Oli aegu, kui inimesed veel ei osanud unistadagi sellest, et vanniskäik saab olla ka mõnus massaažiseanss. Tänu mullivannide valdkonna kiirele arengule võib vanniskäik olla ühtaegu põhjalik kehahooldusprotseduur ja võimalus lõõgastuda vees kas või tunde.

Vannis olles võib sisse lülitada meeldiva muusika, panna tööle värviteraapilise vaatemängu. Mullivann on muutunud koduseks spaaks, kus lõõgastumisvõimalusi on mitmele meelele.

Baumaxi sanitaartehnika tootejuht Kalev Aus tõdeb, et vaatamata mullivannide valdkonna võimalustele on praeguse aja kõige enam nõutud funktsioon just valgustus, sest huvitav värvide mäng eriti pimedal ajal annab mõjusa efekti.

Lisaks küsitakse helisüsteemi, pea- ja käetugesid ning spetsiaalseid massaažiotsakutega dušisegisteid.

Spetsialisti sõnul on elektroonika areng toonud inimesteni intelligentsed düüsid, mis kohanevad inimese kehaehituse järgi. Üha enam on suurenenud massaažiprogrammide arv. “Disain on kindlasti midagi, mis muutub pidevalt, ning uued disainilahendused on sellised, mida veel mõni aasta tagasi nähti üksnes ulmefilmides,” lisab spetsialist.

Neid, kes eelistavad tavavannile pigem mullivanni, on Baumaxi tootejuhi sõnul eri vanuses. Üllatavalt palju mullivannide ostjaid on just üle 40aastaste seas. Teise grupina paistavad silma naabrid Skandinaaviast, kes ostavad sanitaartehnikat Eestist. Kolmas rühm on alla 35aastased, kes ostavad nii endale kui ka oma vanematele ja vanavanematele.

Kuhu sobib ja kuhu mitte?

Selge on see, et avaramatesse vannitubadesse on mullivanni tunduvalt mugavam paigaldada. Kuigi turul leidub erineva suurusega mullivanne, eeldab vann siiski selleks sobivat ruumilahendust. Mullivann sobibki eeskätt neile, kellel on vannitoas natuke enam ruumi, kui seda jagub tavalises paneelmaja tüüplahenduses. Kuigi on olemas ka pisemat sorti mullivanne, mis sobivad viimastesse.

“Valides mullivanni, peaks kindlasti arvestama ka vee puhtust (rauasisaldust), sest mullivannide veedüüsid on tundlikud karedale veele ning aja möödudes kipuvad vannid rikki minema,” selgitab Aus.

Üks määrav tegur mullivanni paigaldamisel ongi vee kvaliteet. Kui vesi on väga kare ehk metallirohke või isegi roostene, siis ei ole spetsialisti sõnul mõtet mullivanni soetada.

Enne mullivanni ostma asumist on vaja üle mõõta vannituba ning projekteerida-visualiseerida planeeritav vann juba ruumi. Vaja on läbi mõelda paigutus: mis poolne on vann, kuhu jäävad segistid, kuidas saab vanni astuda ja sealt välja. Lisaks tehnilisele poolele peaks spetsialisti sõnul kindlasti laskma santehnikul kontrollida veesurvet ning kui võimalik, tuleks üle mõõta ka vee karedus. Sest kui veesurve jääb nõrgaks, ei pruugi vanniskäik just mullivanni puhul, kus on palju lisafunktsioone, osutuda oodatud naudinguks.

Vanni tasub küsida just oma parameetritest lähtuvalt ja pidada nõu sanitaartehnika müüjaga, kas tehniline pool, mida pakub ruum, kindlustab vanni paigalduse järel ka selle täieliku ja oodatud toimimise.

Sageli arvatakse, et mullivann tähendab väga suurt veekulu. Spetsialisti sõnul ei tasu seda karta, et mullivanni paigaldus eeldab suuremat veekulu kui tavavannidel. Ka torustik, mida santehnik paigaldab, on minimaalne, seega ei mängi üldkulu võrreldes tavavanni või dušiga olulist rolli, kinnitab Aus.

Tasub tähele panna sedagi, et vanni puhul on tähtis ka materjal, millest vann on toodetud. Materjalivalik on lai. Valida on üldjuhul siis kas akrüül, plekk, malm, puit, klaas, kunstkivi. Väga sageli on just kallimate vannide eelis kvaliteetsem materjal — sest tootja on vanni rohkem panustanud. Kvaliteetsele materjalile viitab see, kui vann on vastupidavam, kuid see tuleb juba esile vanni tunduvalt pikemas elueas. Arvestada võib reegliga, et paksem materjal on üsna tõenäoliselt ka vastupidavam.

Kui otsida keskmisest turuhinnast märgatavalt odavamat mullivanni, tuleb olla ettevaatlik. Müügil on palju Lõuna-Euroopa sanitaartehnikat ja Aasia päritolu tooteid, mille seas on küllalt hea kvaliteedi ja hinnasuhtega tooteid, kuid kahjuks ka selliseid, mille puhul on juba ette teada, et üle paari aasta see vann vastu ei pea.

Pikemalt loe TMKE juuni numbrist.