Loe ja vaata Cosmo juuninumbrist:
• Cosmo kaanestaar: tipptennisist Maria Šarapova

• Baltikumi kõige lahedamad BMX-i ja rulakutid

• Louis Zezeran tutvustab, miks mehed oma figuuri pärast ei põe

• Uuri, millised asjad võiksid suhtes igaveseks saladuseks jääda

• 10 armumise faasi

• Cosmopolitani Iluauhinnad 2015 võitjad on teie ees

Kõik teevad seda: Mila Kunis, Zooey Deschanel, Alicia Keys, Scarlett Johansson. A-list’i kuulsused ei saa ega tahagi lõpetada beebide saamist enne abiellu astumist — kui nad selle viimasega üldse tegeleda viitsivad… Kourtney Kardashianil on juba kolm last, kuid sõrmust terendamas ei ole. Telesaate “Today” juht Savannah Guthrie oli abielludes neljandat kuud rase ning tõestas, et Pampersite esikohale panek sõrmuse asemel ongi uus normaalsus.

Abieluväliselt rasestumine oli varem miski, millest kõva häälega ei räägitud. Kuid nüüd, nagu selgus 2013. aastal Virginia ülikooli poolt välja antud raportist, ei ole lausa 48% esmasünnitajatest abielus ning suurem osa neist naistest on 20ndates ja kõrgharidusega. “Inimeste vaated on radikaalselt muutunud seoses kultuuriliste nihetega, mis on seotud majanduse, usu ja seksuaalsusega,” sõnab psühholoog Joshua Coleman. “Abielu enne rasedust ei ole enam ainus arvestatav valik.”

2010. aastal Pew uuringukeskuses läbi viidud küsitlus näitas, et 80% osalejaist pidas koos elavat lapse või lastega paari perekonnaks. (63% ütlesid sama gei- ja lesbipaaride kohta.) “Oleme hakanud perekonda defineerima rohkem selle funktsioonide kui legaalse struktuuri järgi,” sõnab raamatu “Marriage, a History” autor Stephanie Coonz.

Paljudes riikides, kaasa arvatud Rootsis, Prantsusmaal ja Islandil, on see mentaliteet pikka aega eksisteerinud — lausa 65% lastest sünnib vanematele, kes pole abielus. Meie lihtsalt hakkame nüüd neile järele jõudma.

Inimeste ajakasutuse viisid on uuenenud. “Suurem osa naissoost professionaalidest ütleb, et tahab siiski abielu, lapsi ja karjääri,” sõnab Coonz. “Aga mitte tingimata sellises järjekorras.” Just nagu kooselu enne abielu jõudis “patus elamise” staatusest normi tasemele, nii kasvab ka mõistmine, et järeltulijate saamiseks ei pea abielus olema. Ning nüüd, kui naised tööalaselt eriti tegijad on, saame sõna otseses mõttes endale lubada oma paljunemisotsuste tegemist ise.

Sellised kultuurilised muutused ei lähe kunagi libedalt ning loomulikult leidub ka vastusõdijaid. Eelmisel sügisel süüdistati Metsi juhti Jeff Wilponi selles, et ta vallandas oma alluva Leigh Castergine’i, kuna viimane jäi rasedaks, kuid polnud abielus. Vastuseisjad toovad tihti põhjuseks ka selle, et vanemad, kes pole abielus, lähevad suurema tõenäosusega lahku. “Kuid riskifaktoreid leidub alati,” sõnab Coleman. Abielu ei muuda ühtegi suhet tugevamaks. “Noored, kes on üle elanud vanemate lahutuse, võivad olla lihtsalt ettevaatlikumad. Nad kardavad, et nende lapsed peavad sama raskuse üle elama,” ütleb Coleman. “Inimesed lihtsalt muretsevad, et abielu tekitab rohkem probleeme, kui neid lahendab.”

Üks asi on aga kindel: kahe inimese vahelist sidet ei saa määrata ühegi paberi ega allkirjaga. Lapsevanemaks olemine on teine asi. Kui olete valmis kell 4 öösel sooja teki alt välja ronima, et nutvat imikut rahustada, ning jääte seda tehes teineteise vastu sõbralikuks, tähistab see juba nii tugevat sidet, kui üldse olla saab. Igavesti suure I-ga.