Külaliste võõrustamiseks tuli eelnevalt end n-ö üles anda, kandideerides Tallinn 2011 kodulehel. Muuhulgas tuli ankeeti kanda keeleoskus ja saata otsustajatele oma kodust foto.

“Selleks, et võõraid filmiinimesi küll kutsuda, peab inimesel olema segu külalislahkusest, filmiarmastusest ja eksperimenteerimisvalmidusest,” räägib ainulaadse ettevõtmise “Kino kiikab kööki” eesti-poolne korraldaja Ave Ungro, kes vastutab selle eest, et filmigala külalised eesti kodumajutuses ka kõhud täis saaksid.

Ka külalised pidid ankeete täitma, andes omakorda korraldajatele teada oma toiduharjumused ja mittesoovituslikud toiduained, vältimaks võimalikke ebameeldivusi ja haigushooge.

“Meil on superfestival PÖFF, me saame Euroopa kultuuripealinnaks, meil on võluv vanalinn — aga eelkõige on linn vahva seepärast, et siin elavad põnevad inimesed. Mõtlesimegi, et oleks tore viia kokku gala külalised ja tallinlased, et tekiks vahetu side ja sünniks palju huvitavaid, isiklikke kohtumisi,” selgitab SA Tallinn 2011 filmiprojekte kureeriv Ungro ainulaadse algatuse tagamaid.

30. novembri seisuga võõrustab filmikülalisi umbes 45 peret või sõpruskonda. Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, siis söödetakse Tallinna kodudes kõht täis 62 Euroopa filmitegelasel, kelle hulgas on ka 12 EFA nominentfilmi esindajad. Kõige rohkem läheb ühele ja samale söömaajale kolm EFA gala külalist.

Kuigi lõunasöökide nimekiri pandid kokku Eestis, pidi selle eelnevalt kinnitama Saksamaal asuv Euroopa Filmiakadeemia produktsioonikompanii, kus on ideed selle esitamisest peale tuliselt toetatud. Varem pole midagi taolist EFA raames korraldatud.

MIDA SÜÜAKSE?

Iga võõrustaja on loonud isikliku retsepti või retseptid ja kõik on siiamaani väga maitsvad tundunud. Siinkohal on valik võõrustajate esitatud näidismenüüdest:

Nimetu menüü:
Esimeseks käiguks on külmad suupisted: Õrnsoolatud siig, täidetud munad kalamarjaga, kartulisalat (lihaga, nagu vanaema tegi), marineeritud kuuseriisikad, värskelt suitsuahjust saabunud kuumsuitsukarpkala või -lest, hapukurk meega, mõni hea Eestimaa väiketootja juust. Tervitusnapsuks pits jääkülma viina.
Teine käik: Külmutatud värsketest hernestest säravroheline püreesupp krõbeda peekoniviiluga ja must leib isevalmistatud pasteedikattega, milles on ka tubli sorts konjakit. Joogiks mõni hea Itaalia vein Masi veinimõisast.
Kolmas käik: Põdrapraad, ahjujuurikad (kartul, porgand) krõbeda maasuitsusingi teki all. Mõni hea Chianti Itaaliast.
Neljas käik: Ahjuõunad jäätisega rosinate, Vana Tallinna, kaneeli, mandli ja fariinsuhku marinaadis. Kohv.

Menüüvariant “Kodumaisest porgandist, peedist, jõhvikast”
Eelroaks on magusamaitseline porgandipüreesupp krõbedate juustukeerdudega.
Pearoog valmib ahjus: kitsejuustuga täidetud mahlane kanafilee metsriisi ja sooja mesise punapeedi-sibula lisandiga.
Magusaks on jõhvikavaht külma piimaga
Lõuna juurde pakume veini, mett, mahla. Lõuna lõpetab aurav tass kohvi või teed ja õhkõrnad Valeri küpsised.

Menüüvariant “Koduküla Kadriorg”

Eelroaks on juustune lahtine kapsapirukas, lisandiks värviline värske salat.
Pearoaks on mahlane ahjuforell kuldkollase keedukartuli ja aurutatud rohelised köögiviljaga.
Suus saab magusaks kaneelimaitselise õunakoogi ja jahutatud jäätisega, lisandiks kohv, tee ja soovi korral klaasika konjakit. Lõuna juurde pakume veini, vett, mahla vastavalt soovile.

Menüüvariant “Rahvusromantiline puitasum”

Eelroog: aukohal on kodus küpsetatud rukkileib, tooni annavad kodune kartulisalat, singirullid juustu-küüslaugutäidisega, marineeritud kuuseriisikad, hapukurk, jm
Pearoog: vürtsikas pikkpoiss, vanaema kartulipuder kõrvitsasalati ja pohlamoosiga
Magusroog: karge kamakreem meekastmega
Kohvikõrvane: Kadrioru kaerapätsid. lõuna juurde pakume veini, vett ja mahl vastavalt soovile.


Allikas: Kultuuripealinn