Veesilma suuruse planeerimisel tuleb arvestada sobivust aia kuju ning selles olevate võimalustega. Mida suurem veekogu, seda lihtsam hooldada, sest vesi püsib kauem puhtana.

Põhjus on lihtne — kuna veesilmas on vett rohkem ja see on sügavam, ei suuda päike seda nii kiirelt ja suures mahus üle kuumutada. Ööga jahtub veekogu taas maha ning siis püsib selles olev vesi kauem puhas. Samuti ei teki suures tiigis nii palju baktereid nagu väikeses, kus vesi on kogu aeg soe.

Just seetõttu ei ole soovitatav rajada veekogu, mille sügavus on alla 20 cm. Aiatiigi suurus peaks olema tasakaalus selle sügavusega. Veesilma suurus jääb tavaliselt 5-20 m2 piiridesse ning soovitatav sügavus on alla 60 cm.

Väldi lehtpuude lähedust

Kui valida veesilmale asukohta, on hea nipp asetada võimalikesse paikadesse suur kile või vana voodilina. See aitab eemalt aiast või majaaknast vaadates hinnata, kas tulevane veekogu ikka sobib sellesse kohta ning on paraja suurusega.

Aiatiigi asupaik sõltub ka planeeritava veesilma suurusest. Väiksemad võiksid olla poolvarjulises kohas. Üle ühe meetri sügavad võib ehitada ka päikese kätte, sest siis ei kerki veetemperatuur väga kõrgele.

Võimaluse korral tuleb asukoha valikul vältida suurte lehtpuude lähedust, et lehed ei langeks vette.

Vanasti kasutati väga tihti ehitamiseks betooni. Samas on betoonist või kivist basseini tegemine suur ettevõtmine. Peale selle varitseb oht, et maapinna külmumine talvel tõstab või liigutab ka tiigi betoonist pinda.

Kui külmumisel betoonpind kahjustub, on tavaline, et sellesse tekivad mõrad ning bassein ei pruugi enam vett pidada. Siis tuleb see lahti võtta ja parandada.

Veesilma saab ise valmis

Kui veesilmale on asukoht leitud ning vajalikud materjalid ostetud, on käes aeg labidas maasse lüüa. Kaevamise puhul tuleb jälgida, et augu põhi oleks igalt poolt ühetasane. Seda võib hinnata näiteks loodiga siis, kui vann on juba auku asetatud. Ebatasasusi saab korrigeerida, kui kaevata või lisada liiva.”

Kui tundub, et vann on paigas, tasub sisse lasta natuke vett. Seejärel on vaja täita välisääred liiva või pehme mullaga. Veega täitmist ja äärte katmist on hea korrata, kuni tiigis on piisavalt vett.

Vahepeal peab kindlasti jälgima, et vann vee raskuse ning surve tõttu oma kohalt ära ei vajuks. Kindlasti on hea kasutada vesiloodi, et saada vanni tasapind ühtlaseks. Kui vesi juba sees, võib see vajuda rohkem ühele küljele ning siis on oht, et ühes servas on vett rohkem kui teises. Kui vann ei ole loodis, on loodist väljas ka sukelpump — see võib hakata vett pritsima ootamatu kõrvalekaldega.

Veesilma teeb atraktiivseks seda ümbritsev taimestik. Veesisesed taimed puhastavad vett, kasutades ära vees leiduvaid toitaineid ning vähendades sellega vetikate ja mikroorganismide eluvõimalusi.

Tänu tänapäevastele materjalidele saab väikese ja lihtsama veesilma valmis teha igaüks ise, ilma et peaks kohale kutsuma mõne kogenud spetsialisti.

Enesekindluse suurendamiseks võib ju natuke eeltööd teha: uurida natuke vastavat kirjandust või konsulteerida haljastusspetsialistiga.

Hästi varustatud aiakaupu müüvates kauplustes on müügil plast-tiigid ja tiigikiled, mis võimaldavad veekogu ise kiiresti vähese vaevaga valmis meisterdada.
kodu ja ehitus

Kõige lihtsamini ja kiiremini saab veesilma, kui panna maa sisse plastist tiigivorm; see tuleb ka odavam. Siiski mõjub vabakujuline tiigikilest valmistatud veekogu loomulikumalt, looduslikumalt. Tiigikilet kasutades saab veesilmale anda vastavalt oma maitsele sellise kuju ja suuruse, nagu ise soovite.

Tiigi tegemise ajal tõstke PVC-kile välja ning laotage see muru peale. Päike muudab kile elastsemaks, siis on seda hea vormida. Muidu on kile liiga kalk. Kui auk valmis, tõstke kile tiiki ja siluge seda. Jälgima peab, et kile oleks igalt poolt natuke üle servade. Siis asetage tellised raskuseks servadele, et kile ära ei nihkuks. Kogu töö käigus peab jälgima, et basseinikilesse ei jääks sisse liiga suuri kortse, nii et seda on vaja siluda. 

Kui töö kilega tehtud, on vaja tegelda äärisega. See tasub valmistada kas kividest või katta mingi muu materjaliga. Kui ääris olemas, tuleb liiga pikkadest servadest ülejäänud kile ära lõigata. Seejärel lasta sisse vesi. 

Haljastuskaupu pakkuvates poodides on erineva mõõdu ja kujuga tiigivorme, samuti muud vajalikku veesilma rajamiseks (Bauhof, Hansaplant, Ehitusmarket, H&T Haljastus OÜ, aiakaubad.ee, Basseinitehnika AS jne).

Pikemalt loe ja vaata TM Kodu ja Ehituse juulinumbrist!

Veesilm aias