulda, mis on steriliseeritud ning sisaldab idanemiseks vajalikke toitaineid.

  • Külvake seemned hõredalt, hiljem tuleb teil neid niikuinii harvendada. Mõned taimekasvatajad külvavad potti vaid kaks seemet. Kui te külvate seemned lamedatele kandikutele, siis jätke seemnetele nende suurusest sõltuvalt sentimeeter kuni kaks vahet ning külviridadele 3-5 sentimeetrit vahet. Vajutage sõrme või pliiatsiga mulla sisse lohk ning külvake seeme umbes kolm korda sügavamale kui selle diameeter. Kui pakendil on öeldud, et seeme vajab idanemiseks valgust, siis asetage see mullapinnale.

  • Asetage konteinerid veega täidetud kandikule, siis saavad potid tõmmata vett allpoolt, ilma et see seemneid segaks. Katke kandik ja potid plastikaadiga, et niiskust ja kuumust hoida.

  • Asetage kogu komplekt kuumuseallika lähedale (24 — 29° C). Kuigi selleks otsatarbeks on ideaalne kuumamatt, võib selleks kasutada ka külmikupealset või kohta radiaatori läheda.

  • Kui seemned on idanema läinud, eemaldage plastikaat ja asetage potid (koos veekandikuga) valguseallika lähedale, kus ei ole nii kuum. Hästi sobivad ka istikutest umbes viie sentimeetri kaugusel asuvad päevavalguslambid. Ka võite te kasutada päikeseküllast lõunapoolset akent, aga ideaalis ei tohiks taimed saada valgust rohkem kui 16 tundi päevas. Idanenud taimed arenevad kõige paremini päevasel temperatuuril 16-21 kraadi ja öise temperatuuri juures 10-16 kraadi.

  • Liigse niiskuse vältimiseks on võimalik kasutada elektrilist ventilaatorit, mis puhub päevasel ajal õrnalt mulla pinnale. Kauplustes on müügil spetsiaalselt selleks otstarbeks mõeldud tooted.

  • Kui taimedele on tekkinud esimesed tegelikud lehed (mitte ümarad idanemislehed), jätke potti ainult üks taim, tõmmates muud lihtsalt välja. On raske elavat taime välja tõmmata, aga see on vajalik selleks, et kõik ülejäänud välja ei sureks.

  • Kui taimedele on tekkinud teine komplekt lehti, hakake kastma neid (altpoolt) veerandi tugevuseni lahjendatud väetisega.

  • Nädal või kümme päeva enne seda, kui te plaanite taimed välja istutada, alustage õrnade istikute ettevalmistamist. Lõpetage väetamine ning vähendage veekogust poole võrra. Kui võimalik, hoidke taimi jahedamas kohas ning hakake neid harjutama otsese päikesevalguse ning kõikuva välistemperatuuriga. Tõstke kandikud hommikul või pärastlõunal tunniks ajaks välja ning pikendage seda aega järk-järgult paari tunnini. Ärge asetage taimi kõva külma ega vihma ega tuule kätte ning tõstke taimed ööseks tuppa.

    Järgige neid nõuandeid ja teil saab olema küllaldaselt kauneid tugevaid taimi, millega täita oma rippkorvid ja potid.