Esimese klassi laste ranitsate kaal varieerus pooleteisest kilost kolme kiloni, vaid mõnel põnnil oli kott lubatust natukene raskem. Ka põhjused selgitasime kohapeal välja — ühel poisil oli kotti pistetud järgmise poolaasta töövihik, teisel pooleliitrine veepudel ning kolmandal andis kaalu juurde raske pinal. Ka ranitsate oma kaal on väga erinev — ergonoomilised ja seljaosa tugevdusega ranitsad kaaluvad rohkem kui tavalised seljakotid. Lapsed ise on väga optimistlikud ning kinnitavad kui ühest suust, et nende jaoks ranitsad koos sisuga küll rasked ei ole, hoopis “väga kerged” või mõne jaoks isegi “liiga kerged.”

Westholmi esimese klassi lastel on võimalik õpikud ja töövihikud, millest järgmiseks päevaks õppida vaja ei ole, klassi jätta. Lisaks on neile soovitatud soetada kaks aabitsat — üks koju, teine kooli. Ka kunstitarbed saavad nad klassi jätta ning kui töövihikust ülesanded tehtud, leiab seegi koha lauasahtlis ega pea koju kaasa minema.

Kolmandas klassis kaalutud kuuest seljakotist kuus olid kõik 4,8-5,6 kg vahel. Pisike Pipi moodi tüdruk selgitas kotti lahti tõmmates ja selle sisu näidates, et täna on kott kergem, sest on vaid viis tundi. Reedeti, kui tunde on kuus, tuleb ranitsasse laduda veelgi rohkem õpikuid ja vihikuid ning siis on ka kott raskem. Kõik lapsed kinnitasid ja näitasid ette, et ühtegi ebavajalikku asja nende ranitsas ei olnud — kaal tuli puhtalt teisipäevasteks tundideks vajalike töövihikute, vihikute ja õpikute arvelt. Ning ütlesid, et mõnikord on seljakotte päris raske kanda.

Õppealajuhataja Kersti Uudelti sõnul on kirjastused hakanud järjest rohkem pingutama selle nimel, et õpikud ja töövihikud oleksid kergemad. Näiteks loobutakse järjest rohkem kriitpaberist ning töövahendid jagatakse aasta peale mitmesse osasse. Koolikotid on hoolimata sellest rasked, nendib Uudelt ning lisab, et alati ei saa kontrollida ka, mida lapsed lisaks õppevahenditele veel kooli kaasa võtavad ning kui palju moodustavad ülekaalust mänguasjad, joogipudelid või üleliigsed õpikud.

Terviseameti möödunud aastal läbi viidud uuringust selgus, et

30% 1.kl õpilaste ranitsate kaal ei vastanud lubatud kaalule.
72% 2.kl õpilaste ranitsate kaal ei vastanud lubatud kaalule.
86% 3 kl õpilaste ranitsate kaal ei vastanud lubatud kaalule.
67% 4 kl õpilaste ranitsate kaal ei vastanud lubatud kaalule.

Nooremas kooliastmes, kui lapse lülisammas on veel painduv, on väga tähtis vältida väära kehahoiu kujunemist ja lülisamba kõverdumise fikseerimist. Seepärast on väga oluline, et ranitsa kaal ei ületaks igapäevaselt lubatud kaalu, rõhutab Terviseamet.

Kallid lapsevanemad, kui rasked on teie laste koolikotid? Kas need jäävad lubatud normidesse või on samuti hoopis oluliselt raskemad? Mis on kõige raskemad asjad lapse koolikotis — kas õpikud, kehalise kasvatuse riided või hoopis joogipudel? Mida saaks  teie meelest teha, et koolikotid poleks nii rasked?

Vaata pilte Delfi galeriist: