Lugesin eile kohutavat arvamust sellest, kuidas emapalk on meie ühiskonnas lasuvas palgalõhes süüdi. Seetõttu tuleks emadel varem tööle tagasi minna — see justkui lahendaks kõik probleemid. Mul ei oleks ju selle vastu tegelikult midagi, aga kuidas see minu kui üksikema puhul reaalsuses võimalik oleks? Paberil võib ju kõik ilus tunduda, kuid päriselu on teine.

Lasteaia järjekorda panin põnni juba sündides, kuid kui nüüd oma võimalusi uurisin, naerdi mulle sõna otseses mõttes näkku: „Tõesti mõtlete juba aastasele kohta loota?” Nojah, tegelikult mõtlesin küll, aga mis seal siis ikka. Pöördusin tasuliste lastehoidude poole, läheb küll väga kalliks, kuid omavalitsus toetab natuke ning kõvasti töötades saan emapalgaga võrdse osa siiski veel lisaks kätte. Kahjuks ei läinud siiski ka tasulise lastehoiu plaan kuidagi läbi, kuna erinevate asutuste kodulehti kammides ja läbi helistades ei leidnud ma mitte ühtegi sellist, kus oldaks nõus vastu võtma nooremaid kui 1,5-aastaseid. See oli küll päris suur löök, mida ma oodata ei osanud. Kuhu ma oma lapse siis ometigi panema pean? Vanavanemad käivad tänapäeval samamoodi tööl nagu emadki ning sealt poolt abi loota pole. Sõbrannasid või sugulasi ei saa ma ka kuidagi ära kasutada, kuna keset töönädalat ei saa ju keegi endale sellist asja lubada ning kuigi minu töö hõlmab ka vahetusi nädalalõppudel, pean ma siiski ka argipäevadeks püsivaid lahendusi leidma.

Ühesõnaga olen ma nüüd juba täiesti ahastuses. Aeg tiksub üha edasi, lasteaiakohale pole lootust enne järgmist aastat ning mina istun siin teadmata, mida peale hakata. Ja nüüd loen veel tagatipuks, et kõrged tegelinskid soovivad emapalga kestvusaega veel lühendada. Ausalt, mida järgmiseks? Ma saan ühest otsast aru — jah, tõesti, ilmselt ei ole ma enam tööturul nii väärtuslik kui ma olin seda enne rasedaks jäämist, aga mida ma siis tegema pean? Mul ei ole mitte kuskile oma last panna, kuna kohti ei ole. Ma pole kindel, kas ma saan tööle tagasi. Kuhu edasi — saadame emad tööle ja lapsed tänavale?

Hea lugeja, palun anna teada, kas sinagi oled taolise olukorraga silmitsi olnud ning kuidas sellele lahenduse leidsid? Mida sina arvad emapuhkuse võimalikust lühendamisest?