Toome teieni mõned tohtri näpunäited, mida lapsevanemad pühaks pidasid ning mille järgi talitasid.


Beebit tuleb toita iga nelja tunni tagant 

Tänapäeval soovitatakse hoopis emal kohanduda lapse rütmiga ja pakkuda beebile süüa nii tihti, kui laps seda nõuab. Igal juhul peaks rinnalaps sööma ööpäevas vähemalt 8-10 korda, kuigi suur osa neist teeb seda esimestel nädalatel ja kuudel isegi sagedamini. Laps seab endale ise sisse režiimi, mis vastab tema vajadustele ning muudab seda vastavalt sellele, kuidas tema vajadused kasvades muutuvad. Lapsed ise reguleerivad saadava piima kogust kõige paremini. Esimestel elukuudel on 80% lapse nutu põhjuseks nälg. Usalda oma last— ta ütleb sulle, kui ta rinda vajab.


Beebit ei tohi liiga tihti sülle võtta, muidu hellitatakse ära

Varem arvasid ka psühholoogid, et juba maast madalast tuleb laste suhtes range ja nõudlik olla. Tänapäeval enam ei kardeta, et last tema esimesel eluaastal helluse ja soojusega ära võib rikkuda. Uurimused näitavad, et just need lapsed, kelle pisaratele ema kiiresti reageerib, nutavad hiljem vähem. Laps kogeb, et teda ei jäeta üksi ja tal ei tarvitse pikalt nutta.Tõeline vastastikune lähedus ja usaldus tekib ainult läbi puudutuste ja kehalise kontakti.


Rinnapiimalastele tuleb kindlasti anda lisaks juua vett või mahla

Kuni 6.-7. elukuuni ei vaja lapsed tavaliselt midagi muud peale emapiima. Tervele rinnalapsele pole vaja pakkuda ei vett, glükoosi ega ka kummeliteed. Rinnapiim sisaldab täpselt õiges vahekorras toitaineid (valke, rasvu, süsivesikuid, vitamiine, mineraalaineid) ja vedelikku. Lisaks toimib rinnapiim ka nagu ravim, kuna sisaldab kaitsekehi ja spetsiaalseid kasvufaktoreid. 


Kui beebi nutab, laske nutta 15-25 minutit enne, kui lähete vaatama. Mõned lapsed lihtsalt nutavad palju ilma, et neil midagi viga oleks

Beebi ei nuta ilma põhjuseta. Nutt on lapse ainus viis oma murest teada andmiseks ja muresid võib pisikesel olla oi kui palju. 80% esimeste elukuude nutu põhjuseks on nälg, märg mähku, ebamugavad riided, külm, palav, ebamugav asend, gaasivalud, liiga ere valgus, liiga kõva müra, lähedusvajadus…Isegi, kui ema ei suuda lapse nutu põhjust välja selgitada, soovitatakse pisike ikkagi sülle võtta ja teda kallistada — ema kohalolek annab lapsele märku, et temast hoolitakse ja teda ei ole üksi jäetud.

 

Kui rinnapiima ei jätku, võib beebile anda glükoosiga maitsestatud keefirit või keedetud piima

Kui imetamine tõesti ei õnnestu nii nagu loodetud ja beebi ei saa rinnapiimast kõhtu täis, on alternatiiviks piimasegud.  Keefirit ei soovitata enne 8-9 kuud, kohupiima ja lehmapiima enne aastat. Tahket lisatoitu ei vaja tita enne 6 kuud ja siis soovitatakse alustada juurviljapüreedest (lillkapsas, brokkoli, kõrvits). Tahke toiduga alustades tuleb meeles pidada, et laps vajab rinnapiima või selle asendajat esimese eluaasta lõpuni. Tahke toit ei asenda kõiki toitaineid, mida laps esimese eluaasta lõpuni vajab.

 

Soovitav on õpetada laps sündimisest saadik magama kõhuli

1992. aastal hakkas Ameerika lastearstide akadeemia soovitama vastsündinuid selili magama panna, et vältida imikute äkksurma sündroomi. Sellest alates on hällisurmade arv 50 protsendi võrra vähenenud. Pane laps õhtul magama selili jalgadega vastu jalutsit. Kõhuli võib laps magada siis, kui ta oskab juba ise mõlemat pidi keerata.

  

Beebi magagu oma voodis, mitte vanemate juures

Magamise koha valikut arvestades puudub teadlaste-praktikute vahel üksmeel. Beebi magab pikemalt, kui ema tema kõrval rahulikult läbi une hingab ja öösel ei pea ema lapse söötmiseks voodist tõusma. Kui see variant kõigile pereliikmetele sobib, vanemad ja beebi saavad end välja puhata, ei ole põhjust emade-ämmade soovitusi järgida ja beebit vägisi oma voodisse harjutada.

Allikas: Ajakiri Meie Pere

Milliseid nüüdseks iganenud lapsekasvatussoovitusi mäletate teie?