Pesumasina peaks paigaldama kogenud torumees. Kui võtta juhuslik paigaldaja või lasta paigaldada hoopis kaupa koju tooval transporttöölisel, võib juhtuda, et ei järgita täpseid juhiseid ning pesumasin võib alguses suurepäraselt töötada, kuid hiljem saab väike paigaldusviga ootamatult saatuslikuks. Pesumasina kasutamisel tekkiv sete, mis hiljem hakkab punduma ja rikub seeläbi pesumasina sisu ja tihendeid. Vanad kasutatud pesumasinad, mis järsku üles ütlevad, ei ole üldjuhul mitte füüsiliselt kulunud, vaid läinud rikki just setete pundumise tagajärjel. Kodumasinate õige paigaldus ja hooldus tagavad masinatele töökindluse pikkadeks aastateks. Samuti saavad inimesed torumehe käest infot kodumasina hoolduse kohta ja õpetusi, kuidas masinat hoida. See jutt kehtib nii boilerite, pesumasinate, nõudepesumasinate kui ka küttesüsteemide kohta.

Pesumasina puhul viitab ebaprofessionaalsele paigaldusele näiteks see, kui pesumasina äravoolutorustik ei paikne ettenähtud kõrgusel. Selline paigaldusviga ei pruugi avalduda kohe, vaid alles siis, kui pesumasinasse ja selle torustikku hakkavad tekkima setted. Paigaldusvea tagajärjel hakkavad setted mõjutama pesumasina tööd ning see võib viia juba pesumasina elektroonika rikkeni. Kui äravoolutoru paigaldatakse selleks ettenähtud ühenduskohta seinal või valamušifooni, siis on tehniliselt kõik korras. Aga kui see paigaldatakse kuhugi trappi, dušikabiini alla või vanni alla torustikku, siis vale paigaldus ei pruugi esimestel aastatel mõjuda. See avaldub alles ehk viie aasta pärast, kui on tekkinud setted voolikutesse ja masinasse ning hädad hakkavad pihta.
Kui kvaliteetse tootja pesumasina väljalaskepump ütleb üles pärast viieaastast kasutust, ei ole selle põhjuseks mitte vilets detail, vaid õige hoolduse tegemata jätmine. Näiteks võib olla äravooluvoolik voltis, ettenähtust pikemaks tehtud või asub väljavoolu koht, kuhu vesi peaks välja pumbatama, liiga kõrgel. See kõik kurnab pumpa.

Selleks, et pump ei rikneks, tuleb aeg-ajalt vaadata-kontrollida, kas äravoolupumba filtris on sodi, setteid või võõrkehasid, mis takistavad pumba tööd või kurnavad seda. Äravoolupumba filtrit võiks paar korda aastas üle vaadata. Kindlasti tuleb kontrollida pumbafiltri puhtust siis, kui te märkate, et vee väljapumpamise aeg on pikenenud, või kui pesumasin ei saa vett välja pumbata. Tavaliselt on pesumasinasse tekkinud tugevad setted lubjast, pulbrijääkidest, mitmesugustest võõrkehadest ja pestavate riiete küljest eralduvast mustusest. Setetest tekib pesumasinasse aja jooksul paks sültjas mass, mis takistab aparaadi tööd.

Pesumasinat tuleks regulaarselt hooldada katlakivi eemalduseks mõeldud vahenditega. Soovitavalt kas professionaalse vahendiga või kodustest vahenditest äädikaga, mis aitab ära hoida kõiksugu setete tekkimist. Tähtis on see, et igasugused jäägid tuleks välja pesta regulaarselt. Pesumasinat ja nõudepesumasinat peaks läbi pesema iga paarikümne pesukorra järel, siis säilib ta hästi, ei pundu ega kulu.

Nüüd on tekkinud pesumasinate kasutamisel uus ja üllatav mure: praegusaja pesupulbrid ei vaja pesemisel kõrgeid temperatuure. Kui pestakse ainult 30–50 kraadiga, siis pesumasinasse võivad tekkida igasugused bakterid. Pesumasin on väga hea koht bakterite paljunemiseks. Kui võtta pesumasin lahti, siis võib juba sealt eralduva lõhna järgi öelda, kas seal käib käärimisprotsess või mitte. Enamasti võib juba hooldamata pesumasinast eralduva lõhna järgi aru saada, et seal käib kõva bakterite paljunemine. Et seda kõike ei tekiks, peab kasutama tugevaid happelisi vahendeid, vajadusel ka antibakteriaalset puhastusvahendit. Pesumasinale puhastustsüklit tehes tuleb kasutada võimalikult kõrget temperatuuri — 90–95kraadist pesu.

Inimestel on uskumus, et pesumasina ust peab lahti hoidma, sest tuulutus aitab masinal kuivada ja aparaadi sisest käärimist ära hoida. Spetsialisti sõnul aitab see tuulutada ja käärimislõhna ära hoida, kuid baktereid see ära ei hävita.

Kui inimesed kasutavad üürikorterite või ühiselamute pesumasinaid, siis peab olema veendunud, et neid on seest puhastatud. Ja kui ei ole veendunud, siis tuleks teha ise läbipesu. Kui setteid pesumasinas sees ei ole, kui torustik ja elektriühendusjuhtmed on korrektselt ja õigesti paigaldatud (mis tähendab, et igal kodumasinal on seinas oma pistik), siis ongi tagatud, et kodumasin kestab normaalselt kuludes 10–15 aastat ilma probleemideta.