Kui kodune köögivalamu vajab väljavahetamist, tuleb kõigepealt selgeks teha, kas vana köögimööbel jääb alles või on soov sedagi uuendada, soovitab AS Vennad-Dahl turundusjuht Kaupo Kadajane.

Paraku on olukord kodusisustus- ja ehitusvaldkonnas selline, et üksnes valamu väljavahetamisel on valikuvariante vaat et isegi vähem. Seega on ehk kasulikum oodata valamu väljavahetamisega seni, kuni uuendusele läheb kogu köögimööbel või suurem osa sellest.

Millal peab köögivalamu vahetamisele mõtlema?

Kaupo Kadajase sõnul on selleks kolm võimalikku põhjust: 1) kas valamu on katki või oluliselt kahjustunud; 2) kas valamu on moraalselt vananenud ning uue abil soovitakse köögi väljanägemist värskendada; 3) kui köögimööbel läheb vahetamisele ning vana valamu ei sobi uue sisustusega kokku.

Ent kui siiski on vaja välja vahetada üksnes valamu ja valida uus, tuleb arvestada, et oma piirangud seavad siin valamualuse kapi laius, eelmise valamu kuju, mõõtmed ja paigaldusviis.
“Kapi laius on väga oluline just seetõttu, et uue valamu kauss sinna ära mahuks. Ei tasu tähelepanuta jätta sedagi, et teine, väiksem loputuskauss või suur lisakauss võtavad enda alla kapi ruumi, eelkõige sobivat laiust,” selgitab Kadajane.

Kui vana köögivalamu läheb vahetamisele, siis teise olulise detailina soovitab Kadajane üles märkida tööpinnas oleva augu mõõdud, kuhu peab sobituma ka uus valamu. Kui suurema sisselõikega mudeli paigaldamine võib veel olla võimalik, siis väiksemat suure tõenäosusega paika panna ei õnnestu.

Juhul, kui valitakse vanast köögivalamust suuremate mõõtudega mudel, võib oma piirangud seada ka valamukapi kõrval asetsevad köögiseadmed.
“Väga oluline on veel fakt, kuidas tahetakse uus valamu paigaldada — kas tööpinna peale (valamu serv toetub tööpinnale), alla (valamu on tööpinna all) või hoopis tasapinnaliselt (tööpind läheb sujuvalt üle valamuks).

Unustada ei saa ka seda, et nurka ja sirgele osale sobivad üldjuhul erinevad mudelid. Nimetatud põhjustel soovitan köögivalamu väljavahetamisel nõu pidada müüjaga ning tutvustada talle köögilahendust valamu ümbruses. Seda eriti juhul, kui uus valamu otsustatakse valida eelmisest erinev. Nii saad olla kindel, et oled arvestanud kõikide oluliste nüanssidega ning ei pea valesti valitud valamu pärast teist korda kauplust külastama.”

Materjali töötlus määrab kvaliteedi

Köögivalamuid valmistatakse väga paljudest erinevatest materjalidest, kuid nii hinna kui praktilisuse poolest on kodukasutuses kõige levinumad roostevabast terasest ja tehiskivimist valamud, vähesel määral ka keraamilised, selgitab Kadajane.

“Kui loetleda mõned teised võimalikud materjalid, millest köögivalamuid valmistatakse, siis võib nimetada ka malmi, pronksi, vaske, niklit, akrüüli, betooni, erinevaid looduslikke kivimeid, nagu marmor. Seda nimekirja võiks veel pikalt jätkata, kuid kodukasutusele mõeldes on need alternatiivid erandlikud.”

Kui tulla tagasi kolme kõige enam levinud materjali juurde, siis üks valikukriteeriume, mis kliendi jaoks asja paika seab, on kindlasti hind. Kolmest mainitud populaarsest materjalist (roostevaba teras, tehiskivim, keraamika) on kõige soodsam roostevaba teras. Samas tuleb aga silmas pidada, et erinevad tootjad kasutavad selle materjali töötlemisel erinevaid tehnoloogiaid, milles peegeldub ka valamu kvaliteet. Lisaks võivad nad kasutada erineva paksusega terast ning see oluline detail võib samuti kaasa tuua oluliselt teistsugused kvaliteedinäitajad.

“Üks kasulik test, mida soovitan enne valamu soetamist erinevate tootjate valamute võrdlemiseks kasutada, on: vajuta mõistliku jõuga valamu kausi põhja ning tunneta materjali deformeerumist või mittedeformeerumist. Vähem deformeeruv materjal on üldjuhul kvaliteetsem. Peale selle pööra tähelepanu helide erinevusele, mida see liigutus tekitab — madalam või peaaegu olematu heli on üldjuhul märk paremast kvaliteedist. Meeles tasub pidada, et sama häält teeb uus valamu ka kodus, kui sinna asju asetada. Kvaliteedi juurde tagasi tulles usun, et nii oma meeli kasutades suudad eristada kvaliteetset materjali vähem kvaliteetsest — lihtsalt tunnetuslikult.”

Rikkalikud vormid

Kivivalamut, täpsemalt kivipurust kokkupressitut saab toota erinevates värvitoonides, rikastades nii valikut ning pakkudes lisavõimalusi omanäolise köögi kujundamiseks. Samas tuleb aga arvestada, et näiteks mingi eseme kukkumise tagajärjel või muul põhjusel võib valamu pinnale eralduda kilde, tekkida täkkeid või isegi pragusid.

Keraamilised köögivalamud on spetsialisti sõnul suhteliselt vähe levinud, kuid siiski saadaval. “Nende peamine eelis on säravvalge värv, kuid nagu ka kivivalamute puhul on kahjustuste tekkimise oht/võimalus suurem. Keraamilised köögivalamud on üldjuhul kallimad kui roostevabast terasest või kivist tooted.”

Peale materjali annab valamu puhul olulise nüansi ka selle kuju. Kuju püüab sageli pilku siis, kui sellel on mõni tavalisest erinev detail. Kuid ka vormivõimalused loovad valikul omajagu kirevust.
“Köögivalamuid toodetakse väga paljudes erinevates vormides. Esimese hooga tulevad meelde kandiline, ümmargune, ovaalne ning mitmesugused variatsioonid-kombinatsioonid nendest, millele on keeruline konkreetset nimetust anda. Sobiva kuju panevad paika pererahva maitse, köögi kujundus, ruum ehk paigaldusvõimalused ning loomulikult ka ootused köögivalamu funktsionaalsuse suhtes,” selgitab Kadajane.

Arvestada tuleb aga sellega, et valitud valamu vahetamine teistsuguse kujuga mudeli vastu võib olla väga tülikas või majanduslikult ebamõistlik. Seda näiteks siis, kui esialgse eelistuse järgi on tellitud köögimööbel või tehtud muud ettevalmistavad tööd.

Mõtle läbi valamu funktsionaalsus

Kui sobiva kuju ja materjaliga valamu valitud, tuleb läbi mõelda ka funktsionaalsus, mis otstarbel valamut kasutama hakatakse. Saadaval on väga erinevaid funktsionaalsuse versioone alates lihtsas kausist kuni läbimõeldud köögisüsteemideni välja.

“Kui välja tuua mõningaid erinevaid võimalusi, siis köögivalamul võib olla või mitte olla nõrutuspind, üks või kaks kaussi, väike loputuskauss, auk segisti paigaldamiseks, nupust või käsitsi avatav äravoolu sõel.”

Arvestada tasub veel võimalusega, et mitmete valamutega saab koos kasutada erinevaid lisasid, nagu lõikelaud, nõrutuskauss, kuivatusrest, nõudekorv, rullmatt. Kuna need kõik on mõeldud kasutamiseks nii-öelda valamu peal, siis võivad sellised lisavõimalused pakkuda olulist lisaruumi väikeses köögis toimetamiseks. Nimetatud lisavõimalused on kas valamuga ühes ostukomplektis või eraldi juurdeostetavad. Samas on olemas ka valamuid, kuhu nimetatud lisasid üldse juurde ei pakuta.

“Tähelepanu tasub pöörata sellelegi, et valamutel võib olla nii-öelda käelisus ehk teatud mudeleid saab paigaldada vaid kausside suhtes vasak- või parempoolsetena. Samas on saadaval ka laias valikus pööratavaid valamuid,” lisab spetsialist olulise detailina.

Paigaldama!

Nüüd, kui sobiv valamu viimaks välja valitud — parima vormi ja funktsionaalsusega –, lähebki selle paigaldamiseks. Valamu paikapanekul on kaks kõige olulisemat küsimust: kuidas valamu paigaldada ning kui suur on selleks vajalik väljalõige.
Köögivalamu paigaldamisel tasub meeles pidada, et töötasapind vajab kaitset niiskuse vastu, sest sisselõike pind on sellele tavaliselt väga vastuvõtlik.

“Seepärast tuleb valamu serva alla hoolikalt paigaldada tihend või vajadusel kasutada isegi silikooni. Samuti näitab praktika, et valamualuses kapis on tavaliselt väga vähe ruumi, mistõttu on soovitatav kasutada spetsiaalset ruumi säästvat sifooni, mis viib äravoolu võimalikult kõrgele tagaseina või nurka. Eriti oluline on see siis, kui kapis soovitakse kasutada sorterit (prügikastide süsteemi) koduse prügimajanduse mugavamaks korraldamiseks.”

Erinevatel valamutel võivad paigaldamiseks vajalikud klambrid olla komplektis või eraldi juurdeostetavad. Selles küsimuses peab iga müüja oskama vastata, kas klambrid tuleb juurde osta või mitte.

Köögivalamu vajab ka segistit. Köögisegisti valikul saavad taas määravaks soovitud funktsionaalsus ning tegumood. Sest tänapäeva moodsas maailmas on köögisegisti saanud tarbevahendi funktsiooni kõrval olulise sisustuselemendi väärtuse. Segisti kujundab köögi ilmet. Olenevalt mudelist on segistil erinevad omadused: kõrgus, jooksutoru kuju ja pikkus, võimalus jooksutoru liigutada, pesumasina ventiili olemasolu, väljatõmmatava vooliku/duši olemasolu jpm.
Kui valik on langenud kivivalamu kasuks, tasub arvestada, et saadaval on täielikult või osaliselt sama värvi segisteid. Huvitava lisavõimaluse pakuvad ajutiselt eemaldatavad segistid, mis võimaldavad paigaldada valamu ja segisti lahtikäiva köögiakna alla.

Lähemalt vaata TM Kodu ja Ehituse aprilli numbrist.