Tänapäeval on võimaluste valik nii lai, et raske on esmapilgul endale sobivat vannituba kujundada. Tahaks ju kõike!

Ka selle ruumi funktsioonid on ajaga muutunud — praktilisest pesemiskohast on saanud paik, kus võtta hetk enda jaoks, nautida veeprotseduure ning puhata ja lõõgastuda. Lähtuvalt sellest ning isiklikest soovidest ja eelistustest vannitoa kujundus alguse saabki.

Üha rohkem on hakatud tähelepanu pöörama just vannitoa lõõgastavatele ja tervistavatele omadustele. Igapäevaste pingete maandamiseks on mõnusas soojas vannis lesimine tegelikult ju lihtne ja peaaegu kõigile kättesaadav luksus. Nagu söömine, võib ka vanniskäik olla tõeliselt nauditav rituaal.

Alljärgnevalt mõned mõtted, kuidas kujundada vannituba ilusaks ja hubaseks nautlemise paigaks, koduseks spaaks.

1. Mõnusa ja toimiva vannitoa kujundus algab tegelikult ikkagi ruumi õigest planeerimisest. Selleks tuleks kõigepealt läbi mõelda, milline on minu (meie pere) elustiil, kui palju on meil peres inimesi, mitu vannituba on meie kodus ja mitu peaks olema, mis minu vannitoas kindlasti peaks olema, kas mulle meeldib vann või hoopis dušš, mis mulle seostub mõttega mõnusast ja rahulikust vannitoast jne. Kui kõik see on selge, siis tuleks vaadata vannitoaks mõeldud ruumi ning proovida kõik soovitu plaanile paigutada. Kõige parema ja toimivama lahenduse leidmiseks joonista erinevaid plaanivariante.

2. Kui sinu eluviisiga sobib, siis võid näiteks vannitoa ja magamistoa ka ühendada. Aga arvesta, et sel juhul puudub võimalus omaette eraldumiseks.

3. Väiksemad valgustatud seinanišid teevad vannitoa põnevaks ja omanäoliseks. Nendega tuleb aga juba varajases ehitusstaadiumis arvestada. Sisseehitatud nišid, kuhu saad vajadusel paigutada pisiasju ja kujunduselemente, võid teha nt vanni, kraanikausi või tualettpoti kohale.

4. Kui soovid vannitoast kujundada lõõgastavat kohta vanninaudinguteks, siis mõtle hoolikalt WC-poti asukohale. Ei ole ilmselt kuigi meeldiv vannis lesides potile otsa vaadata. Kui vähegi võimalik, võiks poti eraldada mattklaasist või klaasplokkidest seinaga, madalama vaheseinaga vm moel. Või võimalusel mõelda, kas WC peabki üldse vanniga samas ruumis olema.

5. Kui väikeses vannitoas on ka WC-pott, siis ruumi paremaks kasutamiseks ja põnevama ruumi kujundamiseks võid paigutada poti seinale (enne aga uuri kindlasti, kas seinakonstruktsioon seda võimaldab!) või ruumi nurka (selleks on olemas ka nurgakujulised potid). Ruum muutub seeläbi avaramaks ja rahulikumaks.

6. Vannide valik on tõepoolest suur — leidub kõikvõimaliku eri kuju ja suurusega tavalisi vanne, mullivanne, massaaživanne, istevanne jne. Vanni võid paigaldada näiteks klassikalisel viisil põrandale või hoopis poodiumile või süvendada põrandasse — kõik sõltub ruumi võimalustest ja sinu eelistustest.

7. Vanni valikul arvesta ka enda ja oma pereliikmete suurusega, sest tõelise vanninaudingu saad, kui on võimalik ennast vannis peaaegu täies pikkuses välja sirutada.

8. Kui Sul on vannitoas juhtumisi vana malmvann, siis ei tasu rutata seda minema viskama, vaid võib lasta selle uuesti emaileerida. Eriti sobilik on selline võte ajalooväärtusega vannide puhul — need on hiljem korrastatult eriti efektsed ja omanäolised.

9. Vannitoa kujundamisel võid valida eri stiilide vahel (modernne, klassikaline või minimalistlik stiil, luksuslik või naturaalne maakodustiil jne). Üldjuhul peaks aga ruumi kujundus haakuma kogu kodu kujunduse ja stiiliga.

10. Hubase vannitoa üheks oluliseks elemendiks on kindlasti hästi läbimõeldud valgustus, millele on vaja mõelda juba planeerimisel. Kasuta vannitoas erinevaid üld- ja kohtvalgusteid, nii et ruumi valgustust saab soovi järgi muuta näiteks meeleolukalt hämaraks või heledaks ja erksaks. Lakke sobivad säravamat valgust andvad halogeenlambid, meikimiseks või habemeajamiseks mahedama valgusega kohtvalgustid.

11. Hea, kui akna või ukse kaudu pääseb vannituppa ka päevavalgust. Vannitoaprotseduure nautides on ju mõnus visata aeg-ajalt pilk väljast paistvale maastikule.

12. Ümara ja pehmema vormiga vann, kraanikauss jm sisustus muudab ruumi visuaalselt pehmemaks ja rahulikumaks.

13. Suuremad põrandaplaadid teevad ruumi avaramaks ja efektsemaks. Põrandakaldega dušinurgas tuleks aga kasutada väiksemaid plaate, mis hõlbustavad vajaliku kalde saavutamist. Võib aga kasutada ka seinaäärset või nurgatrappi või hoopis eraldi dušialust.

14. Vannitoa põrandaplaadid ei tohi libedad olla — pole ju kuigi mõnus veeprotseduure nautides kogu aeg kukkumisohule mõelda.

15. Puit on vannitoas ilus ja naturaalne põrandamaterjal, mis mõjub stiilselt ja luksuslikult. Puitpõrandat eelistades arvesta aga ruumi niiskustaset ning vali vastavalt sellele sobiv puitmaterjal (nt tiikpuu) ja töötlus.

16. Vannitoa põrandale sobivad ka sellised huvitavad materjalid, nagu looduskivid, termotöödeldud puit ja ka lihvitud betoonpind.

17. Naturaalsed materjalid (puit, kivi, punutud taimmaterjalid jne) aitavad luua rahulikku ja hubast keskkonda.

18. Kasuta vannitoas kraanikausi kohal suurt peeglit — see on vaatamiseks mugav ning teeb ka ruumi visuaalselt suuremaks ja efektsemaks.

19. Heledad neutraalsed toonid annavad ruumile rahulikkust ja stiili. Valge vannituba on ilus, õhu- ja valgusküllane, alati klassikaline ning toimiv lahendus. Sellise ruumi meeleolu saab hõlpsalt muuta tekstiilidega (käterätid, vannikardinad jms).

20. Kuna vannituba jääb tavaliselt suletud ukse taha, siis võib siin ka julgemaid ning teistest ruumidest erinevaid värvitoone kasutada.

21. Segisti valikul vanni ja kraanikausi juurde ära vaata ainult selle disaini, vaid ka seda, kuidas ning millise survega vesi sellest välja voolab. Mõnus ja rahustav on lai ja rahulik veevool.

22. Mida vähem asju on vannitoas nähtaval, seda rahulikum ja mõnusam ruum tundub.

23. Pikk ja lai tasapind (mis võib olla kujundatud ka riiulina) kraanikausi all on ilus ja jätab ruumi mõlemale poole valamut. Selline kujundus annab ruumile rahuliku meeleolu ning loob lisapinna asjade paigutamiseks.

24. Ka panipaigad olgu hästi läbi mõeldud, et purgid, tuubid, tualettpaberirullid jms ilusat ruumi ei rikuks. Selliste asjade paigutamiseks võib kasutada kraanikausialust kappi, ehitada kapp või riiul tualettpoti kohale, paigutada riiul seinanišši vm.

25. Samas ära unusta väikeste panipaikadena kasutamast huvitavaid eri suurusega korve, kaste, purke jms.

26. Seinakattematerjali valikul on kriteeriumiks eelkõige praktilisus. Levinumad võimalused on keraamilised plaadid, klaasmosaiik, niiskuskindel värv. Vannitoas võid seinamaterjalina kasutada ka nt niiskuskindlat tapeeti, mis ei kõlba aga ruumi kõige märjemasse piirkonda. Samas loob tapeet vannitoas hubase ja lihtsa koduse tunde.

27. Seintel võib kasutada ka niiskuskindlat lubivärvi, mis oma huvitava struktuuri ja värvitooniga loob ruumis omanäolise, sooja ja hubase meeleolu.

28. Klassikaline seinakate on värvitud või muul moel töödeldud laudvooderdis — lihtne, aga elegantne kujundusvõte näiteks vanemates hoonetes.

29. Kui vannitoas piisab ruumi, siis võiks seal olla ka tool, millele saab enne vanniminekut riideid panna või kus pärast kosutavat kümblust istuda ja lõõgastuda. Kui ruumi rohkelt, siis ehi oma kodune spaa uhke lamamistooliga — sellel lesides on hea puhata ning kogu vannituba tundub hoopis mõnusam.

30. Ka vannitoa tekstiilide valikul arvesta, et need peaksid sobima ruumi kujunduse ja värvitoonidega ning aitama luua soovitud meeleolu.

31. Lõpliku mulje ruumist loovad pisiasjad. Ka kosmeetikavahendite puhul mõtle, millist sobiks eksponeerida vannitoas, mis sobiks kujundusega, millised pudelid oleks aga parem korvidesse-sahtlitesse peita. Liiga palju värvilisi pudeleid mõjuvad ruumis närviliselt ja tõmbavad endale liigselt tähelepanu.

32. Kui vannitoas on aken, siis too siia ruumi kindlast tükike loodust ja rohelust. Eriti meeldib siin suuremat õhuniiskust armastavaile taimedele.

33. Ära unusta vannituppa toomast ka väikesi lihtsaid „meeleoluloojaid“ — küünlaid, kivikesi, viirukeid jms.