Eesti lapsevanemad on üleüldiselt ühed muretumad terves Euroopas: 47% neist ei muretse millegi pärast. Hirmu, et laps võib internetis kahtlase materjali otsa sattuda või halbade kavatsustega võõraga tutvuda, tundis vaid 16% uuringus osalenud lapsevanematest. Meie lapsevanemate suurim hirm on hoopis see, et laps võib sattuda liiklusõnnetusse — selle pärast muretseb 27% uuringus osalenutest. Seegi on tegelikult ju üpris väike number.

Internetis puutub Eesti lastest ohtliku sisuga kokku viiendik ja kõik näitajad on kaks korda kehvemad Euroopa keskmisest. Kui varem on kõige ohtlikumaks peetud erinevaid pornosaite, siis uuringust selgus, et Eesti laste seas on ohtlike keskkondade esirinnas hoopis buliimiat ja anoreksiat propageerivad, narkootikumidest kirjutavad või enesetapu sooritamist õpetavad veebilehed.

Lastekaitse Liidu esindaja Malle Hallimäe ütleb, et suuremas ohus on lapsed, kellel on ka tegelikus elus probleeme, mida tähele ei panda. “Kui selline laps ennast kahjutavat infot pakkuvale lehele pakub, on oht, et võib tulla ka mingi tagajärg,” rääkis Turvaliselt Internetis projektijuht eile Aktuaalsele Kaamerale.

EU Kids Online Eesti uuringurühma eestvedaja, Tartu Ülikooli meediauuringute professor Veronika Kalmus ütles AK-le, et tema meelest ei seisne probleemi lahendus mitte ohtlike veebilehekülgede sulgemises, vaid laste üleüldise teadlikkuse tõstmises.

Kallis lapsevanem, küsime sinult taas — kas ja kuidas hoiad end kursis infoga, mille arvuti ja internet su lapsele kättesaadavaks teevad?

Täispika uuringuülevaate leiad LSE Media and Communications veebilehelt!