Just erandlik õitseaeg teebki lumikellukesest erilise ja oodatud lille. Kevadised külmad tavaliselt õisi ei riku, taim sulgeb õied ning soojemate ilmade saabudes avab need taas. Lumikellukeste õiteilu kestab kaua, isegi üle kuu aja. Lumikellukestega peaaegu üheaegselt õitsevad talvine lumekupp, kevadine märtsikelluke ning võrkiirised.

Vähenõudlik ilu

Lumikellukesed on vastupidavad ning üsna vähenõudlikud sibullilled. Neile meeldib kasvada huumusrikkas aluselises parasniiskes mullas. Liiga savikas ja kuiv pinnas võib sibulatele hukutavalt mõjuda, eriti ohtlik on mulla läbikuivamine puhkeperioodil. Lumikellukesele ei sobi ka liigniiske kasvukoht.

Lumikellukesed paljunevad kiiresti, peamiselt vegetatiivselt, kuid annavad ka isekülvi. Lumikellukesed istutatakse ümber vastavalt vajadusele ja soovile. Nad võivad kasvada ühel kohal 10 ja rohkem aastat ning enamasti lastaksegi neil rahus oma elu elada. Kui aga märkate, et kaua aega ühel kohal kasvanud taimed enam hästi õitseda ei taha, siis tasuks küll sibulapesasid jagada. Kõige parem aeg selleks on siis, kui lehed juba kolletuvad, st kasv on lõppemas. Lumikellukesed taluvad siiski üsna hästi ka ümberistutamist õitsemise ajal, mil lehtede järgi on sibula asukoht kergemini näha.

Taime sibul on kaetud pruunikate õhukeste kestadega. Sibulad istutatakse tagasi kohe pärast väljakaevamist sibula kolmekordse läbimõõdu sügavusele 5 cm vahedega. Ümberistutamise käigus jääb sageli üle palju sibulaid, mida kindlasti ei tasu minema visata, vaid mahutada kas või aiaäärsete põõsaste alla.

Istuta rohkem!

Lumikellukeste ilu tuleb eriti hästi esile suuremate taimelaikudena.

Taimi võiks kasvama panna aia erinevatesse kohtadesse, päikesepoolses aiaosas hakkavad nad varem õitsema, varjus aga kestab õitsemine kauem.

Lumikellukesed armastavad kasvada suurte lehtpuude all, kus kevadel on piisavalt valgust, suvel aga pakuvad puulehed mõnusat varju, mis ei lase mullal liigselt kuivada ega kuumeneda. Talvel kaitsevad mahalangenud lehed sibulaid talvepakase eest.

Sibullilled tunnevad end hästi ka lopsakate püsilillede vahel.

Lumikellukeste säravvalged õied tulevad erksalt esile madalate okaspuuvormide taustal.

Kiviktaimlasse madalate tagasihoidlikuma kasvu ja juurestikuga padjandtaimede vahele sobivad lumikellukesed samuti hästi, eriti kui mullapind on kaetud peene killustikumultšiga.

Loe, milliseid lumikellukeste sorte ja liike olemas on, portaalist Kodus.ee