Kaasaegse vannitoa planeerimisel tuleb alustada sellest, et läbi mõelda ruumi võimalused. Aruta kõigepealt, millised seadmed on hädavajalikud. Kas saaksid vanni asemel hakkama ka dušiga? Kas ikka on vaja bideed? Kui ruumi on piisavalt ning soov teha midagi luksuslikumat, võib planeerida vannituppa nii dušinurga kui ka vanni, kahe valamuga vannitoakapi ja panipaiga. Üle on vaja vaadata tehnilised võimalused – vee äravool, kanalisatsioon, ventilatsioon. Planeerida sanitaartehnika ja torude asetus. Alles seejärel võiks mõtlema hakata stiili ja kunstilise kujunduse peale.

Et väikeste mõõtmetega vannituba tunduks valgusküllasem, on üheks lahenduseks kõrvalasuvatest ruumidest valguse laenamine. Läbikumav klaasuks laseb ilma privaatsust ohvriks toomata valgust läbi. Väikeses vannitoas ei peaks olema palju detaile, et lõpptulemus mõjuks rahulikumalt. Kasuta vannitoas valamu kohal suurt peeglit.

Kui peremudel lubab, võib näiteks vannitoa seina teha osaliselt klaasist. Kui väga väikeses ruumis käib uks lahti sissepoole, on kasutatavat põrandapinda veelgi vähem. Kui vannitoa uks avaneb kitsasse koridori, on lahenduseks kindlasti lükandukse paigaldamine. Aken annab ruumile päevavalgust ning loob heleda ja meeldiva keskkonna.

Sanitaartehnika ja mööbel

Vannitoamööbli ja sanitaartehnika valik on tänapäeval võimalustelt kirju. Valgele keraamilisele valamule on alternatiiviks värviline keraamika, puit, betoon, graniit, marmor või klaas. Peale eri mõõtude ja tehniliste nõuete tuleb silmas pidada veel materjalide iseärasusi. Kui näiteks valida puidust kraanikausi või vanni kasuks, saab tootega kaasa kohustuse seda pidevalt hooldada, vastasel juhul tekivad puidupinda praod. Ka klaasist kraanikausiga on tööd rohkem, et see säravpuhtana hoida.

Üha rohkem pööratakse vannitoas tähelepanu energia- ja veesäästule. Näiteks leiab sealt aina enam vett säästvaid valamu- ja dušisegisteid. Dušisegistite puhul kasutatakse eri tugevuse, laiuse ja survega veejugasid, dušiotsikud on suured. Eriti toredad ja popid on vihmadušid. Segistite vallas on uudiseks LED-valgustusega segistid ja dušiotsikud, mis lisavad vannituppa rõõmsaid värve, üllatust, rõõmu. Valgustussüsteem on varustatud termoanduriga, mis muudab veele langevat valguse värvi vastavalt vee temperatuurile. See ammutab vajamineva toite kasutatava vee voolamisel tekkivast energiast.

Dušikabiini asemel võiks eelistada klaasseintega eraldatud pesemisala. Klaas hoiab ruumi avara ja õhulisena. On olemas ka nurka paigutatavad WC-potid ja valamud, mis võivad aidata kitsa ning ebakorrapärase kujuga vannitoa parimal moel ära kasutada. Vannidki võivad olla puidust, akrüülist, malmist, jalgadel või mitte, mullivõimaluse ja valgusmänguga. Uudistooteks on kauni disainiga kivimassist vannid, milles on ühendatud kaasaegne vormikeel ja innovaatiline tehnoloogia.

Materjalid ja suunad

Vannitoa kujundamisel võid valida eri stiilide vahel (modernne, klassikaline või minimalistlik, luksuslik või naturaalne, maalähedane stiil jne). Üldjuhul peaks ruumi kujundus haakuma kogu kodu kujunduse ja stiiliga.

Vannitoa disainimisel on valikuvõimalused väga laiad, kuna moes on erinevad tekstuurid. Omavahel kombineeritakse erinevaid materjale – siledaid ja karedaid, läikivaid, matte ja reljeefseid pindu.

Hetkel on trendiks monokroomsus – värve kasutatakse põrandate, seinte ja mööbli juures vähe. Domineerivad valdavalt hallid, valged või beežid toonid. Vannitubades ja tualettruumides on palju puitu nii laes kui põrandal. Et värvi vähesus ruumi igavaks ei muudaks, pööratakse rõhku mitmesugustele faktuuridele ja graafikale, mis tekivad erineva suuruse ning tekstuuriga plaatide kokkusobitamisel. Tähelepanu on rohkem erinevatel detailidel – käepidemed, valgustid, peeglid jm aksessuaarid. Neutraalse taustaga ruumi sobivad ilmestama põnevad detailid. Tooni annavad värvilised käterätid, vaibad ja topsikud.

Keraamilise plaadi uutes suundades kohtab tugevaid põhivärve – musta, halli ja valge seltsis on ka looduslikku tooni, mille spekter on peaaegu piiramatu. Moes on mustvalge vannituba. Mustvalge interjööri terviku pehmendamiseks võib kasutada lisaks mitmeid erinevaid materjale. Monotoonne mustvalge värviskaala rikastub ja muutub romantilisemaks pleegitatud kangaste ja naturaalse puidu pindadega. Hööveldamata puitlaudissein annab vannituppa maheda meeleolu ning näeb välja ülimalt kaasaegne ja stiilne.

Detailid teevad vannitoa põnevaks. Ruumi tuleb lisada pisike hullav krutski, olgu see efektne riiul/nagi, raamiga peegel, põnevad käepidemed mööblil või disainvalgusti.

Põranda- ja seinamaterjalid

Puit on vannitoa põrandal ilus ja naturaalne materjal. Näiteks võib maha panna kummimastiksiga tihendatud tiigipuust laudise, mis on palja jala all eriti mõnus. Arvestada tuleb aga ruumi niiskusega ning valida vastavalt sellele sobiv puitmaterjal (parimad on tiikpuu, merbau, wenge, tamm või saar). Paigalda puitpõrand ainult sinna, kuhu vesi päris peale ei jookse. Muidugi on seda vaja korralikult hooldada.

Vannitoa põrandale sobivad ka sellised huvitavad materjalid nagu looduskivid, lihvitud betoon või dekoratiivne epo. Keraamilised või looduskivist põrandaplaadid peavad olema vannitoas praktilisest seisukohast libisemiskindlad.

Keraamiliste plaatide valimisel tuleb lähtuda korteri üleüldisest terviklikust kujundusideest. Kui vannituba on pisike, ei tohi sinna kokku kuhjata palju eri tüüpi plaate. Suuremasse ruumi võib valida suuremaid plaate, väikesesse seevastu väiksemaid. Ühe sarja plaate ja detaile kombineerides võib saavutada väga hea tulemuse.

Katkematu mosaiikpind põrandal või seinas loob suurepärase ühtlase mulje. Samuti toob selline pind hästi esile seinale paigaldatud segistid ja seadmed. Heledates värvitoonides läikega glasuurpind aitab päevavalgust paremini peegeldada kui värvitud sein, luues väikeses vannitoas optiliselt suurema ruumi efekti. Kui ruum võimaldab, võib kasutada suuremaid plaate, mis annavad avarust ning mida on ka lihtsam hooldada. Sileda ja plaaditud seina paneb elama puidust elementide julge kasutamine.

Kui terve vannitoa katmine plaatidega tundub liiga kulukas, võib julgelt osa seinu osaliselt värvida. Värvitud pind annab ruumile isikupära ja loob meeleolu. Samas võib värvida ka dušinurga ja katta selle siis näiteks klaasiga. Värvide abil saab mängida toa suurusega – heledad ja jahedad toonid muudavad ruumi visuaalselt avaramaks ja valgemaks, soojad aga toovad ruumi piiri lähemale.
Samuti võib vannitubades kasutada julgelt tapeeti, eelkõige nendel seintel, mis otseselt veega kokku ei puutu. Tapeetimise puhul peab aga silmas pidama, et liim oleks niiskuskindel ning seinakatte säilimise tagamiseks tuleks see katta läbipaistva saunalakiga.

Pika kitsa vannitoa tagumise seina tumedamaks värvimine ja külgseinte heledamaks toonimine muudab ruumi kompaktsemaks. Kes tahab lisada sügavust, võib kasutada tumedaid toone, mis lõpptulemusena mõjuvad väga põnevalt.

Lähemalt vaata ka TM Kodu ja Ehituse jaanuari numbrist.