Suurematel tootjatel algas segistite tormiline areng vee- ja energiasäästu suunas juba paarkümmend aastat tagasi. Praegu on meil muidugi raske mõista tolle aja revolutsioonilisi saavutusi, sest kangsegisti on kodudes muutunud nii tavaliseks nähtuseks, et see ei vaja enam erilist äramärkimist. Omal ajal tundus aga üleminek kahe käe segistilt kangisüsteemile kosmoseteaduse valdkonda kuuluva saavutusena. 

“Kui kangsegistilt mindi üle joystick-süsteemile, tundus samuti, et enam pole kusagile areneda,” meenutab hilisemat arengut Hansgrohe Eesti ärijuht Andrus Asavi.

Olgu öeldud, et joystick-segisti puhul on kangi igas suunas mugav liigutada ehk võrreldes tavalise kangsegistiga on erinev nende käsitlemise viis.

Andrus Asavi rõhutab, et tootes peavad olema tasakaalus nii disain, innovatsioon kui ka energiasäästu põhimõtted. Üha väiksema veehulga väljaandmisel ei tohi kannatada inimese kasutusmugavus.

Viis korda vähem vett!

Segisti sisu ongi selle süda, mis määrab suuresti toote kvaliteedi. Mis on siis moodsate segistite sees?

Põhimõtteliselt on kaht tüüp segisteid ‒ kang- ja termostaatsegisti. “Kangsegisti kasutamine peaks olema igal juhul mugav. Inimene võib kohe kangi lõpuni lahti tõmmata ega pea mõtlema lisaliigutustele või reguleerimisele. Segisti sisu teeb tema eest reguleerimise ja säästu,” seletab Andrus Asavi.

Veesääst toimub aeraatoris, millel on mitu ülesannet. Seal asub EcoSmarti “täppis-rõngastihend” ehk kummist seib, mis reageerib paindlikult veesurvele. Kui veesurve on suur, muudab tihend läbipääsuava väiksemaks. Kui veesurve on aga väike, suurendab see läbipääsuava. Andrus Asavi sõnul on nende firma standardiks viis liitrit minutis. Eelmise aasta uus mudel on veelgi säästlikum — välja tuleb vaid 3,5 liitrit vett minutis. Võrreldes vanade segistitega, mis lasid minutis välja 15‒20 liitrit vett, on areng olnud tohutu — segistid on muutunud ligi viis korda säästlikumaks.

Aeraatori teine ülesanne on segada vett õhuga, mille tulemusel muutub veejuga mahuliseks ega pritsi laiali.

Muutunud on ka materjalid. Bimetallid on asendunud vahatehnoloogiaga, mis reageerivad muutustele kiiremalt. Uut tüüpi plastikust seibid on väga vastupidavad. Kindlasti ei maksa karta, et keerulisemaks muutunud tooted on õrnemad ja lähevad kiiremini katki. Liivast ja mudast vett ei maksa muidugi segistisse lasta.

Ühtlase temperatuuriga veevoog

Teine segistitüüp on termostaatsegisti. Selle vahe võrreldes kangsegistiga on reageerimine nii rõhu kui ka temperatuuri kõikumistele veetrassis. Segisti reguleerib murdosa sekundi jooksul ja ühtlustab kiiresti vee temperatuuri. Kui segisti on seadistatud näiteks 40-kraadise vee peale, siis termostaat ka hoiab seda temperatuuri. Segisti sees toimetab kolb, mis reageerib impulssidele ja vajadusel sulgeb või avab veejugasid.

Ka käsidušid on tohutu arengu läbi teinud. Tipptasemel vooluhulga piirik, spetsiaalsed pihustusdüüsid ja vee rikastamine õhuga aitavad päevast dušiveetarvet vähendada kuni 60 protsenti. Näiteks Hansgrohe Raindance EcoSmarti üla- ja käsidušid kasutavad minutis vaid 9,5 liitrit vett ning Crometta 85 Green üla- ja käsidušid veelgi vähem — vaid 6 liitrit. Seejuures ei ole oluline, kui suur on torustikus veesurve.
Kuhu edasi? Sama küsimus on iga kord ka Andrus Asavil, kui mõni uudistoode on välja tulnud. Siiski suudavad tootjad üllatada ja tundub, et ideid veel jagub.

Lähemalt vaata TM kodu ja ehituse juuni numbrist.
www.kodujaehitus.ee