Kitsas ja pikk esik muutub visuaalselt laiemaks, kui võõpate otsaseinad tumedamat, küljeseinad aga heledamat värvi.

Kui esik on piisavalt avar, ei tasu kasutada seda üksnes ülerõivaste riputamiseks. Esikusse sobib suurepäraselt näiteks põrandale toetuv kõrge lahtine riiul, kuhu saab paigutada nii raamatuid kui ka meeleolu tekitavaid pisiesemeid.

Ilmesta esikuseinu raamitud fotode, laste joonistuste või lihtsate, lähedalt vaatamiseks sobivate maalidega. Huvitavalt ja omapäraselt mõjuvad ka nahkehistöö, tikitud pildid ja igasugune muu käsitöö.

Kui võimalik, kasuta kergesti puhastatavaid ja suhteliselt odavaid põranadakatteid, näiteks kaltsuvaipu. Vaheta põrandakatteid aeg-ajalt, et tuua värskust ja vaheldust. Samas tuleb jälgida, et vaip poleks põrandal liialt libisev ega tekitaks kukkumisohtu.

Rohelised taimed ja lilled loovad helge meeleolu igasse ruumi, kahju oleks ka esikut sellest rõõmust ilma jätta. Sageli on esik hämar ja ilma päevavalguseta ning võib olla raske sinna sobivat taime leida. Sellisel juhul võib kasutada kunstrohelist, mis maitsekalt paigutatuna jätab igati kena mulje. Suvisel ajal, kui aia- ja põllulilli on rohkelt saadaval, kaunista oma esikut rõõmsavärviliste lillekimpudega.

Esikus on hea valgustus väga oluline. Tavaliselt jääb lakke riputatud lambist väheks, vähemalt peegli juurde tuleks lisada mõni seinalamp või kohtvalgusti. Kui esikus on olemas aken, tuleks püüda sealt sisselangevat päevavalgust kardinatega võimalikult vähe varjata.

Käepärased ja funktsionaalsed mööbliesemed on mugava esiku üheks peamiseks eelduseks. Nagid, jalatsikapid ja muu mööbel peaks olema piisavalt kitsas, et mitte tekitada trügimist ja umbset õhkkonda, samas peavad nad pakkuma piisavalt võimalusi üleriiete paigutamiseks. Kindlasti peaks esikus leiduma koht sallide, mütside, kinnaste ja teiste pisiesemete hoidmiseks. Kui nagi seda ei võimalda, võib esikupõrandale asetada nägusa punutud korvi, kus muidu inetult laialivedelevaid rõivaesemeid hoida.