Mida praegusel varasel ajal toataimedega ette võtta?

  • Hinnake taimede kasvutingimusi: poti ja juurepalli vahekord jmt. Äkki vajavad nad sellel aastal ümberistutamist.
  • Otsige/segage igale konkreetsele taimele sobiv istutusmuld.
  • Otsustage, kuidas lahendada taimede lisatoitmine ehk väetamine.
  • Kevadine suurpuhastus tuleb alati kasuks.
  • Kevad on õige aeg uute kasvandike majja toomiseks.

    Kas ja kuidas taimi ümber istutada?

    Tegu on väga olulise sammuga, sest taimi ei tohi lihtsalt niisama, oma lõbuks, ümber istutada. Mõttetu istutamine häirib nende elu ja taim võibki sellest põdema jääda. Kuidas teha kindlaks, et vajadus ümber istutamise järele on olemas?

    Juurte seisundit on hea hinnata umbes 1-2 tundi pärast taimede kastmist. Siis lööb muld kergesti poti küljest lahti ja saate taime tema juurekava vigastamata potist ettevaatlikult välja potsutada. Nüüd saate ühe hoobiga selgeks nii selle, kui hästi te kasta oskate kui hinnata ka ümberistutuse vajadust.

    Taim vajab ümberistutamist, kui:

    1. On tekkinud tugevalt arenenud ringjuurestik ja/või juured ulatuvad potiavast välja — see näitab, et selle taime jaoks on pott liiga väike.

    2. Taime juured täidavad vaid osa potis olevast mullapallist — see näitab, et pott on kas vale kujuga või liiga suur.

    3. Taimel ei jätku enam juurte jaoks mulda, nende vahel on tühimikud s.t. mullapiir on tublisti alanenud — muld on „ära söödud”.

    4. Juured paljanduvad ja tõstavad taime mullast/potist välja.

    5. Poti materjal on vale. Näiteks, kui niiskuslembene taim on poorses savipotis ja kuivalembene taim õhku ja niiskust hoidvas plastpotis.

    Pane kirja ümberistutamist vajava taime

    1. poti kõrgus
    2. poti läbimõõt ülemise serva juurest
    3. arvuta välja vajalik mullakogus
    4. taime niiskuslembesus.

    Selliselt ettevalmistatuna ei eksi te taimele uut elupaika soetama minnes ei õige suuruse (igast mõõdust sõrmejagu suurem), kuju, materjali ega mullakogusega.

    Milline muld on sobivaim?

    Hea ja lihtne oleks otsustada muidugi selle järgi, kus taim looduses kasvab. Tihti me seda aga ei tea või ei ole sellele kunagi mingit tähelepanu pööranud. Õnneks on tänapäeval tubane taimekasvatus meie jaoks üpris mugavaks tehtud ja me ei pea koju vedama kottide kaupa kõikmõeldavaid ja saadaolevaid mullasegusid.

    Olenemata sellest, millise taime pilt mullapakki pealtpoolt kaunistab, on poodides saadaval universaalne toalillemuld, millest saab kerge vaevaga valmistada erinevate vajadustega taimedele sobilikke kasvusegusid (substraate). Kuivemat kasvupinnast vajavate taimede jaoks lisatakse veidi jämedama lõimisega liiva või kergkruusa.

    Oluline on järele vaadata, mida muld endas sisaldab. Selle üle võib otsustada juba ainuüksi hinna järgi: mida kõrgem hind, seda komplekssemalt koostatud kasvupinnasega on tegu. St. odavasse ja toitainetevaesesse neutraliseeritud kasvuturbasse on lisatud mineraliseerunumaid koostisosi, mis parandavad oluliselt mulla vee- ja õhurežiimi, lisaks on seda rikastatud toitainetega. Kõik see kokku võimaldab taimel aastaid edukalt kasvada, seda eriti oskuslikul lisatoitmisel.

    Mida tuleb teada väetamisest?

    Üldjuhul puhkasid põhjapoolkera taimed läbi talve ning mingit lisatoitmist, väetamist, nad ei vajanud.

    Milliseid taimi praegu väetada?

  • Premeerige kõiki neid, kes läbi talve lisaportsu pole saanud. Esimese väetisena on hea anda aastaringseks kasutamiseks mõeldud lilleväetisi ja sedagi poole väiksemates kogustes — nii ei peibuta te taimi liigse agarusega kasvama.

  • Turgutage kõiki ümberistutamisele minevaid taimi.

    Oluline on teada, et tänapäevased väetisesegud on hästi täpselt välja töötatud ja tasakaalustatud. Seega on nn. kunstväetiste (mineraalväetiste) kasutamisel oluliselt suurem garantii, et me mõne toiteelemendi lisamisega üle ei pinguta. Ka väetiste ostmisel tasub hinda vaadata, sest üldjuhul on kõrgema hinnaklassiga väetised paremini komplekteeritud ja seda eriti mikroelementide osas.

    Millist väetist kasutada? Eks see sõltu ikka teie enda ajast ja oskustest. Üks mis kindel:

    1. Kinni tuleb pidada pakendil antud kasutusjuhistest.

    2. Mida universaalsem on väetis, seda suuremat hulka taimi saame me sama väetisega toita.

    3. Eriväetised on koostatud vaid mingi kitsa taimerühma vajaduste katteks, näiteks orhideed, kaktused jne. Teisele taimerühmale ei pruugi need üldsegi sobida.

    4. Kõige vähem vajavad kasvataja tähelepanu nn. tasakaalustatud koostisega membraanväetised. Seda lisatakse koos ümberistutusmullaga. Mõnel juhul ka pealt väetades. Üle- ja alaväetamist väldib toitainete kättesaadavuse sõltumine potimulla temperatuurist ja niiskussisaldusest, s.t. toimib omaette iseregulatsioon.

    5. Mugavad on ka väetisepulgad, mis toimivad keskmiselt 2-3 kuud. Nende kasutushulk sõltub poti suurusest. Paigutatakse poti servast umbes 1 cm kaugusele. Ettevaatust mulda torkamisel — ärge vigastage juuri.

    6. Kõige kiiremini mõjuvad kastmisveele lisatavad väetised. Ebamugavaks teeb sellise kasutusviisi asjaolu, et tuleb rehnutti pidada, millal viimane väetamine toimus. NB: Värskelt ümberistutatud taime väetada ei tohiks. Esimene lisaturgutus võiks tulla umbes 3-4 nädalat peale istutamist.

    Milleks igakevadine suurpuhastus?

    Seda läheb vaja vaid taimede enda hea käekäigu tagamiseks. Selleks:

  • Võtke taimed ette ükshaaval.

  • Tõstke taimed valgusküllasesse kohta, kus saate neid igast küljest rahulikult uurida.

  • Puhastage taimed kuivanud lehtedest, okstest/vartest.

  • Kontrollige hoolega ka lehtede ja varte alumisi külgi ja poti mullapinda — seal on kahjurite — vill- ja kilptäid, kedriklestad jt. — lemmikmaa.

  • Puhastage taimed veeplekkidest, olmerasvast jmt. Karvasepinnaliste lehtede või okastega taimede jaoks kasutage selleks pehmet pintslit. Alles pärast tolmu eemaldamist võib taime vanni viia, st. pesta ta üle umbes 37kraadise voolava veega. NB: Kuivatage taimed pärast vanni pehme paberrätiga, aga ärge nühkige. Viimasega kahjustate pealmist kaitsvat kattekihti — kutiikulat.


    Puhastada võib ka spetsiaalsete leheläiget lisavate salvrättidega. Need, koos spetsiaalsete aerosoolidega, aitavad pikemalt vältida tolmu kogunemist ja veeplekkide teket taimedele.

    NB: Enne leheläike kasutamist on vaja tolm lehtede pinnalt eemaldada.

    Miks muretseda uusi taimi just kevadel?

    Kuna kevad on kasvuaja algus, siis on taimed kõige kohanemisvõimelisemad, st. nad võtavad uue kasvukoha kergemini omaks. Praegu on seega muutusteks õige aeg: täiendage oma roheliste sõprade rivi uute taimedega ja andke tubasele aiale uus värske aktsent!

    NB: Lihavõttepühadeni on parasjagu kolm nädalat, just praegu on õige aeg maha külvata lihavõttemuru!