1. Tee vannituba korda! Üks olulisemaid asju, mida kodu valides vaadatakse on vannituba. Kui sul pole raha täieliku renoveerimise jaoks, saad sa ikka teha väikeseid muutusi — asendada purunenud plaadid, kaaluda segistite ja valgustite vahetamist jms.

2. Kodu väärtust hinnatakse suuresti selle järgi, kui palju on selles ruumi ja avarust. Saad ruumid visuaalselt suuremaks muuta, valides võimalikult heleda tooni seintele, luues palju panipaiku asjade ära panemiseks ja hoolitsedes selle eest, et nähtaval poleks liiga palju kola.

3. Asenda kulunud vaibad uutega. Värske pehme vaip annab kodule nii palju juurde ja tekitab ka võimalikes ostjates koduse tunde.

4. Nii nagu vannitoas, tasub ka köögis vaadata üle segistid, valgustid ja ei mingit kooruvat tapeeti ja roostes pliiti!

5. Kui raatsid, asenda see 15aastane külmik uuega ja ka uus läikiv pliit ning ahi annavad köögile palju juurde — seni kuni sa neid kaasa ei võta loomulikult! Algul võib see näida suure ja mõttetu kulutusena, aga see lisab kodule väärtust, millega võid ikkagi plussi jääda!

6. Keskendu oma kodu sissekäigule — korralik uks, värsked lilled ja kasvõi puhas jalamatt tekitavad potentsiaalses ostjas juba su koju sisenedes hea tunde.

7. Too koju valgust ja avarust klaasuste ja võimalusel ka katuseakendega. Mida rohkem valgust ja elu koju sisse pääseb, seda parem!

8. Kui müüd kodu koos aiaga, hoolitse ka aia eest. Kitku ära umbrohi, istuta mõned ilupõõsad, investeeri ilusasse aiamööblisse — kui viitsid, tee isegi väike õdus grillnurgake, kus tulevased elanikud saaksid end suveõhtutel ette kujutada.

9. Paranda ära kõik lahti tulnud tapeedid, maha koorunud värvid, lahti tulnud liistud, logisevad pistikupesad jms. Selliseid väikeseid asju märgatakse ja sa ei taha, et inimesed näeksid su kodus liiga palju asju, mida nad kohe parandama peavad hakkama.

10. Palka koristaja. Kui plaanid oma kodu näitama hakata, lase enne seda professionaalsel koristajal su kodu laitmatult läikima lüüa. Ta märkab mustust, mida sina ei märka (aga mis jääb silma potentsiaalsetele ostjatele) ning suudab eemaldada plekid, mille osas sina oled juba ammu alla andnud, kaas arvatud hallituse, katlakivi jms.

11. Eemalda isiklikud asjad. Inimesi ei huvita su perepildid, šampoonipudelid ja poolikud krõpsupakid, nii et pista kõik isiklikud asjad külaliste ajaks peitu, et nad saaksid seal ette kujutada enda elu ja enda asju.

12. Pane lauale värsked lilled ja puuviljad. Nii lisad kodule värskust ja elu. Võid selleks ajaks süüdata ka ilusa küünla, mis tekitab õdusa tunde.

13. Oma kodu näitamise päeval tohid sa oma kodus ainult kooki küpsetada. Ei mingit kapsasupihaisu!

14. Ole kodus üksinda või koos partneriga, aga lapsed ja lemmikloomad tuleks selleks ajaks ära saata. Las uus pere kujutab end sinna elama, ilma et sinu pere neis ebamugavust tekitaks.

15. Jäta meelde, et ostja näeb seda kui enda uut, mitte sinu vana kodu, seega lõpeta heietused sel teemal, kui tore sul seal ikka elada on ja kui raske südamega sa seda müüd. Neid ei huvita see.

Allikas: allwomenstalk.com