Kui 166 lapsevanemal on õnnelikud lapsed, kes igal õhtul unejutu saatel magama saavad jääda, siis 16 lapsevanemat tunnistas, et loeb lapsele jutte harva. Üldse ei loe muinasjutte 13 lapsevanemat, seega 7,8 protsenti vastanutest.

Need numbrid on väga rõõmustavad — loodame, et unejutu lugemise traditsioon jääb ka edaspidi peredesse alles.

Loe, kuidas unejutuõhtud Eestis välja näevad ja millised on laste lemmikraamatud:

“Loeme küll. Eks mina olen see suurem lugeja, kuigi lapsed eelistavad alati isa lugemist. Ei tea küll, miks, sest minu arust loeb mees nii tuimalt, et ma jään ise magama seda monotoonset nananaad kuulates. Äkki see ongi eesmärk?
Unejutt ei ole meil mingi niisama tilulilu, et lipsti kolm-neli minutit, titt teki alla ja tuli kustu. See on omaette ooper. Ikka mingi… no… pakun, et pooletunnine teema. Ja ikka mitmed jutud. Või koguni üks raamat.

Praegused lemmikud on Tove Appelgreni Vesta-Linne lood, mis tegelikult on juba jupp aega tagasi mitmeid kordi läbi loetud, aga mida nüüd jälle tahetakse. Teiseks lähevad alati peale karupoeg Puhhi tegemised. Mõnus stiil, mis minu lastele meeldib, on Epp Petronel. Tema raamatute lood on sellised lihtsad, konkreetse sõnumiga, ilma aju kuumendava sisutu vahemölata ja kergelt mõistetavad. Täpselt sellised, millest saavad aru ka külas viibivad pisemad tegelased. Mingil ajal oli lemmikuks Kivirähki “Leiutajateküla-Lotte” (mida oli mul näiteks emotsionaalselt väga kurnav lugeda, olin pärast köögis nagu näitleja pärast etendust baaris). Tütrele meeldivad need, mis mulle endale kunagi — “Pilleriini lood” ja “Kaarist on kasu.” Neis on aga palju sellist omaaegset olustikku, mistõttu tuleb ikka ja jälle varuda aega, et seda lapsele ümber tõlkida.
Momendil on käsil suht vana raamat, mis ladumisele-trükkimisele läinud aastal 1965, pealkirjaga “Õhtujutud”.” -Ingrid

“Loeme lapsele kordamööda ja igal õhtul, üksikutel juhtudel on jäänud vahele. Loeme oma 5aastasele “Laura lugusid”, “Siilipoiss Fritsukest”, “Tüdrukute muinasjutte”, “Sipsikut” jne. Meil on väljakujunenud traditsioon: pissile-hambapesu-õhtunäts-riiete vahetus-unejutt-väike lobisemine ja tuttujäämine.” -tule taevas appi

“Meie loeme ka ise lastele õhtuti muinasjutte. Kuna käin koolis, siis nädala sees lieb isa ja nädalavahetusel mina. Lemmikraamatuteks on hetkel vanemal “Kunksmoor” ja nooremal “Londiste”. Raamatutest eelistame klassikalisi muinasjutte või valikut vanema lapse kohustuslikust kirjandusest.” -krissukas