Lauren on 23-aastane New Yorkis elav blogija ning ettevõtja, kes pole juba üle kahe aasta tekitanud prügimäele rändavat prahti. Tema sõnul hakkas ta oma elu muutma umbes 3,5 aastat tagasi, kui keskkonnauurimuste tudengina avastas, et see, kuidas ta räägib keskkonna säästmisest ning kuidas ta tegelikult elas, ei olnud kooskõlas. Singerit motiveeris juhtum, kus tema klassikaaslane võttis alati kooli kaasa plastikust kilekoti, toidukarbid, veepudeli ning toiduriistad ja viskas need hiljem prügikasti, olles äsja õppinud plastiku kahjulikkusest. Koju minnes avastas ta, et ka tema enda külmkapis olid praktiliselt kõik tooted ühel või teisel moel plastikusse pakendatud. Sel hetkel otsustas naine, et eemaldab oma elust teadlikult kogu plastiku ning õpib tegema kõigele taaskasutatavaid pakendeid.

Jäätmevaba elu saavutamine ei tulnud üleöö ning Lauren alustas oma teekonda internetist info kogumisega. Ta õppis tegema nii hambapastat, kosmeetikat kui puhastustooteid ning muutis oma toitumis- ja ostlemisharjumusi. Motivatsiooni andis talle ka blogi Zero Waste Home ehk jäätmevaba kodu, kus neljaliikmeline perekond tõestas, et Singeri valitud elustiil on täiesti võimalik. Peamiste sammudena lõpetas ta pakendatud toodete ostmise ning hakkas kaubanduskeskusesse kaasa võtma enda kotte ning purke, mida hulgitoodetega täita. Riideid ostis ta vaid kasutatud rõivaste poodidest ning jätkas ise oma orgaaniliste hooldus- ja puhastusvahendite tegemist. Lisaks ta müüs, annetas või andis ära ebavajalikud asjad nagu liigsed köögitarvikud ja rõivad ning dekoratiivesemed, millel polnud tegelikku tähtsust. Ühtlasi hakkas ta planeerima potentsiaalselt prahti tekitavate olukordade jaoks, näiteks keeldub ta baarides plastikkõrtest ja pabersalvrätikutest ning kannab endaga kaasas metallist söögiriistu.

Prügivaba elu — millest alustada?

Prahivabast elust huvitunutel soovitab Singer alustada oma prahi analüüsimisest: mis tekitab teie elus kõige rohkem jäätmeid? Enda puhul märkas ta, et tema prügikastis domineerisid toidupakendid ja -jäätmed, seega ta õppis hulgi ostma ning komposteerima. Seejärel tuleks Singeri sõnul hakata valima säästlikumaid alternatiive, näiteks poes tasuks kile- või paberkoti ostmise asemel kasutada kaasavõetud kotti, plastikust veepudeli ostmise asemel kanda kaasas roostevabast terasest taaskasutatavat pudelit. Tööl tasuks kasutada enda kohvitassi või -termost, mitte osta iga päev uut papptopsi ning take away toidu asemel võtta lõuna kaasa kodust. Lisaks on kasulik õppida ise vajalikke asjade valmistamist: ise hambapastat, ihupiima, deodoranti ning puhastusvahendeid tehes säästate raha, keskkonda ja tervist.

Singer ei leia, et prahivabalt elamine piiraks tema elu, pigem on see muutnud tema elu vaid paremuse poole. Näiteks säästab ta raha, ostes toitu vaid ostunimekirja alusel ning hulgi, ka kasutatud riideid saab ta märkimisväärselt odavamalt kui firmapoodidest. Kuna ta ostab talunike turult vaid pakenditeta toitu, on tema toitumine tervislikum, koosnedes orgaanilistest puu-, juur-, kaun- ja teraviljadest ning hooajalistest ja kohalikest toodetest. Kõige suuremaks ja ootamatumaks boonuseks on aga isikliku heaolu kasv. Singeri sõnul on väiksem tarbimine ning minimalistlikumalt elamine vähendanud tema stressi ning edendanud tervist. Näiteks käib ta nädalas vaid korra poes, et osta kõike söögiks ning puhastus- ja ilutoodete valmistamiseks vajalikku. Antud tooteid teeb ta lihtsate igapäevaste koostisosadega ning kuna need ei sisalda mürgiseid kemikaale, mõjuvad need tema kehale paremini.

Kui Singer alustas prahivabalt elamisega, ei oodanud ta, et see avaldab tema elule nii suurt mõju. Nüüdseks on ta lahkunud oma endiselt töökohalt New Yorki linna keskkonnakaitse osakonnast, et tegeleda oma prahivaba firmaga The Simply Co, mille kaudu ta müüb isevalmistatud ökotooteid. Lisaks peab ta oma elustiili kohta blogi Trash is for Tossers, mille kaudu on leidnud palju mõttekaaslaseid ning huvitavaid sõpru. Just blogi kaudu sai ta teada, et inimestel on suur huvi tema kemikaalidevabade toodete vastu ning selle abil levitas ta oma firma alustamiseks loodud ühisrahastuskampaaniat (mis ületas seatud eesmärgi mitmekordselt). Vaatamata oma elustiilile pole Singer ise enda sõnul oluliselt muutunud: ta on lihtsalt leidnud jätkusuutlikumad moodused oma elu elamiseks. Ta väidab, et jätkusuutliku elustiili elamiseks ei pea muutuma (hipi) stereotüübiks ning et tema stiil, maitsed ja eelistused on jäänud samaks — nüüd ta lihtsalt ei tekita enam prahti.

Allikas: Telegram