Esimesel päeval oli palavik konstantselt 39 kandis, mistõttu laps ise viril ja õnnetu. Tegin nagu soovitati — võtsin riided ja mähkme ära, panin voodisse ühekordse kile ja lasin tal õhukese teki all nii palju magada, kui ta vähegi suutis. Aeg-ajalt pakkusin ka kummeliteed, mida ta jõi parema meelega kui piima.

Andsin ka palavikualandajat, mida on imikutele kahes erinevas versioonis. Minul oli siirup, aga on olemas ka küünlad. Osad väidavad, et küünlad on paremad, teised kiidavad siirupit. Mina võin öelda, et siirup töötas meil küll hästi ja ravimiga kaasa tulnud lusikaga oli hea kogust kaalu järgi mõõta.  Tegin ühe vea ka — määrisin lapsele hanerasva taldade alla ja rinnale. Alles hiljem sain teada, et palavikuga seda siiski teha ei tohiks. Nüüd siis tean. 

Maril tekkis samal päeval ka nohu, mida hakkasin ravima inhalaatoriga auru tehes. Vaene viril lapsukene oli oma aurumaskis üsna tasane, ju siis oli nii kergem hingata. Soovitati ka vannitoas kuum vesi jooksma panna ja lapsega selle auru sees olla, aga tegelikult ei tohi palavikuga kuuma auru teha.

Järgmisel päeval palavik langes, kuid nohu ägenes. See tähendas seda, et laps ei saanud ei süüa ega lutti imeda, sest nina oli nii kinni ja lurises. Ma proovisin absoluutselt kõike —  panin ninna füsioloogilist lahust, Humerit, puhastasin Rhynomeriga, tegin inhalaatoriga auru. Andsin lapsele kummeliteed (st üritasin) määrisin teda hanerasvaga, tegin joodiga talla alla täpid, panin ta kõhuli ja selili ja püstiselt ja lamavalt ja ütleme nii, et olen proovinud kõike peale kitse ohverdamise tervisejumalatele. Oleks mul see kits kodus olemas, oleks tal praegu üsna täbar olukord. Ühtlasi on terve korter kaetud poolikute sibulate ja küüslauguküüntega.
Aga eks see tegelikkus nii ole, et tee, mida sa teed, nohu ikka kiiremini ära ei kao. Seega pidin päev läbi ebamugavustunde käes piinleva lapsega tegelema ja ootama, millal tal parem hakkab.

Siiamaani ootan…

Aga sain väikelapse ja täiskasvanu  nohu leevendamiseks jaoks palju trikke, mida jagan ka teiega:

Lepatriinusokid — Võtad õhtul enne magamaminekut tavalist joodi ja vatitiku ja täpid lapsel jalatalla alt kanna koha pealt joodi täppe täis. Siis jalga puuvillasokid+ villased sokid ja nohu hommikuks läinud või vähemalt oluliselt vähenenud. Arvatavasti mõikab eriti hästi just alanud nohu puhul.

Sibulatükk hakkida hästi peeneks, sinna peale mõnikümmend ml rinnapiima, lasta pisut aeg “tõmmata”, et sibulamahl ilusti välja tuleks ja siis pipetiga paar tilka mõlemasse ninapoolde. Sibulamahl muudab nohu kergelt välja nuusatavaks

Kinnise nina korral — tärpentiinisalviga määritud lapp näo kõrvalesegu sidruni, astelpaju ja piparmüniõlist aitab nohu korral. kartuliauru hingamine

Sinepipulbri või ingveripulbriga soojad jalavannid (jalad sääreni sees ) nohuga, peale seda kohe soojad villasokid ning peale niidisokid.

Laske ninna 3-5 tilka mentoolõli ning määrige sellega ka laupa,meelekohti ja nina. Soovi korral võite segada mentoolõli sama suure koguse kampriõliga.

Peenestage küüslauku ja pange mõlemasse sõõrmesse selle mahlas immutatud vatitampoonid.

Tilgutage mõlemasse sõõrmesse 4-5 korda päevas 3-5 tilka aaloemahla, ajage pea kuklasse ja masseerige ninasõõrmeid.

Pange sõõrmetesse peedimahlas niisutatud vatitampoonid.

Soojendage põskkoopaid kahe keedetud munaga. Mähkige need linastesse lappidesse, pange kahele poole nina ja hoidke seal jahtumiseni.

Soojendage pool klaasi päevalilleõli 30-40 minutit veevannil, jahutage veidi, lisage 1-2 küüslauguküünt ja veerand väikest sibulat, laske 2 tundi tõmbuda ja tilgutage kurnatud tõmmist sõõrmetesse.

Jooge enne magamaheitmist soojalt salveikeedust, hoides samal ajaljalgu 5 minutit põlvist saadik soojas vees. Pärast seda minge kohe voodisse. 

Nohu algstaadiumis võib kasu olla järgmisest vahenditest: Kui tunnete nohu tulemas, pange kohe kandadele sinepiplaastrid,siduge flanelllapiga kinni ja pange jalga villased sokid. Kahe tunni pärast võtke plaastrid ära ja kõndige natuke aega kiiresti toas ringi. Kõige parem on teha seda protseduuri enne magamaminekut, siis peaks hommikuks nohu möödas olema.

Päris nohu algul võib juua pool klaasi vett, millesse on lastud 5 tilka joodi. Kui tegemist pole gripiga, peaks see aitama.

Sööge ära üks küüslauguküüs.

Lõigake sibulalt juurepoolne osa ära ja närige seda 10-15 minutit.

Määrige ninasõõrmeid seestpoolt paar korda päevas sulgja kalanhoe mahlaga või tilgutage seda 3-5 tilka ninna.

Kallid lugejad, mis nippe teil on?

Minu ja meie pere tegemistest saad rohkem lugeda aadressil http://www.mallukas.com. Sinna kirjutan rohkem kui vaid igal esmaspäeval!